Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Kunnen specerijen allergische klachten uitlokken?

Kunnen specerijen allergische klachten uitlokken?


Bron: www.AAAAI.com: Can spices cause allergic reactions? Thanai Pongdee, MD, FAAAAI

In de keuken worden specerijen en kruiden veel gebruikt als smaakmakers. Vaak worden ze ervan verdacht een allergische reactie uit te lokken. Toch zijn allergische reacties door specerijen eerder zeldzaam. Meestal veroorzaken ze een milde reactie.

Volgende reacties worden gerapporteerd door specerijen:

Niet allergische reacties:

• Huiduitslag. Specerijen bevatten stoffen die irritatie en uitslag van de huid kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld: kaneel kan zorgen voor lokale huiduitslag na aanraking.

• Hoest door inademing. Deze vorm van reactie zorgt eerder voor een irritatie effect dan voor een echte allergische reactie. Bijvoorbeeld: zwarte peper kan hoest of astmasymptomen uitlokken bij patiënten met astma.

Allergische reacties:

• Kriebels en/of jeuk in de mond. Deze reactie wordt meestal veroorzaakt door een kruisreactiviteit met pollen. Ook gekend als het Oraal Allergie Syndroom (OAS). Bijvoorbeeld: reactie op verse dragon, kruisreactie met onkruidpollen.

• Anafylaxie (ernstige allergische reactie). Hoewel het extreem zeldzaam is, is anafylaxie beschreven voor sommige specerijen. Dit type van reactie kan voorkomen met oregano, tijm, koriander, karwijzaden en komijn.

• Sesamzaadjes is een meer voorkomend allergeen en wordt vaak gebruikt in mixen van specerijen. Patiënten die allergisch zijn voor sesam moeten bedachtzaam zijn geen mixen van specerijen te gebruiken die sesam bevatten.

Wanneer een specerij ervan verdacht wordt symptomen uit te lokken, wordt best een allergoloog geraadpleegd. Een huidpriktest (met een commercieel beschikbaar extract of met de specerij zelf) kan gebruikt worden om na te gaan of er antilichamen gevormd worden tegen de verdachte specerij. In sommige gevallen kan gekozen worden om een provocatie te doen (het opvoerend toedienen van de uitlokkende specerij) in het ziekenhuis om na te gaan of de patiënt de specerij kan verdragen.

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!