Wanneer je bepaalde voeding moet vermijden omwille van een voedselovergevoeligheid zal je wel eens horen dat je recepten kan aanpassen zodat ze passen in je dieet. Toch kan ik me voorstellen dat dat niet altijd zo eenvoudig is als het lijkt. Deze blog kan je hierbij helpen. Zelf kook en bak ik graag en kan ik vaak niet aan de verleiding weerstaan om kooktijdschrift(en) hierover te kopen. Dit jaar viel het mij op dat ik de gingerbread of peperkoeken figuurtjes bijna in ieder tijdschrift van kerst tegenkom: als huisjes die mooi in elkaar geknutseld zijn of als kerstbomen, sneeuwmannetjes … en natuurlijk die typische poppetjes. Bij het druilerige weer van de laatste weken vond ik het wel eens een leuk idee om zo’n recept aan te passen aan enkele veel voorkomende voedselovergevoeligheden.
Zogezegd zo gedaan en ging ik in mijn tijdschriften op zoek naar een leuk recept om aan te passen. Dat was snel gevonden want zo’n peperkoekenhuisje dat op je kopje zit, dat vond ik wel een fijne uitdaging.
Van dit recept heb ik 3 aangepaste versies gemaakt. Een keer zonder ei en zonder koemelk, dat zijn op de (rechtse) foto de poppetjes. Een tweede aanpassing werd glutenvrij, dat zijn op de foto de kerstbomen. De derde versie is fodmapvriendelijk en dat zijn op de foto de huisjes.
De aanpassingen kan je vinden in de tabel hieronder en zijn duidelijk aangeven in een andere kleur.
We beginnen bij het de eerste aanpassing: geen kippenei en geen koemelk. Ei heeft verschillende functies bij bereidingen. Het kan zorgen voor luchtigheid, binding of rijzen. Hier heb ik gekozen om het ei te vervangen door (zelfgemaakte) appelmoes. Je kan ook kiezen voor rijpe geprakte banaan, eivervanger … Voor meer info hierover kan je terecht bij jouw allergiediëtist.
Voor het glazuur werd het ei vervangen door water. Dat werkt prima en geeft hetzelfde resultaat.
Bij de tweede aanpassing is het recept glutenvrij gemaakt. Het roggemeel is vervangen door glutenvrij boekweitmeel, dus een volkoren meel. Je kan ook kiezen voor teffmeel, glutenvrij havermeel, bruin rijstmeel of bruin gierstmeel.
Tarwebloem is vervangen door maïzena, maar dat kan ook aardappelzetmeel zijn.
De derde aanpassing is een fodmap-vriendelijke versie. Het laag fodmap-dieet wordt gevolgd door personen die last hebben van prikkelbare darmen. Dit dieet heeft als doel om uit te zoeken welke voeding voor klachten zorgt in welke hoeveelheid. De aangepaste versie van het recept past binnen het fodmap-dieet tijdens de eliminatie- en herintroductiefase. Bij de ingrediënten zal je zien dat de honing vervangen is door ahornsiroop. De hoeveelheid ahornsiroop is minder dan die van honing omdat ahornsiroop veel vloeibaarder is. Bij gelijke hoeveelheden bleef het deeg te vochtig. Vandaar de aanpassing.
Gebruik voor de versie die jij wenst te maken de aangepaste producten uit de tabel en volg de werkwijze zoals het recept aangeeft.
- Verwarm de honing, de suiker en de boter al roerend ca. 10 minuten in een klein pannetje tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel ca. 30 minuten afkoelen.
- Los het bakpoeder in 1 eetlepel lauwwarm water op. Meng de roggebloem, de tarwebloem, de kruiden en het bakpoedermengsel. Voeg het botermengsel en het ei toe en kneed glad. Wikkel in vershoudfolie en leg ca. 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C/hete lucht: 160 °C). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad ca. 3 mm dik uit. Snijd per huisje 2 rechthoeken (3,5 x 4 cm). Steek voor de deur aan 1 korte zijde een klein hartje (ca 2,5 cm diameter) uit. Snijd aan de andere korte kant het hoekje voor het dak af. Steek voor de muren per huis 2 rechthoeken (2,5 x 3 cm) uit en voor het dak per huisje 2 rechthoeken (2,5 x 4 cm). Kneed intussen telkens het deeg en rol opnieuw uit. Leg de stukken voor de huisjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 8 tot 10 minuten in de oven. Laat afkoelen.
- Zeef de poedersuiker. Klop de poedersuiker, het eiwit en het citroensap romig. Doe het eiwitschuim in een spuitzak en knip een heel klein hoekje van de spuitzak. Plak eerst per huis 2 muren en 2 gevelstukken (met het hartje) met het glazuur aan elkaar. Laat ca. 20 minuten drogen. Plak per huis 2 dakstukken erop en laat ca. 20 minuten drogen. Versier de huisjes met het overige glazuur en laat drogen.
Misschien hebben je kinderen deze week ook een bijkomende week schoolvakantie. Moest je nog op zoek zijn naar activiteiten, dan staat dit kerstgebak garant voor een halve dag fijn kneed-, bak-, knutsel-, versier en eetplezier. Wat is er immers leuker en knusser om tijdens de kerstdagen van je eigengebakken kerstgebak te smullen?
Laat het jullie smaken.
Wij, de AllergieDiëtisten, wensen je alvast een fijne kerst en een gezond en boeiend 2022.
Mieke