Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Kastanjes, kastanjes …

Kastanjes, kastanjes …

Iedere zondagnamiddag hebben mijn man en ik de gewoonte om samen met vrienden een fikse wandeling te maken. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat ‘iedere’ wel wat overschat is. Geregeld komt er iets tussen (een feestje, een uitstap, nog administratief werk voor de praktijk of voor de allergiediëtisten …). Maar we proberen zo vaak mogelijk te gaan, want die zondagse wandelingen doen echt goed: gezellig kletsen met vrienden, de buitenlucht, de beentjes strekken … Het doet deugd.

De laatste weken is het schitterend weer. Vorige zondag passeerden we enorm veel kastanjebomen. De kastanjes lagen zo te raap. Dit was blijkbaar niet enkel voor mij, maar ook voor de anderen enorm uitnodigend. Voor we het wisten, was iedereen kastanjes aan het uitzoeken. We passeerden een vrouw die haar voorraad kastanjes aan het inslaan was. Ik vermoed dat zij haar receptjes om de kastanjes te verwerken al had klaar liggen.

Wisten jullie trouwens dat kastanjes niet tot de boomnoten behoren? Dit maakt dat kastanjes veilig zijn voor iedereen die een notenallergie heeft. Trouwens de éne noot is de andere niet. Heb je een notenallergie en vermijd je alle noten, dan kan je best een allergoloog contacteren. Die kan samen met jou bekijken voor welke noten je allergisch bent. Kastanjes kan je wel veilig eten.

Deze boodschap geldt ook voor iedereen met een pinda-allergie. Pinda’s zijn peulvruchten. Kastanjes zijn ook bij een pinda-allergie veilig te consumeren.

Maar uiteraard kan je ook allergisch zijn voor kastanjes. Zware allergische reacties komen niet zo vaak voor. Meestal is een kastanje-allergie te wijten aan een allergie voor latex. Bij latexallergie zijn er vaak reacties op voedingsmiddelen zoals kiwi, banaan, avocado en kastanjes (dit zijn kruisreacties).

Heb jij een latex-allergie en boezemt deze blog je angst voor kastanjes in? Niet doen! Het wil niet zeggen omdat er kruisreactiviteit is tussen latex en voedingsmiddelen, dat jij daarom op deze voedingsmiddelen reageert. Zolang er geen reactie is, mag je gewoon lekker alles blijven eten. Enkel als je klachten ervaart, is het goed te weten hoe dit komt. Na een eerste reactie laat je dit best verder onderzoeken door een allergoloog. Zo ga je niet onnodig voedingsmiddelen vermijden.

Zin gekregen in een fikse wandeling? Goed zo … en rapen maar die kastanjes.

Libelle Lekker heeft vaak heerlijke receptjes en ja ook met kastanjes vind je heel wat inspiratie.

Misschien heb jij ook wel een lekker recept? Of eet jij de ganse wandeling kastanjes? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met kastanjes J.

Groetjes,

An

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!