Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Is de dooier van een ei veilig bij een allergie voor kippenei?

Is de dooier van een ei veilig bij een allergie voor kippenei?

Veiligheid en haalbaarheid van een provocatie met verhitte eidooier bij kinderen met ei-allergie

(Provocatie: onder medische begeleiding en volgens strikte richtlijnen patiënten voeding laten eten met daarin het allergeen waarvoor ze allergisch zijn om na te gaan of ze opnieuw klachten krijgen)

Kippenei is veruit de meest frequente voedselallergie bij kinderen. Men schat de prevalentie (= het voorkomen) van kippenei-allergie op ongeveer 2% van de Westerse kinderen. De meeste kinderen groeien uit de allergie. Veel kinderen zijn allergisch voor rauwe eieren en kunnen wel verhitte eieren verdragen. Kinderen die toch reageren op verhitte eieren, worden meestal aanbevolen om eieren volledig te schrappen uit hun voeding. Eiwit is het hoofdallergeen bij kippeneieren; eidooiers zijn minder allergeen dan het eiwit.

Indien kleine hoeveelheden ei (bv. in brood, koekjes, …) kunnen gegeten worden, zou dat de kwaliteit van het leven kunnen verbeteren. En indien het per ongeluk eten van kleine hoeveelheden ei geen klachten veroorzaakt, zou de angst voor hevige klachten bij toevallig ei eten dalen. Het doel van deze studie was nagaan of kinderen die reageren op hele verhitte eieren veilig verhit eigeel kunnen eten.

Er werden gegevens bekeken van 916 kinderen die allergisch reageerden op verhit heel ei. De kinderen ondergingen een orale voedselprovocatietest (OVPT) met verhit eigeel. Ze kregen pompoencakes te eten. Deze werden bereid met rauwe eidooiers die met de hand werden verwijderd van de hele eieren en die sporen van eiwit bevatten. De pompoencakes werden verhit in de microgolfoven. Op die manier aten de kinderen verhitte eidooier en kleine hoeveelheden verhit eiwit. Ze kregen 3 dosissen van de pompoencake startend met 1/8 van de totale hoeveelheid, gevolgd door 3/8 na 30 minuten en ½ na 60 minuten. De patiëntjes werden geobserveerd tot 3 u na de laatste inname.

156 kinderen (17%) die deelnamen aan de OVPT voor verhit ei kregen allergische reacties. Ze kregen de nodige zorgen toegediend. Als men deze kinderen ging vergelijken met de kinderen die niet reageerden op de cakes, dan zag men dat de kinderen ouder waren, in het verleden reeds een anafylactische reactie (erge reactie met kans op shock) hadden op kippeneieren of andere voeding, meer astma en allergische neusloop hadden en hun bloedwaarden (IgE) waren duidelijk hoger. Dat zijn allemaal factoren die dus een allergische reactie kunnen voorspellen bij een OVPT voor verhit eigeel.

Kinderen die geen reactie hadden na het eten van de pompoencakes kregen het advies om thuis voedingsproducten te eten met kleine hoeveelheden volledig verhit ei zoals brood of hamburger, een eidooier te gebruiken die met de hand gescheiden werd en daarna verhit zoals bij de pompoencake van de OVPT en om een verhitte eidooier te eten of een kleine hoeveelheid van een verhit heel ei. Van deze 763 patiëntjes die geen reactie hadden op de  OVPT reageerden er zeven thuis wel op verhit eigeel met lichte symptomen. In totaal bleven dus 756 kindjes veilig verhitte eidooier eten.

We kunnen besluiten dat de meeste kinderen die allergisch zijn voor hele kippeneieren wel verhitte eidooier kunnen eten. Een negatieve OVPT voor verhitte eidooier bij kinderen met een allergie voor hele kippeneieren kan de kwaliteit van hun leven verbeteren omdat de keuze aan voedingsmiddelen vergroot.

Bron: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pai.12705/full