Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
CHOCOLADE-ALLERGIE, BESTAAT DAT?

CHOCOLADE-ALLERGIE, BESTAAT DAT?


Je kan voor alles allergisch zijn, dus ook voor chocolade!

Vaak ben je dan gevoelig voor cacao (histamine, nikkel) of voor een of meerdere ingrediënten in chocolade zoals melk, noten, gluten.

Cacao-allergie komt zelden voor, het bestaat wel. Mensen met een cacaoallergie krijgen van alle producten waar cacao in verwerkt zit een allergische reactie, gaande van huiduitslag, jeuk, hoofdpijn tot ademhalingsproblemen. Deze reacties treden meestal binnen enkele minuten, maar soms pas twee uur na het eten van cacao op. Een alternatief voor cacao met een gelijkende smaak, zijn producten op basis van carobe. Carobe wordt gemaakt uit de Johannesbroodboom. Cacaoboter bevat geen cacao-eiwit en kan dus gebruikt worden zonder een reactie te krijgen, vandaar dat witte chocolade in geval van cacao-allergie wel gegeten kan worden.

Cacao en chocolade bevatten van nature vrij hoge nikkelgehaltes. In zeldzame gevallen reageren mensen met een contactallergie voor nikkel ook allergisch wanneer ze chocolade eten.

Heb je het idee dat je een chocoladeallergie hebt, dan zou het kunnen dat het niet om de cacao gaat, maar dat je overgevoelig bent voor theobromine.

Theobromine komt voornamelijk voor in cacaobonen en in mindere mate in koffiebonen, theebladeren en colanoten. Hoe meer cacao in chocolade aanwezig is hoe meer theobromine het bevat: Vooral pure chocolade bevat een grote hoeveelheid, melkchocolade bevat minder. Witte chocolade bevat de laagste hoeveelheid aangezien hierin minder cacaoboter (wat de boosdoener is) zit. Wanneer je klachten ervaart bij het binnenkrijgen van theobromine, kan dit wijzen op een overdosis. We spreken dus niet over een theobromine-allergie, maar de klachten, migraine, hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen duiden op een te hoge inname.

Chocolade bevat ook veel histamine, waardoor het histaminegehalte in de darm sterk toeneemt. Bij mensen met een tekort aan het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van een histamine-intolerantie.

Chocolade kan allergenen bevatten zoals gluten, noten, melk, ei (albumine). De aanwezigheid van deze allergenen moet altijd vermeld worden op de verpakking. Cacao, theobromine en histamine behoren niet tot de 14 allergenen die vermeld moeten worden op de verpakking. Daarom is het heel belangrijk om de ingrediëntenlijst te bekijken. Vermijdt volgende producten wanneer je een chocolade-allergie hebt: o.a. chocoladerepen, chocomelk, muesli met stukjes chocolade, hagelslag, cacaopoeder.

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!