Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Het FAVV (federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) waakt over de veiligheid en kwaliteit van ons voedsel.

Het FAVV (federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) waakt over de veiligheid en kwaliteit van ons voedsel.


Om de noodzakelijke analyses te kunnen uitvoeren heeft het Agentschap 5 eigen laboratoria. Voor minder courante analyses doen ze een beroep op een zeventigtal erkende externe laboratoria.

De preventie en het beheer van incidenten in de voedselketen behoort tot de kerntaken van het Agentschap. FAVV houdt een open en transparante communicatie hoog in het vaandel. Daarom geven ze een maximum aan informatie: persberichten, productterugroepingen, waarschuwingen voor allergenen, publicaties, video’s …

Voor ons, AllergieDiëtisten, en voor jullie, onze lezers, geïnteresseerd in voedselovergevoeligheden, zijn de waarschuwingen voor allergenen natuurlijk zeer belangrijk. Wist je dat het FAVV ook een facebookpagina heeft waar al deze waarschuwingen telkens gemeld worden? Uiteraard kan je al deze informatie ook op de website terug vinden. Heb jij of heeft iemand in je gezin een ernstige voedselallergie, dan is het zinvol het FAVV te volgen.

Heb jij een vraag over de veiligheid van de voedselketen? Of wens je een klacht in te dienen?

Daarvoor is het meldpunt opgericht. Dit meldpunt is bestemd voor de consument.
Hoe neem je contact op met het meldpunt?

Er zijn verschillende manieren om FAVV te bereiken. Het online formulier is de snelste en meest efficiënte manier: hiermee kan je op elk moment de nodige informatie geven voor een vlotte afhandeling van jouw vraag of klacht.

Je kan het FAVV ook telefonisch bereiken op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en op woensdag van 13.00 tot 16.30 uur op het gratis nummer 0800 13 550.
Het Meldpunt beantwoordt jouw vragen en neemt jouw klachten op. Wist je trouwens dat men verplicht is elke klacht te onderzoeken?

 

Het FAVV waakt niet alleen voortdurend over Belgische voedingswaren maar ook over voedingswaren afkomstig uit andere landen. Via een snel alarmsysteem (RASFF, Rapid Alert System for Food and Feed) zijn ze permanent verbonden met 30 andere Europese landen zodat ze optimaal kunnen inspelen als er zich een incident voordoet.

Om jullie een beeld te geven omtrent de waarschuwingen wat allergenen betreft, de eerste 2 weken van december zijn er teruggeroepen:

  • Product: Ketchup van het merk Danival. Allergeen niet vermeld op het etiket: mosterd.
  • Product: Tortillachips van het merk Pirato. Allergeen niet vermeld op etiket: melk.
  • Product: Macarons de Pauline Fraise-Pistache-Chocolat 108 g. Probleem: verkeerde informatie op de verpakking: houdbaarheidsdata en allergeen melk niet vermeld.
  • Product: Kruidenkaas Italiaanse Stijl Jong Belegen 50+. Allergeen niet vermeld op etiket: eieren.
  • Product: Choco Balls van het merk Bauckhof (300 g). Allergeen niet vermeld op etiket: “melk” (melkeiwit).
  • Producten: AH Peterselie 30 gram met THT 08-12-2020. Allergeen niet vermeld op etiket: selderij.

Bron: website FAVV

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!