Bron: Carrie A. M. Wegh, Margriet H. C. Schoterman, Elaine E. Vaughan, Clara Belzer & Marc A. Benninga
Pages 1031-1045 | Received 26 Feb 2017, Accepted 21 Jul 2017, Accepted author version posted online: 24 Jul 2017, Published online: 01 Aug 2017
Functionele darmklachten, waaronder kolieken, functionele buikpijn, prikkelbare darmsyndroom en functionele constipatie zijn veelvoorkomende problemen bij kinderen. De betrokkenheid van het darmmicrobioom is hierin duidelijk.
Het microbioom wordt bij de geboorte bepaald en is afhankelijk van de de geboorte (vaginaal of via keizersnee), of het kind borstvoeding of flesvoeding kreeg tijdens de eerste levensmaanden en de samenstelling van het vast voedsel op latere leeftijd. Ook het gebruik van antibiotica, medicatie, geboorteland, stress en hygiëne hebben een invloed op het microbioom.
Er is steeds meer bewijs dat het microbioom ook een rol speelt in het ontstaan van inflammatoire darmziekten, diabetes, obesitas, prikkelbare darm en functionele constipatie. Een oorzakelijk verband is nooit aangetoond.
Functionele darmaandoeningen komen vaak voor op kinderleeftijd. Steeds meer studies tonen het effect van voedingsvezels en prebiotica op het microbioom. Prebiotica en voedingsvezels kunnen de groei van bepaalde gunstige bacteriën in het microbioom stimuleren en de spijsvertering bevorderen.
De auteurs in deze review vonden bewijs van verschillen in de samenstelling van het microbioom bij huilbaby’s, zuigelingen met kolieken en jonge kinderen met PDS in vergelijking met dat van gezonde kinderen.
De gegevens van samenstelling van het microbioom van geconstipeerde kinderen in vergelijking met die van gezonde kinderen zijn daarentegen tegenstrijdig.
Hoewel verschillende studies positieve resultaten laten zien voor het gebruik van prebiotica en vezels bij functionele maagdarmaandoeningen, konden de auteurs geen duidelijke conclusies trekken.
Door de verschillende analysemethoden, populatie, duur, follow-up, dosering en samenstelling van de voedingsvezels en de prebiotica-stammen, was het moeilijk om studieresultaten te vergelijken en algemene conclusies te trekken.
Er is meer onderzoek nodig naar de exacte rol van voedingsvezels en prebiotica in de behandeling van functionele darmklachten op kinderleeftijd.