Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Het belang van schimmels in onze darmen

Het belang van schimmels in onze darmen


We hebben het regelmatig over het darmmicrobioom, maar wist je dat er ook een darmmycobioom bestaat?

Wat is dit mycobioom en wat doet het voor ons?

Met het onderzoek naar ons darmmicrobioom, ligt de nadruk op de bacteriën die in onze darmen groeien. Er bestaat echter nog een ander ‘bioom’ in onze darmen, dat van de schimmels en gisten. Deze micro­-organismen worden het darmmycobioom genoemd en ze spelen óók een rol in onze gezondheid.

Een gezond darmmicrobioom bevat veel meer bacteriën dan schimmels en gisten. In onze darmen hebben we tot wel 2000 verschillende soorten bacteriën, terwijl er tot op heden ongeveer 190 soorten schimmels gevonden zijn. Daarom was er vooral onderzoek naar de bacteriën.

Tegenwoordig realiseren wetenschappers zich echter dat ook deze schimmels van belang zijn voor onze gezondheid. Ze spelen een rol in het behouden van een goede samenstelling van bacteriën en beïnvloeden onze stofwisseling en hebben invloed op ons immuunsysteem. Meestal blijken de schimmels saccharomyces en candida in de darmen te groeien. Onze voeding bepaalt welke schimmels er overleven. We zien meer candida en saccharomyces in de darmen van mensen die veel koolhydraten eten. De aanwezigheid van candida neemt af bij een voeding van meer eiwitten en vetten.

Darmbacteriën en schimmels helpen elkaar om te overleven. Candida kan bijvoorbeeld complexe koolhydraten afbreken, die weer gebruikt worden door verschillende darmbacteriën om te groeien. Er heerst dus een evenwicht tussen bacteriën en schimmels en gezamenlijk zorgen ze voor een stabiele darmmicrobiota.

Ze hebben ook positieve effecten op de gezondheid. Saccharomyces boulardii blijkt effectief te zijn in het bestrijden van diarree. Veel is echter nog onduidelijk. Waar de schimmels vandaan komen weet men nog niet, men denkt via de voeding. Ze hebben invloed op ziekte en gezondheid maar het is niet bekend of schimmels ziektes kunnen veroorzaken. Er is nu meer onderzoek dus hun invloed op onze darm en gezondheid zal duidelijker worden.

Een overgroei van schimmels heeft invloed op onze gezondheid en allerlei lichaamsfuncties. Een overgroei aan candida kan bijvoorbeeld ook leiden tot een overgroei van de schimmel aspergillus in de longen, waardoor er allergische longklachten ontstaan. Bij de ziekte van Chrohn zag men een overgroei aan verschillende schimmels in de darmen.

 

Bron: Prikkels – PDS maart 2020

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!