Eind april organiseerden we voor de 2de keer voor collega-diëtisten onze basisopleiding “voedselallergie en intolerantie binnen de diëtistenpraktijk”. En wederom was het een succes! We blikken zeer voldaan terug naar deze twee leerrijke dagen.
Maandag 24 april werd de spits afgebeten door de Limburgse doctor in de voedingswetenschappen, Erica Rutten. Zij wist ons te boeien met een lezing rond het microbioom. Een voedselintolerantie kan geïnduceerd worden door het microbioom, via het voedingspatroon en door weinig voedingsdiversiteit. Na deze theorie was het tijd voor praktische tips, casussen en handige tools, ontwikkeld en gepresenteerd door onszelf. En daar zijn we best trots op! De voormiddag werd afgesloten met het bespreken van de resultaten van ons eigen fodmaponderzoek, uitgevoerd bij 300 patiënten
Na de lunch was het de beurt aan onze Engelse gastspreker Dr. Isabel Skypala, Consultant Allergy Dietician uit Londen. Wij zijn heel fier om haar telkens op onze bijscholing te mogen begroeten! Dr. Skypala doet onderzoek rond voedseladditieven en natuurlijke voedingscomponenten zoals histamine, tyramine en salicylaten. Daardoor is zij ook de meest geschikte persoon om ons wegwijs te maken in de wereld van pseudo-allergie! Geen gemakkelijke materie, … dat was ook de conclusie van de deelnemers. Dus hierna was het zeker tijd om de theorie te verduidelijken met praktijkvoorbeelden en bruikbare tools die we kunnen gebruiken tijdens de consultaties. Er kwam ook een patiënte een getuigenis brengen, zeker leerzaam om het eens van de “andere kant” te horen.
Na een geslaagde eerste dag waren de verwachtingen hoog gespannen voor het vervolg. Professor Hagendorens van het UZA wist ons allemaal te overtuigen van het belang van een diëtist bij het begeleiden van een voedselallergie. Ze beklemtoonde het verschil tussen een primaire allergie en een secundaire allergie (kruisallergie), zeer belangrijk om dit onderscheid te leren maken om geen onnodig strenge diëten voor te schrijven zodat de levenskwaliteit van de patiënt verzekerd blijft.
Het theoretische werd ook deze dag vertaald aan de hand van casussen, praktijkinfo en tools zodat de basis rond voedselallergie duidelijk was om ons dan in de namiddag verder te verdiepen in de allergenencomponenten. Inge De Decker van Thermofisher had de moeilijke taak om onze collega’s te overtuigen van het belang van de allergenencomponenten bij een goede allergiebehandeling. Ook voor de diëtisten kunnen deze componenten een hulpmiddel zijn om een degelijk en zeer persoonlijk voedingsadvies op te stellen. Wie wil er nu geen Nutella blijven smeren, ook eventueel bij een hazelnotenallergie? Wie wil er niet weten of de pinda-allergie kan leiden tot een anafylactische shock? Wij, de AllergieDiëtisten, zijn al fan en schakelen, via de arts, het bepalen van componenten regelmatig in om een optimaler advies te kunnen geven. Hopelijk hebben we onze collega’ s kunnen overtuigen met de bijhorende casussen.
Geen opleiding rond voedselallergie zonder aandacht te schenken aan de medicatie en de epipen. Onze opleiding werd afgesloten met een oplijsting van de verschillende soorten medicatie. Daarna werd het belang en de werking van de epipen besproken en konden de deelnemers oefenen met een trainerpen.
Moe en zeer voldaan konden we onze 2-daagse opleiding afronden. De evaluaties waren zeer positief en door de feedback kunnen we onze opleidingen verder bijsturen. Dat geeft ons, de AllergieDiëtisten, verse energie voor nieuwe projecten. Het volgende staat op de planning: https://www.allergiedietisten.com/bijscholingen/
Hopelijk kunnen we jou binnenkort (terug) begroeten! Noteer alvast onderstaande data.
Groetjes,
Hilde Winters
Maandag 15 mei (Gent): intervisie, enkel voor collega’s die de basisopleiding gevolgd hebben
Donderdag 28 september (Gent): intervisie, enkel voor collega’s die de basisopleiding gevolgd hebben
Dinsdag 17 oktober (Herentals): Nascholing voor voedselallergie, voor alle geïnteresseerden
Dinsdag 28 november (Herentals): intervisie, enkel voor collega’s die de basisopleiding gevolgd hebben