Vorige week had ik het genoegen om samen met professor Gigi Veereman onze goede vriendin Dr. Rosan Meyer op te zoeken in haar praktijk in Londen. Zij werkt al 17 jaar rond kindervoeding in het Verenigd Koninkrijk.
Dr. Meyer is geboren in Zuid-Afrika, diëtiste, gespecialiseerd in pediatrie, doet ze onderzoek naar voedselallergieën, geeft les aan het Imperial College in Londen, heeft verschillende publicaties geschreven voor medische vakbladen …Dat alles combineert ze met een privépraktijk in Harley Street in Londen. Een zeer bezige lady dus ;).Ik ken niemand die zo goed informatie rond voedingsproblematiek kan geven, evidence based, maar in een gemakkelijk leesbare en verstaanbare taal. Dus lijkt het me ook logisch dat ik de veel voorkomende vraag van ouders ‘Heeft mijn kind een koemelkallergie?’ door Dr. Meyer laat beantwoorden.
Veel ouders denken dat hun kind een koemelkallergie (KMA) heeft, terwijl slechts 2 tot 4% een echte allergie heeft. De gouden standaard voor de diagnose is een dubbelblinde provocatie. Dit wil zeggen dat het kind symptomen krijgt nadat het gecontroleerd (een beetje) melk heeft gekregen, terwijl noch de ouders, noch het medisch personeel dit wisten. Uiteraard gebeurt dit enkel in een gecontroleerde ziekenhuissetting en wordt dit gedaan om de diagnose of de uitgroei uit KMA te bevestigen.
Volgens Dr. Meyer is het niet verwonderlijk dat er zo’n verschil is tussen het idee dat een kind een KMA heeft en echte KMA. De klachten van KMA lijken immers heel hard op andere buikklachten zoals kolieken, diarree of net constipatie, braken … symptomen die veelal verdwijnen. De diagnose is dus niet altijd gemakkelijk te stellen.
Even een beetje theorie, misschien wat technisch, maar nodig om het te begrijpen: Er bestaan 2 soorten koemelkallergie, namelijk een IgE-gemedieerde en een niet-IgE-gemedieerde.
De igE-gemedieerde koemelkallergie is een direct type allergie waarbij meestal heel snel, binnen de 2 uur na consumptie van koemelk, symptomen optreden zoals huiduitslag, netelroos, acuut braken en in ernstige maar zeldzame gevallen anafylaxie. Dit is meestal een eenvoudigere allergie om te identificeren. De diagnose van een IgE-gemedieerde koemelkallergie is gebaseerd op een op allergie gerichte anamnese die de arts/diëtist afneemt. Huidpriktesten en specifieke IgE-bloedtesten helpen deze diagnose bevestigen. Eventueel kan de arts ook kiezen om een dubbelblinde provocatie te doen. Dit wordt nog steeds gezien als de gouden standaard, maar wordt niet overal toegepast.
De niet-IgE-gemedieerde koemelkallergie is een allergie van het vertraagde type, waarbij de symptomen meestal later optreden. Het kan enkele dagen duren voordat de symptomen zich voordoen na het consumeren van koemelk of koemelkproducten. De melkallergie van het vertraagde type beïnvloedt meestal de maag en darmen en het kind kan diarree (met of zonder bloed), ernstige obstipatie, buikpijn, braken en/of verergering van zijn eczeem krijgen. Deze allergie is echt moeilijk te diagnosticeren omdat het alleen op symptomen berust! Helaas is er bij de vertraagde niet-IgE-gemedieerde koemelkallergie geen betrouwbare bloedtest of huidtest om de diagnose te helpen bepalen. De diagnose kan gesteld worden na het volgen van een eliminatiedieet van koemelk gedurende ongeveer 4 weken met daaropvolgende symptoomverbetering, gevolgd door een herintroductie met het terugkeren van symptomen. Laat je niet misleiden door alternatieve testen op de markt zoals Vega-testen, York-test of IgG4-tests en nog veel meer.Het is erg belangrijk dat de diagnose van koemelkallergie wordt gesteld door een arts, gespecialiseerd in allergie. Er mag nooit op eigen houtje koemelk uit het dieet van het kind weggelaten worden, omdat dit voedingsstoffen bevat, die essentieel zijn voor de groei. Er bestaat ook wel verwarring tussen de vertraagde koemelkallergie (niet-IgE-gemedieerde), en “lactose-intolerantie”, die vaak ten onrechte een “koemelkeiwitintolerantie” wordt genoemd. Een niet-IgE-gemedieerde koemelkallergie wordt behandeld met een volledig eliminatie van koemelk in al zijn vormen. Bij lactose-intolerantie ben je intolerant is voor lactose (het koolhydraat in koemelk) en bestaat de behandeling uit een dieet waarbij enkel het koolhydraat “lactose” wordt verwijderd. Alle lactosevrije melk, yoghurt en kaas bevatten echter nog steeds het koemelkeiwit en zijn daarom niet geschikt voor kinderen met een koemelkeiwitallergie.Als je hierover vragen hebt, contacteer een allergiediëtiste, zij kan je helpen met een geschikte vervanging van koemelk in de voeding van uw kind.
Een leerrijke dag in geweldig gezelschap in zonovergoten Londen was veel te snel voorbij.
Ons doel als allergiediëtiste is immers de complexiteit rond voeding te verminderen en het plezier rond en met eten te vermeerderen😊.
Kris