Misschien werd jij de voorbije weken geplaagd door griep en had je een loopneus. Daar ben je nu stilaan van genezen. ‘Gelukkig’ zal je wellicht denken want de lente kondigt zich aan. Met de eerste warme dagen van het voorjaar zijn de eerste pollen terug in de lucht. De plaaggeest voor iedereen die last heeft van hooikoorts en zo start een nieuwe periode van gesnotter en niesbuien.
Voor welke pollen je allergisch bent, bepaalt wanneer je snotterperiode start en hoe lang ze zal duren. De meeste mensen denken dat het enige wat kan helpen voldoende zakdoeken zijn en een tabletje om de klachten te verminderen. Dat is niet zo. Je kan zelf een aantal maatregelen treffen die je klachten kunnen beperken en je helpen het pollenseizoen beter door te komen:
-
- Het weerbericht op tv voorziet dagelijks informatie over de toestand van de pollen in de lucht.
- Volg de verwachting per dag voor de pollen op http://www.pollennieuws.be/. Op deze website wordt dagelijks informatie weergegeven over de pollenconcentratie in de lucht. Dit zowel voor België als voor Nederland.
- Wil je liever meerdaagse verwachtingen voor de pollen in de lucht dan kan je terecht bij http://www.hooikoortsradar.be/.
- Bij hoge pollenconcentraties in de lucht zal je meer klachten hebben.
- Kreeg je medicatie voorgeschreven, neem die dan dagelijks in op het tijdstip dat de arts voorschrijft.
- Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus en rond de ogen. Zo komen er minder pollen op de slijmvliezen terecht.
- Zoek uit voor welke pollen je precies allergisch bent. Je kan dan via pollennieuws nakijken wanneer deze pollen in de lucht zijn en zo tijdig maatregelen nemen.
- Maak je dagelijks een wandeling? Plan ze dan, als dat kan, in de vroege voormiddag. De pollenconcentratie is dan het laagst. Bij het stijgen van de temperatuur stijgt ook het aantal pollen in de lucht.
- Plan geen wandelingen, fietstochten of andere sportactiviteiten wanneer er hoge concentraties pollen in de lucht zijn waar jij allergisch voor bent. Sportactiviteiten binnen zijn dan een alternatief.
- Na een regenbui zijn er minder pollen in de lucht. Ideaal om buiten te sporten, te wandelen of te fietsen.
- Ben je allergisch voor graspollen:
- Vermijd dan plaatsen waar het gras net gemaaid is.
- Maai je eigen gras niet zelf.
- Vermijd kamperen in een tent.
- Vermijd picknicken op grasvelden.
- Ben je allergisch voor boompollen, zoek dan op wanneer de bomen waar jij allergische voor bent stuiven en vermijd in die periode wandelingen in het bos.
- Neem een douche voor je gaat slapen. Zo spoel je de pollen van je lichaam en heb je er ’s nachts minder last van.
- Droog je was binnenshuis, zo komen er minder pollen op terecht.
- Verlucht je huis ’s morgens of net na een regenbui. Deuren en ramen (zeker van de slaapkamer) best gesloten houden wanneer er hoge concentraties pollen in de lucht zijn waar je allergisch voor bent.
- Neem regelmatig het stof af met een vochtige doek. Gebruik je liever een stofzuiger? Zorg dan dat deze een goede filter heeft.
- Aan zee zijn er minder pollen in de lucht. Vooral zeelucht bevat weinig pollen. Landlucht kan nog wel wat pollen bevatten die meegevoerd worden vanuit het binnenland.
- Ook in de bergen, vanaf een hoogte van 1500m, zijn er minder pollen in de lucht.
- Bij ernstige last van hooikoorts kan een vakantie aan zee of in de bergen aangenaam zijn.
- Draag bij zonnig weer een zonnebril.
- Wrijf bij irritatie niet in je ogen, gebruik een washandje met lauw water om de ogen te deppen.
Zo zie je dat je tal van makkelijke maatregelen kan nemen om de jaarlijks terugkerende last wat te beperken.
Mieke