Zowel in het kader van duurzaamheid als in het kader van onze gezondheid is het belangrijk om meer vegetarisch te eten. Zo wordt aanbevolen om wekelijks minimum één vegetarische maaltijd in te lassen. Wanneer dit lukt, wordt geadviseerd om stap voor stap meerdere vegetarische maaltijdmomenten te voorzien. Het is echter van belang dat we zorgen voor een volwaardig alternatief voor het vlees, aangezien we voldoende eiwitten tot ons moeten nemen. We zien dan ook steeds meer alternatieven voor vlees in de supermarkt verschijnen, maar zijn deze producten ook gezond?
Algemeen wordt gesteld dat vleesvervangers moeten voldoen aan volgende voedingswaarden om beschouwd te worden als een volwaardig en gezond alternatief:
< 10 g vet/100 g
> 10 g eiwit/100 g
< 1,6 g zout/100 g
Zeker niet alle vleesvervangers voldoen aan deze waarden, daarom is het belangrijk deze steeds even te checken op het etiket vooraleer je eentje uitkiest. Op deze manier kan je gezond en duurzaam genieten van een volwaardig alternatief.
Voor mensen met Coeliakie is het echter een nog grotere uitdaging om geschikte vervangproducten te vinden. Heel veel vegetarische alternatieven bevatten namelijk gluten. Dit komt doordat gluten zorgen voor een zekere elasticiteit en malsheid – lees: sappigheid – in de vleesvervanger, net zoals ze dit doen in brood. Gelukkig is het aanbod ondertussen zo groot geworden dat er meer en meer glutenvrije vleesvervangers te vinden zijn op de markt. Hier moet er echter wel gekeken worden naar een extra aspect: niet alleen het vrij zijn van gluten, maar ook de samenstelling voldoet best aan de criteria.
Daarom zochten we voor jullie enkele glutenvrije, gezonde vleesvervangers uit. Genieten maar!
Opgelet: indien je Coeliakie hebt, blijft het belangrijk om de ingrediëntenlijst steeds te checken op de vermelding van (tarwe)gluten. De samenstelling van producten kan namelijk veranderen, waardoor gluten na verloop van tijd wel weer op het etiket kunnen verschijnen.