Voila, wij zijn King’s College London gecertificeerde low-FODMAPdiëtisten!
Met veel enthousiasme zijn we met 5 allergiediëtisten gestart aan de 3-daagse “low FODMAP training course for dieticians”. We vertrokken zeer leergierig en vol goesting richting Londen. De eerste trainingsdag had eind februari plaats, daarna volgde een dag in april en we behaalden ons certificaat op 29 juni.
Tijdens de 1ste opleidingsdag werd er in de voormiddag aandacht geschonken aan het mechanisme van de darmen, de verschillende soorten fodmaps en hun invloed op de werking van de darm. 15 tot 20% van de bevolking heeft last van een spastische darm. De medische term is “prikkelbaar darm syndroom” (PDS), of in het Engels “irritabel bowel sydrome” (IBS). De exacte oorzaak van PDS is nog steeds niet gekend. Wellicht gaat het niet over één oorzaak, maar spelen verschillende afwijkingen een rol in het ontstaan van de klachten. Veel patiënten hebben een lichte graad van ontsteking in de wand van de darm. Hierdoor raakt de beweging van de darm verstoord, wordt de darm overgevoelig of neemt de doorlaatbaarheid van de darm toe (leaky gut). Jammer genoeg is er nog geen goede behandeling beschikbaar om PDS te genezen. Het zijn vooral deze mensen die een low-fodmapdieet aanbevolen krijgen om hun klachten zoals pijn, opgeblazen gevoel, diarree, constipatie,.. onder controle te krijgen.
In de namiddag werd het praktische luik verder uitgediept: dieet uitleggen, etiketten lezen, recepten aanpassen, moeilijke situaties bespreken, …
Bij het opstarten van het low-fodmapdieet is het vooral belangrijk om jullie goed uit te leggen wat je darmen doen en hoe een vertering fout kan lopen. Dus dit was een goede opfrissing van mechanismen en praktische tools om hierbij te gebruiken.
Op dag 2 werd er verder ingegaan op IBS. Deze dag stond vooral in het teken van de herintroductie na het strikte dieet 4 tot 6 weken gevolgd te hebben. Deze herintroductie is DE belangrijkste stap in het dieet, want fodmap’s zijn wel degelijk goede voedingsstoffen die onze darmflora beïnvloeden. Professor Kevin Whelan heeft ons de laatste onderzoeken toegelicht rond onze bacteriële flora in de darm en de impact van low-fodmap hierop. Onze darmflora wijzigt wel degelijk door het dieet en misschien is dit op lange termijn toch niet zo gunstig? Verder onderzoek dringt zich op.
Ook kwam het gebruik van pre- en probiotica aan bod. Als opdracht aten we zelf een week fodmapvrij en zo konden we zelf ervaren hoe moeilijk het soms is en dat je in bepaalde situaties toch wel inventief moet zijn. Uit de ervaringen en ondervindingen van andere collega’s konden we tips halen die we kunnen gebruiken tijdens de begeleiding.
De laatste dag startten ze met het verduidelijken van een onderzoek over de gevolgen van een low-FODMAPdieet op lange termijn, daarna kwam meer info over medicatie bij maag-darmklachten aan bod. Het gebruik van enzymen werd ook verder toegelicht.
Tot slot, een interessant onderwerp voor allergiediëtisten, voedselovergevoeligheid bij IBS, gevolgd door het belang van een algemeen gezond voedingspatroon alvorens het low-fodmapdieet opgestart kan worden.
Het was een interessante opleiding! We kunnen besluiten dat we over low-FODMAP al supergoed geïnformeerd zijn en dat we, met de allergiediëtisten, heel goed werk leveren van hoge kwaliteit. Deze 3-daagse training was voor ons dan ook een bevestiging dat we goed bezig zijn, dat we deze ingeslagen weg best blijven bewandelen zodat we onze patiënten met darmklachten optimaal kunnen begeleiden naar een betere gezondheid en een hogere kwaliteit van leven.
Heb jij of iemand van jouw familie/vrienden/kennissen last van spastische darmen? Aarzel niet en neem contact op met een allergiediëtiste voor een professionele begeleiding.