Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
FODMAP-DIEET MOGELIJK OOK GUNSTIG VOOR ATLETEN

FODMAP-DIEET MOGELIJK OOK GUNSTIG VOOR ATLETEN


Overgenomen uit Nieuws voor Diëtisten

Bron: Science Daily

Veel sporters hebben last van gastro-intestinale klachten tijdens hun trainingen of wedstrijden. Een kleine studie, gepubliceerd in Journal of the International Society of Sports Nutrition, toont aan dat een FODMAP-dieet mogelijk de klachten kan verminderen. Een meerderheid van de deelnemende sporters rapporteerde minder klachten na het volgen van een FODMAP-dieet.

Opzet studie

Sporters, en dan met name hardlopers, hebben vaak darmklachten die lijken op die van het prikkelbare darmsyndroom. Voorbeelden zijn maagkrampen, vocht vasthouden en een opgeblazen gevoel. In het onderzoek werd gekeken of een voeding met weinig fermenteerbare koolhydraten (het FODMAP-dieet) deze klachten verminderde. In deze kleine en kortdurende studie werd 16 gezonde hardlopers gevraagd om twee voedingsschema’s van een week te volgen, met daartussen een week met het normale voedingspatroon. In de ene dieetweek kregen de sporters een dieet laag in FODMAP’s, in de andere dieetweek kregen ze een dieet hoog in FODMAP’s. De sporters werd gevraagd om hun sportieve prestaties en klachten bij te houden.

Resultaat

Bij 69 procent van de sporters die het laag FODMAP-dieet volgden, verbeterde “het buikgevoel”, ook al waren ze niet bekend met ernstige gastro-intestinale klachten. Bovendien waren ze volgens eigen rapportage in staat om vaker en op hogere intensiteit te sporten dan bij het hoog FODMAP-dieet. De onderzoekers vinden meer onderzoek naar het FODMAP-dieet voor sporters noodzakelijk. Ze zeggen ook dat het FODMAP-dieet teveel beperkingen kent om het heel lang vol te houden, zeker voor recreatiesporters die geen begeleiding van een sportdiëtist krijgen.

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!