Heel vaak worden we in onze praktijken geconfronteerd met steeds dezelfde vragen die veel mensen zich stellen. Zijn het fabels of zijn het feiten? Wij duiden het voor je.
Bij een koemelkallergie mag ik lactosevrije melk en lactosevrije melkproducten gebruiken.
Fabel
Koemelkallergie is een probleem van ons immuunsysteem. Er is dan een reactie op de eiwitten in de melk. Bij een lactose-intolerantie is er een reactie op de melksuiker of de lactose in de melk. Lactose is een disacharide en om het te kunnen verteren heb je het enzym lactase nodig. Lactase zorgt ervoor dat lactose wordt gesplitst in 2 aparte structuren glucose en galactose (zijn beide monosachariden) die het lichaam wel kan verteren. Bij lactosevrije melk en lactosevrije melkproducten wordt lactose reeds gesplitst in deze 2 structuren waardoor het geen klachten oplevert bij personen met lactose-intolerantie. De eiwitten in lactosevrije melk veranderen niet waardoor personen met een koemelkallergie GEEN lactosevrije melk en lactosevrije melkproducten kunnen gebruiken.
Personen met coeliakie (= glutenintolerantie) moeten tarwe strikt vermijden maar mogen wel spelt gebruiken.
Fabel
Personen met coeliakie moeten alle glutenbevattende granen vermijden: tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in deze graansoorten en zorgen voor klachten bij personen met coeliakie. Deze moeten strikt vermeden worden want zelfs heel kleine hoeveelheden gluten kunnen al zorgen voor klachten. Spelt behoort tot de glutenbevattende granen en moet dus net als tarwe vermeden worden door personen met coeliakie.
Mijn dochter heeft een koemelkallergie. Ik ga ervan uit dat dit niet blijvend is en dat ze eruit groeit.
Feit
Ongeveer 2 à 3 kinderen op 100 vertonen allergische symptomen na het drinken van koemelk of na het eten van producten waar koemelk in verwerkt is. Koemelkallergie is typisch voor zuigelingen en kleine kinderen. Bij de meeste kinderen verdwijnt deze allergie als ze wat ouder worden. Op de leeftijd van 2 jaar zijn 6 op 10 kinderen ervan herstelt, op de leeftijd van 3 jaar zijn 3 op 4 kindjes ervan verlost. Koemelkallergie komt beperkt voor bij volwassenen, slechts bij 0,1% tot 0,5% van de bevolking.
Daar kleine kinderen heel veel kans hebben om uit hun koemelkallergie te groeien, is het belangrijk dat je regelmatig (jaarlijks) op controle gaat bij de kinderarts of allergoloog die de allergie heeft vastgesteld. Deze kan nagaan of de uitgroei of de tolerantie gestart is. Soms is het nodig dat de herintroductie van melk in het ziekenhuis gebeurd, soms kan het thuis met een melkladder. Enkel de behandelende arts kan bepalen welke methode voor jouw kind van toepassing is.
Personen met PDS (prikkelbaar darmsyndroom) moeten glutenvrij eten.
Fabel
Personen met het prikkelbare darmsyndroom kunnen klachten krijgen na het eten van fodmap’s. Fodmap is de afkorting van Fermenteerbare Oligosachariden (fructanen/FOS en galacto-oligosachariden/GOS), Disachariden (lactose), Monosachariden (fructose) And Polyolen (suikeralcoholen). Dit is een verzameling van bepaalde koolhydraten die elke dag in onze voeding voorkomen. FODMAP’s worden niet of slecht opgenomen in de dunne darm en komen zo onverteerd in de dikke darm terecht. Hierdoor krijgen mensen met een hogere gevoeligheid allerlei klachten. Tarwe en rogge (beide glutenbevattende granen) bevatten de fodmap fructanen. Dat maakt dat sommige personen met PDS die gevoelig zijn voor fructanen hiervan klachten kunnen krijgen. Ze hebben met andere woorden last van de koolhydraatstructuur in tarwe of rogge maar niet van de eiwitten – zoals gluten. Spelt, die een oude tarwesoort is, bevat minder fructanen dan tarwe. Daarom wordt spelt vaak beter verdragen door personen met PDS die gevoelig reageren op tarwe. Voor een minderheid van de personen met PDS is ook de switch van tarwe naar spelt niet voldoende en moeten ze toch nog kiezen voor een combinatie van spelt en glutenvrij of soms ook volledig glutenvrij.
Mieke