Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
FAAM 2018: interessant, leerrijk, gezellig, supertof …

FAAM 2018: interessant, leerrijk, gezellig, supertof …


Op 17 oktober vertrokken we met 10 collega’s voor 4 dagen naar de FAAM (Food And Anaphylaxis Meeting) in Kopenhagen.  Best wel spannend, 10 vrouwen samen op trip, sommigen die elkaar van haar noch pluim kenden! En wat een toffe en gezellige bende was het! We hebben elkaar leren kennen, genoten, gelachen, meningen gedeeld, verhalen verteld, de toerist uit gehangen, lekker gegeten, aan netwerking gedaan en kennis vergaard.

Op woensdagavond vertrokken we met veel enthousiasme richting Kopenhagen. Na een eerste kennismaking met de stad op donderdagochtend en een lunch met smörrebröd trokken we naar het congres.

           

Die eerste namiddag was onmiddellijk een schot in de roos. We startten met een grondige uiteenzetting over anafylaxie (ernstige allergische reactie): definitie, prevalentie, verschillende soorten, oorzaken, ernst … Dit werd gevolgd door enkele interessante lezingen over EoE (eosinofiele oesofagitis). Daarna werd de component georiënteerde diagnostiek uitvoerig toegelicht a.h.v. casussen van notenallergie en het LTP-syndroom. De dag werd afgesloten met een welkomstreceptie die we niet aan ons hebben laten voorbij gaan!

Vrijdag moesten we vroeg uit de veren! De eerste sessie startte al om 7u30 met nieuwigheden in de diagnose en de behandeling van allergie bij kinderen en volwassenen, gevolgd door een lezing rond de karakteristieken van een allergeen en hoe deze eigenschappen kunnen veranderen door een bewerking zoals roosteren, koken … Na de koffiepauze kwam allergiepreventie aan de beurt met aandacht voor de voeding, het microbioom en de huid. Deze interessante en leerrijke voormiddag eindigde met een verrassende lunchbox. In de namiddag trachtte men de vraag te beantwoorden “Hoe omgaan met de postmoderne patiënt?”. Hier werd het MCAS (mastcel activatie syndroom), het vermijden van gluten en histamine-overgevoeligheid besproken. Onderwerpen die voor ons, diëtisten, zeer interessant waren.

Tussendoor deden we ijverig aan netwerken met artsen en internationale collega’s en wisselden we informatie uit. Na een heerlijk buffet, aangeboden door Thermofischer, en een frisse wandeling door het bekende Tivolipark, volledig in halloweensfeer, keerden we moe en voldaan naar ons hotel.

                

Zaterdag startte de dag met het bespreken van nieuwigheden rond het mechanisme van anafylaxie, recente studies over IgE, IgG en component georiënteerde diagnostiek en wat er nieuw is in de detectie van voedingsallergenen in voedingsmiddelen. Vervolgens werden verschillende therapieën van voedselallergieën in de kijker gezet en werd er ingezoomd op de co-factoren en andere risicofactoren voor anafylaxie. De laatste lezingen van het congres behandelden moeilijke allergenen zoals LTP, tarwe en noten. En dan was er de slotceremonie … voor ons tijd om de stad Kopenhagen te gaan verkennen!

Na 3 dagen van kennisverruiming was het tijd voor ontspanning! Een fikse stadwandeling bracht ons via mooie winkeltjes naar de gezellige Nyhavn. We wandelden verder langs het koninklijk paleis, waar het net “wisselen van de wacht” was, om een eindje verder het meerminnetje te bewonderen.  Als kers op de taart genoten we van een lekkere souper in een knus restaurantje in de Nyhavn.

          

             

FAAM 2018, het was interessant en leerrijk! Voor herhaling vatbaar … met deze supercollega’s: Helga, Ilse, Ine, Kelly, Kristel, Mieke L, Mieke M, Natacha en Sophie!

Nog nagenietend …

Hilde Winters

 

 

 

 

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!