Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Een ongewone casus van voedselafhankelijke bewegingsgeïnduceerde voedselallergie

Een ongewone casus van voedselafhankelijke bewegingsgeïnduceerde voedselallergie


Voedselafhankelijke bewegingsgeïnduceerde anafylaxie (FDEIA) is een ernstige allergische reactie wanneer er na inname van een allergeen beweging volgt. De beweging kan enkele uren na de inname van het voedingsmiddel volgen en soms kan er reactie optreden wanneer het voedingsmiddel na de beweging wordt ingenomen.

In Europa zijn de meest voorkomende triggers bij FDEIA tomaten, pinda en granen. In Japan is tarwe het meest voorkomende allergeen. Beïnvloedende factoren zijn extreme temperaturen, vochtigheid, medicatie (vooral NSAID’s: ontstekingsremmers). De eerste beschreven casus van FDEIA in Bulgarije betreft een 31-jarige vrouw die gekend is met verschillende acute allergische reacties na inname van verschillende groenten en na beweging. De verdachte voedingsmiddelen waren tomaten, aardappelen, rijst en sla. Tijdens alle reacties traden de symptomen enkele minuten na aanvang van de sportactiviteit (dansen) en 30 tot 40 minuten na inname van het voedingsmiddel op. De eerste allergische reactie was tijdens de dansles, 30 minuten na inname van een tomatensalade. De dame omschreef de klachten als een brandend gevoel, gevolgd door urticaria over heel het lichaam, zwellen van de oogleden, handen en voeten, hartkloppingen en koorts. 4 weken later trad ongeveer 15 minuten na aanvang van de dansles een nieuwe reactie op. 40 minuten daarvoor at ze aardappelen met rijst en sla. Dezelfde klachten herhaalden zich en daar bovenop was er loomheid, overgeven en buikpijn. De dame vermeed gedurende 4 maanden aardappelen, rijst, sla en tomaten. Reacties bleven uit. Rijst en aardappelen werden terug toegevoegd aan haar dieet. Dezelfde dag had ze opnieuw een reactie tijdens de dansles.
De vermoedelijke triggers werden onderzocht in het bloed, uitgezonderd sla want dit is niet mogelijk. Enkel aardappel was positief. Er werd een provocatietest voorgesteld (= inname van vermoedelijke trigger en daarna bewegen in medische setting) om aardappel te bevestigen en de andere voedingsmiddelen zeker te kunnen uitsluiten maar de vrouw weigerde dit.
Tomaten en aardappelen horen beiden tot de nachtschadefamilie. Mogelijks is er toch sprake van kruisreactie waardoor de vrouw ook op tomaat reageerde.
Aardappel wordt doorgaans gezien als een veilig voedingsmiddel en reacties zijn niet echt gekend. Toch blijkt hier de inname van aardappel voor een sportactiviteit in combinatie met een warme vochtige sportzaal (in de danszaal was het heel warm en vochtig) een ernstige reactie op te wekken.
Bron: An Unusual and Rare Case of Food-dependent Exercise-induced Anaphylaxis Caused by Ingestion of Potatoes. Elefterova-Florova EVPopova DNAndreeva RV

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!