Als ik zelf even terugblik naar de voorbije periode (dan bedoel ik vooral de feestdagen), merk ik vooral dat ik veel meer alcohol gedronken heb dan anders. Een aperitiefje voor de feestmaaltijd, een glaasje wijn tijdens de feestmaaltijd, de dag nadien gezellig met vrienden en daar hoort dan ook weer een wijntje bij, …
In de dagdagelijkse praktijk merk ik bij mijn patiënten net hetzelfde. Het alcoholverbruik in december ligt toch net iets hoger. En begin januari volgen er meestal ook nog wel enkele recepties om het nieuwe jaar te vieren. Merk jij dat je na elk glaasje wijn minder goed slaapt? Midden in de nacht word je wakker omdat je hart precies tilt slaat. Of je hebt barstende hoofdpijn, netelroos, … Herken je dit?
Misschien reageer jij wel overgevoelig op sulfiet.
Sulfiet wordt als bewaarmiddel toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen. De Romeinen hadden al ontdekt dat bepaalde toevoegingen (nu gekend als sulfiet) de houdbaarheidsdatum van voedingsmiddelen verlengde en dat er vooral een impact op de kleur en smaak was.
Een allergie voor sulfiet komt niet zo vaak voor. Maar vooral bij personen met astma en allergische rhinitis geeft sulfiet weleens klachten. De meeste klachten zijn niezen, benauwd aan de borst en hoesten. Het voorkomen van een overgevoeligheid voor sulfiet wordt geschat op minder dan 2% bij de algemene bevolking maar dit kan toenemen tot 5 à 13% bij personen met astma.
In zeldzame gevallen kan sulfiet aanleiding geven tot anafylactische shock, in dit geval spreken we niet over een overgevoeligheid maar over een effectieve allergische reactie.
Hoe veroorzaak sulfiet deze klachten?
Sulfieten werken als bewaarmiddel door zwaveldioxide vrij te geven. Zwaveldioxide is een gas dat de luchtwegen kan irriteren en vernauwen. Er wordt gedacht dat bij personen met een sulfiet overgevoeligheid na inname van voedingsmiddelen rijk aan sulfieten, de aanwezige zuren in de maag reageren met de sulfiet waardoor er zwaveldioxide vrijkomt. Het gas verspreidt zich in de maag maar ook naar boven in de luchtwegen, waar het klachten veroorzaakt.
Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan sulfiet?
Aangezien sulfieten bewaarmiddelen zijn, worden ze wijd verspreid gebruikt. Daarnaast worden ze tijdens het productieproces bij de meeste wijnen gebruikt. Dit om het fermentatieproces te stoppen zodat de wijn niet zuur wordt.
De Europese wetgeving verplicht fabrikanten om sulfiet op het etiket te plaatsen als er meer dan 10mg/kg of 10mg/l aanwezig is.
Oei, ik heb je toch geen schuldgevoel aangepraat? Let op, heb jij de voorbije periode echt wel een beetje te diep in het glas gekeken, dan heeft de sulfiet meer dan waarschijnlijk niet zo veel te maken met je klachtenJ. Anderzijds, heb jij nu het gevoel dat sulfiet echt wel eens de oorzaak kan zijn van je klachten en durf je al enige tijd je glaasje wijn niet meer nemen bij een gelegenheid? Gelukkig bestaat er ook wijn zonder toegevoegde sulfiet. Wijn zonder sulfiet bestaat niet aangezien er altijd een kleine hoeveelheid van nature in de druiven aanwezig is. Meestal geeft dit echter geen klachten.
Geniet er van of is het de moment om de alcohol even te bannen? Wel daar gaat volgende blog over!
Heb je toch weer iets opgestoken van mijn blogbericht? Laat dan zeker een berichtje achter.
Ik ben benieuwd …
Groetjes,
An