Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
EAACI Allergy School on FOOD Allergy

EAACI Allergy School on FOOD Allergy


“Trends and Novelties in Food Allergy”

Op 5 december vertrokken we met 5 collega-allergiediëtisten richting Parijs voor de “Allergy School” rond trends en nieuwigheden bij voedselallergie. We geraakten tijdig in de les, wat niet evident was aangezien het openbaar vervoer in Parijs staakte!

Donderdag startten we met de epidemiologie en de diagnose van voedselallergie. Na de koffiebreak vervolgden we met de pathofysiologie van EoE en niet IgE-gemedieerde voedselallergieën. Na een aantal zeer interessante korte presentaties werd ons een welkomreceptie aangeboden. We sloten onze eerste dag af met een gezellige babbel en drink met enkele Nederlandse collega’s.

Vrijdag beloofde een interessante dag te worden. We kregen eerst meer uitleg over medicatie bij de verschillende soorten allergieën, daarna werd de dieetbehandeling besproken. De theorie werd telkens gevolgd door workshops waar er ingezoomd werd op de praktische benadering. Door de staking konden onze namiddagkoekjes niet geleverd worden en werden we verrast met een heus snoepjesbuffet! Al die zorgprofessionals veranderden in “lachende kinderen” die door een snoepwinkel wandelden. Fijn om te zien!

Na inspanning volgt er best ontspanning, vrijdagavond was dat onder vorm van een gezellige diner in de Parijse binnenstad. Tijd om te netwerken en kennis te maken met enkele Belgische gastro-pediaters.

Zaterdag mochten we vroeg uit de veren! De lessen werden met 1 uur vervroegd zodat iedereen na afloop tijdig in de luchthaven/treinstation kon geraken wegens de staking. Deze voormiddag werd er naar de toekomst gekeken. Wat kunnen we preventief doen om voedselallergie te voorkomen? Welke betekenis krijgt het microbioom in de toekomst? Welke nieuwe behandelingen zijn er? En wat wanneer het geen voedselallergie is? Hoe starten we dan een behandeling?

Het waren 3 toffe en leerrijke dagen! Tijd om naar huis te keren en tijd om die nieuwe “leerstof” te verwerken en te implementeren in onze voedingsbehandelingen.

Levenslang leren … zo interessant en zo nodig!

Hilde Winters

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!