Donderdag 25 maart 2021 — Patiënten die naar de huisarts stappen met symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom kunnen uitstekend geholpen worden met een speciaal dieet. Een Leuvense studie vergeleek 2 jaar lang patiënten die via een nieuwe app een eenvoudig prikkelbaredarmsyndroom-dieet volgden met patiënten die de klassieke medicatie namen voor hun probleem. De app zal vanaf juni beschikbaar zijn via de huisarts.
De DOMINO-studie volgde 470 patiënten die voor de eerste keer naar de huisarts gingen met symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom. De helft van de patiënten kreeg een behandeling in de vorm van een vereenvoudigd laag-fodmapdieet, dat bepaalde voedingsgroepen afbouwt of uitsluit. Dat dieet konden ze volgen via een app, ontwikkeld door de diëtisten van UZ Leuven. De andere helft van de patiënten kreeg een behandeling met de klassieke geneesmiddelen voor prikkelbaredarmsyndroom, de zogenaamde spasmolytica.
Na een eerste opvolgbezoek bij de huisarts 8 weken later bleek dat zowel het dieet als de medicatie goede resultaten gaven. Maar het dieet scoorde beter dan de geneesmiddelen: met medicatie zag 62 procent van de mensen na 8 weken de symptomen verminderen of verdwijnen, met het dieet was dat 71 procent. Na 6 maanden bleken bijna alle patiënten gemotiveerd om de behandeling verder te zetten, zowel met de medicatie (82 procent) als met het dieet (91 procent).
Prof. dr. Jan Tack, gastro-enteroloog in UZ Leuven: “We zijn zelf verrast door de goede resultaten. Het is de eerste keer dat er zo’n grote studie over het prikkelbaredarmsyndroom liep via de huisarts. Het laag-fodmapdieet bestaat al langer bij gespecialiseerde diëtisten, maar was niet toegankelijk voor een breed publiek. We maakten een app die zo eenvoudig is dat iedereen hem zonder uitleg kan gebruiken. Bijna alle patiënten die het dieet volgden in het kader van de studie, bleven het ook na afloop van de studie gebruiken.”
“Het is de eerste keer dat we in de praktijk kunnen aantonen dat een dieet beter werkt dan de bestaande medicatie. Dat betekent niet dat een de app voor iedereen even goed werkt. Wie een druk internationaal leven leidt of vaak op restaurant eet, is vermoedelijk beter af met de medicatie. En patiënten met ernstige en langdurige klachten van prikkelbaredarmsyndroom blijven we natuurlijk doorverwijzen naar gespecialiseerde diëtisten, die hen kunnen begeleiden bij de uitgebreidere versie van het laag-fodmapdieet.”
De app zal verkrijgbaar zijn vanaf juni via de huisartsen. Patiënten kunnen de app zelfstandig gebruiken na een eerste diagnose en verdere begeleiding door de huisarts. De studie werd bekostigd door het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).
Nota van de allergiediëtisten: Fijn dat onderzoek aantoont dat dieet werkt bij pds. Voor ons brengt de app weinig nieuws. Wij werken de laatste jaren al met een stroomdiagram. Eerste stap gezonde voeding met leefsstijlaanpassingen. Als dit niet helpt, bekijken we de mogelijke triggers en starten we een ‘light’ fodmapdieet op. Bij een kleine groep is het nodig het strikte fodmapdieet op te starten. De app is zeker voor ons een mooie aanvulling om te gebruiken in de praktijk. Wel maken we ons zorgen over die groep mensen die al veel voedingsmiddelen weglaten omdat ze vermoeden dat deze klachten geven. De app kan dan leiden tot een eenzijdige inname en sommige patiënten gaan vermoedelijke triggers die in werkelijkheid onschuldig zijn blijvend elimineren. Bij deze een oproep aan de huisartsen, evalueer tijdig de voedingsinname en bij twijfel stuur door naar een allergiediëtist / fodmapdiëtist.