D.O.N.U.T.S
GLUTEN- EN LACTOSEVRIJ
(FODMAP-ARM)
Als diëtiste vind ik het mijn taak om goede alternatieven te vinden voor mijn patiënten die een speciaal dieet volgen. De alternatieven moeten zorgen voor een volwaardige voeding qua nutriënten. Daarnaast is het belangrijk dat alle structuren aan bod blijven komen en dat het eten ook lekker is. Tijdens de 2de consultatie vraag ik altijd na wat ze nog missen in hun nieuw voedingspatroon.
“Donuts” riep Emiel enthousiast, “ik mis glutenvrije donuts!”
Inderdaad, ik kan ze ook niet vinden in de winkel. Dus dat wordt zelf bakken!
Als ik eens ga snuffelen op internet, merk ik dat er 2 soorten glutenvrije donuts gebakken worden: met cakedeeg en met gistdeeg. Aangezien ik helemaal geen donutkenner ben, beslis ik om ze beiden uit te testen.
We starten met de cakedonuts! Hiervoor hebben we een donutvorm nodig voor in de oven. Het bakken lukt zeer goed. Qua smaak zijn ze wel niet hetzelfde als de traditionele donuts. Je kan ze wel mooi versieren en ze zijn ideaal om mee naar school te nemen (zonder chocolade dan toch) of voor een picknick.
Gluten- en lactosevrije cakedonuts
(6 stuks)
Nodig:
130 g glutenvrije bloem (Mix B van Schar) – 5 eetlepels rietsuiker – 1 zakje vanillesuiker – ½ theelepel glutenvrij bakpoeder – ½ theelepel baksoda – ½ theelepel zout – 120 ml lactosevrije melk – 1 ei – 1 eetlepel vloeibare lactosevrije margarine
Chocoladelaag: 2 eetlepels lactosevrije melk – 1,5 eetlepel cacaopoeder – 60 g bloemsuiker
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de donutvorm in. Doe de bloem, de suiker, de vanillesuiker, het bakpoeder, de baksoda en het zout bij elkaar in een kom en roer door elkaar. Voeg de melk, het ei en de margarine toe. Roer door elkaar tot je een glad beslag hebt. Verdeel het beslag over de 6 donutvormpjes. Bak de donuts voor 10-12 minuten in de oven. Laat de donuts 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal ze daarna uit de vorm en laat ze verder afkoelen. Doe voor het glazuur het cacaopoeder in een kom. Voeg 1 eetlepel lactosevrije melk toe en roer door elkaar. Voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker toe en roer tot je een glad geheel hebt. Het kan zijn dat je nog 1 eetlepel extra melk moet toevoegen om een glad glazuur te krijgen. Dip de donuts een voor een in het glazuur en laat hard worden.
En dan is het de beurt aan de traditionele, gefrituurde donuts … vetrijker, minder gezond, wel heel lekker! Het moet af en toe eens kunnen! Deze donuts waren trouwens de favorieten van mijn proefpanel!
Gluten- en lactosevrije traditionele donuts
(10 stuks)
Nodig:
130 g glutenvrije bloem (Mix B van Schar) – 150 ml ongezoete lauwwarme sojadrink – 30 g vloeibare lactosevrije margarine – 1 ei – 1 zakje gedroogde gist (11 g) – 1 eetlepel suiker – 1 zakje vanillesuiker (10 g) – snufje zout – kristalsuiker voor de afwerking
Bereiding:
Meng in een grote kom de gist met de suiker en een beetje van de lauwwarme sojadrink. Laat dit 5 minuten staan. Zeef de bloem boven het gistmengsel en voeg de andere ingrediënten toe: margarine, ei, vanillesuiker, zout en de rest van de sojadrink. Meng alles goed onder elkaar en dek de kom af met een vochtige keukenhanddoek. Laat het deeg minstens 30 minuten rijzen op een warme tochtvrije plek. Haal het deeg daarna voorzichtig uit de kom. Leg het op een stuk bakpapier. Leg bovenop ook een stuk bakpapier en rol het deeg uit tot 1,5 cm dikte. Steek nu met een serveerring van ongeveer 8 cm “donuts” uit. Met een appelboor steek je het rondje in het midden uit. Laat de donuts afgedekt nog een half uurtje liggen. Verhit frituurolie tot 180°C. Leg 3 donuts in het frituurmandje, dompel onder en laat ongeveer 2 minuten bakken aan iedere kant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Haal ze daarna meteen door een bakje met kristalsuiker.
Smakelijk!
Hilde Winters
inspiratie: “bakers and fakers” en “karlijnskitchen”