Velen zijn nog niet vertrouwd met de benaming componentenanalyse. Bij een begeleiding van een allergie maakt dit wel een groot verschil voor het uitwerken van het dieet. Er is een verschil tussen een primaire allergie en een secundaire of kruisallergie. Bij een kruisallergie reageert ons lichaam op componenten (=delen van eiwitten) die bij de primaire allergie aanwezig zijn. De reactie op deze componenten treedt vaker op naarmate we ouder worden.
Een voorbeeld hiervan is de boompollenallergie (primaire allergie). Later reageert men dan vaak ook allergisch op diverse fruitsoorten, maar ook op rauwe wortel (dit zijn dan kruisallergieën).
Hoe werkt dit nu?
We kunnen de reactie voorstellen als een keten legoblokjes (elk legoblokje met een bepaalde kleur stelt een bepaalde component voor). Bepaalde legoblokjes in de pollen zijn dezelfde als deze in de appel. Hierdoor denkt ons lichaam dat het legoblokje in de appel gevaarlijk is omdat het ook voorkomt in de pollen en hierdoor ontstaat de kruisreactie.
Een kruisallergie veroorzaakt meestal geen heftige allergisch reacties, wel OAS klachten (oraal allergie syndroom). Deze klachten zijn vooral voelbaar in de mond, lippen en keel.
Het legoblokje bij een kruisallergie is labiel waardoor het niet meer reageert in een zuur milieu of bij verhitting. In een zuur milieu of bij verhitting gaat het legoblokje kapot waardoor het zijn allergene kracht verliest. De klachten ontstaan direct bij het eten van het voedingsmiddel, maar verdwijnen snel wanneer het voedingsmiddel in de zure maag terecht komt. Verhitte voedingsmiddelen zoals appelmoes, gekookte wortel, geroosterde noten geven geen klachten.
Nu begrijpen jullie waarom het dieet heel verschillend is bij kruisallergieën en primaire allergieën. Bij kruisallergieën moet je enkel de kruisreagerende voedingsmiddelen mijden als je last hebt. Bij een primaire allergie moet je dus wel strikt bepaalde voedingsmiddelen mijden. Hoe strikt bespreek je best met een allergiediëtist.
Om gezond en evenwichtig te eten met een allergie neem je best contact op met een allergiediëtist.
Marieken