Voor mensen die recent gediagnosticeerd zijn met coeliakie, kan het vooruitzicht op een strikt glutenvrij dieet ontmoedigend lijken. Overschakelen op een glutenvrij dieet vraagt – zeker in het begin – heel wat energie en inspanning, voortdurend etiketten lezen, juiste keuzes maken, alternatieven zoeken … Het is een hele leerschool, maar de meeste patiënten slagen er na verloop van tijd vrij goed in. Dat het glutenvrije aanbod in supermarkten, webshop en speciaalzaken alsmaar toeneemt, maakt het voor coeliakiepatiënten en mensen met glutenovergevoeligheid alvast een pak makkelijker.
Gewapend met de juiste kennis, kunnen we het glutenvrij dieet relatief eenvoudig aanpassen met deze 8 voornaamste tips:
- Vergeet niet dat veel voedingsmiddelen van nature glutenvrij Vers fruit en groenten, vlees, gevogelte, vis, kaas, vetstoffen, olie, noten, zaden, pitten en eieren zijn van nature glutenvrij, dus deze kan je zonder problemen als basis gebruiken voor je maaltijden.
- Het glutenvrij dieet betekent niet dat alle granen verbannen worden van het menu. Quinoa, teff, amaranth, polenta, boekweit, maïs, gierst en tapioca zijn slechts enkele van de van nature glutenvrije granen die kunnen worden opgenomen in het dieet. Check wel de etiketten/labels om ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van niet-verontreinigde versies. Kies voor glutenvrije boekweit- of rijstnoedels, glutenvrije pasta en quinoa.
- Maak er een gewoonte van etiketten te lezen van de voedingsmiddelen als je winkelt. Alle verpakte levensmiddelen in de EU moeten voldoen aan de wetgeving inzake etikettering. Dus lees de ingrediëntenlijst! Als een graansoort met gluten is gebruikt, moet het opgenomen worden in de ingrediëntenlijst (hoe weinig het ook wordt gebruikt). Kijk uit voor vermeldingen van tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut of hun afgeleiden, omdat deze allen gluten bevatten. Normaal zullen deze ingrediënten in vet of cursief gemarkeerd worden.
- Maak gebruik van glutenvrije vervangers in plaats van gluten-bevattende voedingsmiddelen. Ga voor glutenvrije alternatieven voor pasta, brood, crackers, ontbijtgranen.
- Weet welke alcohol te vermijden. Bier en gemoute dranken bevatten variërende hoeveelheden gluten en zijn niet geschikt voor een glutenvrij dieet. Glutenvrije bieren zijn verkrijgbaar in een aantal supermarkten en restaurants. Wijn, porto, sherry, champagne, … bevatten geen gluten.
- Wees je bewust van kruisbesmetting (contaminatie). Zelfs een klein beetje gluten kan genoeg zijn om de symptomen te veroorzaken, dus zorg ervoor dat je het risico op kruisbesmetting met gluten-bevattende voedingsmiddelen vermijdt! Doe dit door het reinigen van keukenoppervlakken voor het gebruik, het gebruik van afzonderlijke botervlootjes, spreads en jam om de verspreiding van kruimels te minimaliseren. De investering in een aparte frietketel ( wij zijn Belgen😉) en broodrooster is geen overbodige luxe om contaminatie te vermijden.
- Vermijd sauzen met gluten. Veel pastasauzen, jus, kruidenmengsels en specerijen bevatten tarwemeel (etiket) en dus gluten. Probeer in plaats daarvan, jouw eigen pastasauzen en jus te maken met behulp van maïzena, arrowroot of aardappelzetmeel om ze glutenvrij in te dikken.
- Experimenteer in de keuken. Het vinden van de juiste glutenvrije vervanger voor jouw bereidingen is een kwestie van persoonlijke smaak, dus tijd doorbrengen in de keuken en wennen aan glutenvrij meel en bakken helpt.
Door rekening te houden met bovenstaande tips, blijft het mogelijk om van alle maaltijden te genieten samen met familie en vrienden.
Glutenvrij eten betekent immers niet dat je niet smakelijk of lekker kan eten!
Kris