Recent kwam er een jongen van 8 jaar met zijn mama bij mij op consulatie omdat hij veel buikpijn had. De mama dacht dat de buikpijn een gevolg was van een voedselovergevoeligheid maar ze konden zelf niet vinden welke voeding de buikpijn uitlokt. Bij de huisarts waren er al enkele allergie testen afgenomen, allemaal negatief. De gastro-enteroloog had gezien dat er veel stoelgang in de darmen zat maar verder niks bijzonder en verwees daarom door naar een diëtist om vezelrijker te leren eten. In tussentijd waren de ouders, op eigen initiatief, een lactosevrij dieet gestart maar zonder resultaat. Als voorbereiding op onze eerste afspraak vroeg ik aan de ouders om een eet-/klachten dagboek bij te houden en met de Bristol stoelgang kaart het type stoelgang te beschrijven. Ook had ik gevraagd om te stoppen met het lactosevrije dieet.
Tijdens onze eerste consultatie had ik met het eet-/klachten dagboek, de Bristolkaart en een uitgebreide anamnese onmiddellijk heel wat informatie om met aan de slag te gaan. Klachten – voornamelijk buikpijn – bleken vaak voorafgaand aan het groot toilet bezoek of wanneer de jongen begon te sporten. Hij was sportief – 4 keer per week voetballen en 2 keer per week tennis. Zijn stoelgang type was voornamelijk type 2. Vandaar dat ook de aanbeveling van de gastro-enteroloog was dat hij vezelrijker moest leren eten maar uit zijn eetdagboek was dan weer te zien dat hij wel redelijk wat volle granen, groenten en fruit at. Waar wrong het schoentje dan? Water! Hij dronk met moeite 0,5l water per dag en dat terwijl hij bijna dagelijks aan (intensief) sporten deed. Hierdoor werd zijn stoelgang hard, droog en kreeg hij buikpijn door zijn constipatie. Als hij dan begon te sporten, begonnen de darmen mee te bewegen waardoor hij krampen kreeg. Verder nam de jongen niet de tijd om te drinken op school maar ook niet om naar toilet te gaan, wat constipatie nog meer in de hand werkt.
Met (1) een goed drinkplan van 6 tot 8 drinkmomenten per dag (minstens 1,5 liter per dag) en extra drinken bij het sporten, (2) bij aandrang leren naar toilet te gaan en (3) een goede toilet houding was deze jongen van zijn buiklachten verlost. Ik heb hen nog het rottige buiken boekje (https://ziezon.nl/wp-content/uploads/sites/19/2020/12/Brochure_rottige_buiken.pdf) meegegeven om beter te begrijpen wat darmen nodig hebben om gezond te blijven. Verder waren zijn ouders heel blij dat hun zoon gewoon alles mocht blijven eten, zonder beperkingen.
Het is zeker niet het eerste kind dat in mijn praktijk komt dat wel gezond eet maar niet voldoende drinkt. Ook valt het mij op dat sommige sportclubs geen oog hebben voor voldoende te drinken. Met zomer, met of zonder sportactiviteiten in het vooruitzicht: laat jullie kinderen voldoende water drinken!
Fijn zomer,
Nathalie