Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Atopische dermatitis: een jeukende huiduitslag

Atopische dermatitis: een jeukende huiduitslag


 

De “ World Allergy Week” is een jaarlijks terugkerend initiatief van de WAO (World Allergy Organisation) voor bewustwording van allergie en de hiermee gerelateerde aandoeningen. Op deze manier pleiten ze voor opleidingen, middelen voor diagnose. Alsook preventie van deze aandoeningen en astma welke in prevalentie stijgen in de hele wereld.

 

Atopische dermatitis, ook gekend als atopisch eczeem, is een van de meest voorkomende chronische inflammatoire (ontstekings)aandoeningen van de huid. Het kenmerkt zich door een droge, jeukende huid. Het start meestal bij baby’s en kinderen voor de leeftijd van 5 jaar, maar komt voor op ieder leeftijd vertelt Dr. Elham Hossny, MD, PhD, of Ain Shams University Children’s Hospital in Cairo, Egypt. Atopische Dermatitis komt voor bij 15% van de kinderen en jongvolwassenen en bij 2-5% van de gehele bevolking.

 

 

Er kan een ‘natuurlijke’ toename zijn van allergische aandoeningen die vaak start op jonge leeftijd en gekend is als de ‘atopische mars’. “Het is vaak geassocieerd met andere allergische aandoeningen zoals voedselallergie, hooikoorts en astma bij personen met een allergische overgevoeligheid of atopie” zegt Dr. Hossny. Vanwege de rol die allergie kan spelen in atopische dermatitis, is het belangrijk om een juiste diagnose te krijgen en de nodige zorg van een allergoloog of een dermatoloog. Bij de meeste atopische individuen zien we vaak eerst atopische dermatitis in de eerste maanden en jaren van hun leven. Vroege behandeling kan helpen om de ‘atopische mars’ te voorkomen of te wijzigen.

Tijdens “Wereld Allergie Week 2018” plannen deskundigen momenten om informatie te verstrekken aan het grote publiek en artsen over atopische dermatitis. Deze info is gericht op optimale verzorging van de patiënt en heeft betrekking op de economische aspecten van de ziekte. “Atopische dermatitis is een belangrijke volksgezondheidskwestie vanwege zijn invloed op de kwaliteit van het leven en de sociaal – economische last die de ziekte met zich meebrengt”.

Veel leden van de Wereld Allergie Organisatie (WAO) over de hele wereld plannen acties in de ‘Wereld Allergie Week 2018’. Ze bieden informatiemomenten voor patiënten, delen hun kennis met artsen in workshops samen met andere activiteiten om het bewustzijn te vergroten van atopische dermatitis en te komen tot een optimale zorg voor de patiënt.

Meer informatie kan je vinden op www.worldallergyweek.org.

Mieke

 

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!