Als Allergiediëtisten vinden we het belangrijk om bij te scholen en up to date te blijven in het topic voedselallergie. Daarom zijn de meeste van onze leden ook lid van EAACI (European Acadamy of Allergy and Clinical Immunology). EAACI organiseert regelmatig congressen en bijscholingen en ook een tijdschrift wordt een aantal keer per jaar gepubliceerd.
Van 9 t.e.m. 11 september 2022 werd er een Allergy School georganiseerd met als titel: “Allergy: Putting nutrition at the forefront in the prevention and treatment of allergy and astma.” Het was dan ook een programma op ons lijf geschreven: het werd gepromoot aan alle gezondheidsprofessionals (zoals diëtisten, verpleegkundigen, kinderartsen, allergologen) die geïnteresseerd zijn in de preventie en behandeling van allergie en astma. We vertrokken met 5 collega-diëtisten, werkzaam als zelfstandige diëtisten, naar Cork, Ierland, om er gedurende 3 dagen zeer interessante info te horen omtrent voedselallergie aan de UCC (University College Cork).
Deze Allergy School stond dus, zoals de titel zegt, voor een groot stuk in het teken van preventie.
Er werd dan ook ingegaan op verschillende vormen van preventie: primaire, secundaire en tertiaire preventie.
Een voorbeeld:
- Een ouder die aanklopt en advies wil omtrent zijn/haar pasgeboren baby in kader van allergische aandoeningen in de familie, dit is een voorbeeld van primaire preventie.
- Een ouder die aanklopt omdat zijn/haar baby eczeem heeft en gesensibiliseerd is voor verschillende voedingsmiddelen maar hier nog niet allergisch op reageert, dan spreken we van secundaire preventie.
- Een ouder die aanklopt omdat zijn/haar baby eczeem en een koemelkeiwitallergie heeft, hier kunnen we met tertiaire preventie aan de slag.
Een allergiediëtist neemt heel wat zaken in acht wanneer er zich iemand aanmeldt met een voedselallergie. De behandeling van een voedselallergie vergt altijd een individuele aanpak. Welke voedingsmiddelen moeten geschrapt worden en in welke graad? Welke voedingsmiddelen zijn goede alternatieven? Kan de allergische patiënt zich voldoende zelf behelpen? Beschikt hij over voldoende handvatten? Zijn er bestaande kruisreagerende allergenen? Zijn er cofactoren waar rekening mee gehouden moet worden? Zien we ‘nieuwe’ allergenen over het hoofd? Wat met de andere zaken zoals reizen, verpakkingen lezen, kruiscontaminatie en drempelwaarden, veilig eten buitenshuis … Is er een gezonde voeding? Aandacht voor preventie, tekorten … Is er voldoende aandacht naar de toekomst: darmmicrobioom, immuunsysteem, preventie en mogelijke ontwikkeling van tolerantie?
Wist je trouwens als dat de dieetbehandeling bij een voedselallergie niet alleen het elimineren van voeding is?
- Het is voor de diëtist belangrijk, vooraleer we gaan behandelen, dat de diagnose correct is.
- Wanneer cliënten enkel gesensibiliseerd zijn (verhoogde IgE’s) maar geen allergische reactie hebben, is het belangrijk om deze voedingsmiddelen niet te vermijden.
- We moeten ook nagaan of er andere dieetrichtlijnen gevolgd worden vb. vegan, glutenvrij …
- Het uitgangspunt is basisvoeding, en deze is gelijk aan volwaardige voeding, en dat geldt zowel bij eliminatie als herintroductie.
- Het is ook belangrijk om te bedenken dat elke allergische patiënt anders is, en dat voedingsadvies op maat van de patiënt nodig is.
Doe bij het vermoeden van een voedselallergie, een beroep op de juiste zorgverlener met de nodige ervaring.
We zijn er zowel voor vragen omtrent primaire, secundaire en tertiaire preventie, maar we zullen je geen dieet adviseren als dat niet nodig is.
Zoek je een diëtist die je vragen omtrent voedselallergie kan beantwoorden of heb je nood aan begeleiding? Dan vind je op onze website de contactgegevens van gespecialiseerde allergiediëtisten.
Kelly