Enige tijd terug keek ik naar First Dates op Eén. Ik kijk niet zoveel tv maar ’s avonds na een drukke dag kan ik wel genieten van First Dates. Voor diegenen die hier nog nooit van hoorden, dat is een datingprogramma waar ze mensen koppelen die dan samen uit eten gaan. Deze keer stond de tv al aan en was het al bezig. Ik kwam binnen en hoorde nog net de dame zeggen ‘Ik ben allergisch voor melk’. Waarop de jongeman antwoordde ‘Da’s toevallig, ik kan ook geen melk verdragen maar ik heb daar een zakje voor.’. De dame reageerde: ik heb thuis al een pilletje genomen.
Ze hadden het allebei overduidelijk niet over koemelkallergie maar wel over lactose-intolerantie. Beiden worden heel vaak verward.
Wat is het verschil nu eigenlijk?
ALLERGIE
Koemelkallergie wordt veroorzaakt door een allergische reactie tegen eiwit uit de melk, namelijk het wei-eiwit en caseïne. Er zijn 2 soorten allergie, namelijk een IgE-gemedieerde voedselallergie en een niet IgE-gemedieerde voedselallergie. Het voorkomen van koemelkeiwitallergie (IgE-gemedieerd) is bij volwassenen slechts 0,1 à 0,5%; bij kinderen 2 à 3%. Bij niet IgE-gemedieerd zijn er geen concrete cijfers voor handen. Verschillen vind je vooral terug in het tijdstip van optreden. IgE-gemedieerd geeft snel klachten, terwijl niet IgE-gemedieerd tot 72u later klachten kan geven. IgE-gemedieerd kan de (kinder)arts of allergoloog ook meten in het bloed en via een huidpriktest, niet IgE-gemedieerd is niet te testen. De meeste kinderen groeien uit hun koemelkeiwitallergie.
INTOLERANTIE
Lactose-intoleratie wordt veroorzaakt door een reactie op een koolhydraat, namelijk de melksuiker of lactose uit de melk. Door een tekort aan het enzym lactase in de dunne darm kan lactose (melksuiker) niet of onvoldoende afgebroken worden. Men vermoedt dat ongeveer 1 op 5 Belgen lactose-intolerant is.
Waarom is het belangrijk het onderscheid te kennen? Simpelweg omdat de dieetvoorschriften toch wel verschillend zijn. Opgelet, ieder individu met koemelkeiwitallergie of lactose-intolerantie is niet hetzelfde. Bij koemelkeiwitallergie bijvoorbeeld, kunnen sommige kindjes hoog verhitte koemelk verdragen (bijvoorbeeld koek en gebak), terwijl andere kindjes en volwassenen koemelkeiwit strikt in al z’n vormen moeten vermijden. Bij lactose-intolerantie is de hoeveelheid lactose die nog verdragen wordt altijd persoonsafhankelijk. Algemeen binnen het dieet wordt de grens ‘te vermijden / toegelaten’ gelegd op <1g lactose / 100g.
GEVAAR
Zonder lactose-intolerantie te willen minimaliseren (want niemand wil met krampen, diarree … zitten), kan een foutje in het koemelkvrij dieet voor een koemelkallergische persoon ronduit gevaarlijk zijn. Voor iemand met lactose-intolerantie gaat dit foutje gepaard met een spurt naar het toilet (als ik het even benoem zoals de kandidate van ‘First date’).
Verschillen binnen het dieet:
KOEMELKEIWITALLERGIE | LACTOSE-INTOLERANTIE | |
Koemelk | Verboden | Lactose-arme varianten |
Yoghurt, platte kaas … | Verboden | Lactose-arme varianten |
Harde kaas | Verboden | Toegelaten, 0 of <1 g lactose/100g |
LACTASE SUPPLETIE:
En wat met dat zakje? Bij een lactose-intolerantie wordt de melksuiker (die bestaat uit glucose en galactose) niet gesplitst door een tekort aan het enzyme lactase. Dat enzyme kan je ook innemen, samen met een voedingsmiddel dat lactose bevat. Opgelet dit enzyme werkt ongeveer 30 tot 45 minuten, het is belangrijk om het binnen die tijdspanne te gebruiken. Als je het lactasesupplement al lang vooraf neemt, werkt het niet meer. Enkele voorbeelden zijn ALK KeruTabs®, EG Lactosolv®, Intoleran lactase®, Revogan Lactase OK®.
Wist jij het verschil tussen koemelkallergie en lactose-intolerantie? Vond jij deze blog interessant? Help hem mee verspreiden. Hoe meer mensen hierover lezen, hoe minder misverstanden.
Groetjes,
An