Tijdens de zwangerschap krijgt de één opeens last van heftige allergieën terwijl de andere net minder heftig reageert op het allergeen. Wat gebeurt er in het lichaam van een zwangere allergische vrouw?
Voedselallergie komt bij jongens meer voor dan bij meisjes. Naarmate kinderen ouder worden, tijdens de puberteit verandert dit. 65% van de volwassenen met voedselallergie zijn dan weer vrouwen. Vrouwen hebben ook vaker last van anafylaxie wat zou kunnen te wijten zijn aan hormonen of een grotere overgevoeligheid voor pollen met kruisreacties. Vrouwen hebben ook een beter doorlatende huid en slijmvliezen en een langzamere spijsvertering. Dat zorgt misschien dat het allergeen beter wordt opgenomen en langer in het lichaam blijft waardoor reacties heftiger zijn.
Vrouwelijke hormonen kunnen invloed hebben op de ernst van de voedselallergie. Oestrogenen kunnen een allergische reactie opwekken. Daarom kunnen zwangerschap, menstruatie, hormonale anticonceptie en hormoonbehandelingen een verschil maken in de manier waarop vrouwen reageren op allergenen.
Progesteron en androgene hormonen remmen dan weer de allergische reactie af. De wisselende niveaus van oestrogenen en progesteron tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot meer of minder gevoeligheid voor voedselallergenen.
Het beste voor zwangere moeders is om allergenen zo goed mogelijk te vermijden en geen onnodige risico’s te nemen. Toch wordt er gewaarschuwd voor te strikte eliminatiediëten omdat moeder en baby dan tekorten kunnen oplopen.
Roken en alcohol drinken is niet goed voor een ongeboren kind, dat weet iedereen. Dit kan zelfs de kans dat een kindje allergisch wordt vergroten. In onderzoek hadden kinderen een hoger IgE-niveau in het bloed en vaker luchtwegontstekingen en meer kans op eczeem.
Als je zwanger bent kun je zeker meer of minder last hebben van je allergie. Dat is afhankelijk van je hormoonniveaus, de reactie van je lichaam daarop en natuurlijk hoe goed je je dieet volgt. Overleg zeker met je arts over het testen op een allergie en het gebruik van anti-allergiemedicijnen. Wees voorzichtig met jezelf en je baby!
Bron: Allergie & Voeding september 2018