Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
AllergieDiëtisten gaan online

AllergieDiëtisten gaan online


Ik hoop dat het goed met je gaat.
We blijven met een voorthollende besmetting van COVID-19 zitten overal en dus moeten we massaal onze contacten beperken. Overal! Contacten die niet nodig zijn, doen we niet. Dat wil zeggen: nauwelijks nog bezoek thuis, iedereen telewerken en dus ook niet meer op café of op restaurant. 😷

Dat betekent telkens weer ‘schakelen’ … ook voor de AllergieDiëtisten.
Wij hebben daarom ook onze ‘praktijkdag’ vervangen door een middagsymposium: ‘Waarom wordt de ene allergisch en de andere niet ?’ en online laten doorgaan.
Het is eens iets anders: van welkomswoord uit Antwerpen over naar plenair deel vanuit het UZA en dan in 2 groepen opgedeeld te worden met internationale sprekers vanuit hun eigen buitenlands ‘kot’.
Degene die ingeschreven hadden voor allergie bij kinderen, kregen uitleg over het smeerbeleid bij eczeem vanuit Gasthuisberg Leuven en raakte daarna rechtstreeks live vertrouwd vanuit Amsterdam met de EAACI preventieguidelines. Boodschap blijft dat borstvoeding voor kinderen de beste startvoeding is en dat ondanks er misschien allergieën in de familie voorkomen, preventief voedingsmiddelen weglaten geen enkele zin heeft. Ook de introductie van vast voedsel bij atopische kinderen gebeurt liefst op het standaard moment. Uiteraard blijft een gezond en divers eetpatroon de norm en waarschijnlijk ook het best om een allergie te voorkomen. Geldt dat niet steeds: We boosten onze gezondheid, onze immuniteit onze weerbaarheid met een gevarieerd eetpatroon met veel kleur, groenten, vezels en fruit. De sterk ‘bewerkte’ voedingsmiddelen mijden we best.

De andere groep kreeg eerst een praatje live vanuit Duitsland van Dr. Reese over histamine-intolerantie, waarin de rol van histamine in de voeding veelal overschat wordt. Dr. Tuyls sprak daarna vanuit Leuven over specikieke allergieën die vooral bij volwassenen voorkomen: o.a. kruisreacties en reacties die enkel tot uiting komen als er bepaalde co-factoren aanwezig zijn, denken we aan alcohol, inspannig of bepaalde medicijnen. Je kan allergisch reageren op alle voedingsmiddelen, zo ook op eetbare insekten, gemodificeerde voedingsmiddelen of Novel Foods zoals de taro-wortel groentenchips.

Ons  ‘publiek op afstand’ volgde ‘thuis’ van De Panne tot Pelt en bleven vanuit hun eigen kot betrokken bij het geheel. Aan het einde van de middag volgde er nog een vragenrondje aan de sprekers en dit alles vanachter hun eigen scherm.

Wat ons rest is de hoop dat de inspanningen een snel en definitief resultaat zullen opleveren. Een warm hart gaat uit naar alle mensen die de maatregelen strikt naleven en ons mee behoeden voor een verdere escalatie.

Hou het veilig, het allerbeste gewenst en hopelijk tot binnenkort ,

Kris

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!