Vrijdagmiddag, tijd om te vertrekken. Eerst An oppikken, dan Hilde en samen rijden we verder naar Düsseldorf. In de vooravond stappen we daar op het vliegtuig voor het jaarlijkse Europese Allergie Congres (EAACI). Dit jaar staat het in het teken van preventie en heeft het de ronkende titel “On the Road to Prevention and Healthy Living” meegekregen.
Wanneer we landen in Helsinki is het al laat, bijna 23 uur. Het is nog betrekkelijk warm en het valt ons op dat het er erg licht is. Nu is het zomer, dan wordt het hier amper donker ‘s nachts. Raar is dat.
Zaterdag: de voormiddag is vrijgehouden om het congresgebouw te zoeken. Onze weg vinden in Helsinki is niet evident. Fins is een vreemde taal, we verstaan er niets van. Uiteindelijk, na een flinke wandeling, vinden we bij stralend weer onze bestemming. We zijn snel ingecheckt en voorzien van de nodige toeters en bellen beginnen we aan ons congres. Vandaag staat er maar 1 item op ons programma ‘The Allied Health Day’. Van de sprekers onthouden we vooral dat sociale media steeds belangrijker worden in de relatie met onze cliënten, waar we over moeten waken in onze communicatie met hen en dat we best als een team samenwerken voor een optimale begeleiding van de allergiepatië«nt. We krijgen de boodschap dat negatieve kritiek ons als persoon en als team sterker maakt zodat we kunnen groeien in kennis en in het begeleiden van de patiënt.
Zondag staan we vroeg op. Vandaag hebben we een druk programma af te werken. 5 meetings en om 20 uur de Allergy Run. We hoppen van de ene meeting naar de andere. Tussendoor snel een koffietje en verder. Van de voormiddagsessie onthouden we dat een goede behandeling van (ernstig) eczeem belangrijk is voor de preventie van het ontwikkelen van allergie en dat een allergie voor noten vaak de oorzaak is van een ernstige allergische reactie. Walnoten en pecannoten behoren tot dezelfde botanische familie. ÂBen je allergisch voor de ene noot, dan treedt er vaak een kruisallergie op voor de andere noot. Beide allergieën komen meer voor bij kinderen dan bij volwassenen. De laatste meeting gaat over ‘Precauting Labeling’. Hier onthouden we dat het heel erg moeilijk is om alle voedingsmiddelen een betrouwbare labeling te geven. Wordt vervolgd.
We sluiten de dag af met de Allergy Run. Gelukkig is het vandaag niet echt warm.
We lopen alle drie ongeveer 6 km.
Moe maar voldaan zit deze dag erop.
Maandag. Na het ontbijt haasten we ons naar het congres. Eerst dompelen we ons onder in een meeting in het teken van het microbioom om naar de volgende lezingen over vis, schaal- en schelpdieren te gaan. Van de eerste meeting onthouden we onder meer dat het belangrijk is voor het microbioom van de darm dat er voldoende consumptie is van vezels. Van de tweede dat er op oesters nog geen allergische reacties gerapporteerd zijn. Na de middag splitsen we ons op en volgt ieder een ander symposium. Zelf volg ik EoE (Eosinofiele Oesophagitis) waar we de meest recente ontwikkelen horen in verband met de dieetbehandeling voor deze aandoening.
We hebben vandaag vroeger gedaan en verkennen Helsinki. We maken een stevige wandeling door de stad. We bezoeken de rotskerk (Temppeliaukiokerk) en wandelen verder naar het Sibeliusmonument.
Dinsdag start onze dag met een lezing over de niet IgE-gemedieerde aandoeningen. Eerst krijgen we een up-date over lactose-intolerantie uit het gastland Finland. Daarna een uiteenzetting over het low-fodmap dieet om af te sluiten met non-coeliac gluten sensitivity. Van deze laatste onthouden we dat er nog steeds veel vraagtekens zijn bij zowel de diagnose als bij het werkingsmechanisme van deze aandoening.
Dit was voor ons de laatste lezing op het congres. We hebben veel bijgeleerd, onze horizon verruimd en kunnen netwerken voor de AllergieDiëtisten. Voldaan vliegen we terug naar België, een ervaring rijker.
Mieke