Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
6 dingen die je moet weten over het orale allergiesyndroom

6 dingen die je moet weten over het orale allergiesyndroom


Wist je dat stuifmeel mogelijk verantwoordelijk is voor je allergische reacties op fruit of groenten? Als je mond of keel jeukt bij het eten van bepaalde groenten of fruit, kan het zijn dat je het orale allergiesyndroom (OAS) hebt. Meestal is dit een kruisreactie op pollen.

 1. Kruisreactiviteit is de reden voor OAS-symptomen.
  OAS is het resultaat van een verward immuunsysteem.
  Kruisovergevoeligheid voor fruit of groente komt voor bij oudere kinderen en volwassenen.
  Hierbij ontwikkelen patiënten allergische symptomen voor voedingsmiddelen met eiwitten die lijken op het (inhalatie)allergeen waarvoor ze gesensibiliseerd (gevoelig) zijn. Het meest bekend is de kruisovergevoeligheid voor pollen (zoals berk), pit- en steenvruchten (zoals appel en perzik) of noten (zoals hazelnoot en walnoot).
 2. Berk, els, ambrosia, bijvoet, timotheegras en graspollen veroorzaken de meeste OAS-symptomen.
  Deze pollen zijn vergelijkbaar met de eiwitten van bepaalde soorten rauw fruit, groenten, zaden of noten.
  Als je allergisch bent voor een van deze pollen, krijg je soms ook OAS-symptomen.
 3. Mogelijk kan je voedsel eten dat OAS-symptomen veroorzaakt als je het kookt of verwarmt
  Warmte beïnvloedt de eiwitten, dus kan je deze voedingsmiddelen vaak gekookt wel eten in plaats van rauw. Een verse appel kan bijvoorbeeld symptomen geven, terwijl je appelmoes zonder klachten kan eten.
 4. Als je allergisch bent voor pollen maar geen klachten hebt bij het eten van gerelateerd voedsel, kan je ze uiteraard blijven eten.
  Enkel als je (ernstige) OAS-symptomen hebt, vermijd je beter die voedingsmiddelen. Preventief vermijden heeft geen enkele zin. Praat erover met een allergoloog en een allergiediëtist
 5. De OAS-symptomen kunnen erger zijn wanneer pollen pieken.
  Berkenbomen bijvoorbeeld, geven stuifmeel af van januari tot april, afhankelijk van waar je woont, grassen bloeien wat later. Het stuifmeelseizoen voor ambrosia is in de zomer en herfst. Het is dus goed mogelijk dat je symptomen erger zijn in de periode dat het stuifmeel waarvoor je allergisch bent het hoogst is.
 6. OAS kan worden verward met een primaire voedselallergie.
  Bij OAS zijn de symptomen veelal een jeukende of tintelende mond, ogen, tong of keel. Soms is er zwelling van de mond en keel of netelroos waar het voedsel de huid heeft aangeraakt.
  In zeldzame gevallen kan OAS anafylaxie veroorzaken, een ernstige allergische reactie. Het is dus belangrijk om te weten of je OAS of een primaire voedselallergie hebt en hoe je deze moet behandelen. Neem daarom contact op met een allergoloog of een allergiediëtist als je hierover twijfels of vragen hebt.

 

Succes,

Kris

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!