Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Zuurdesemspeltbrood

Zuurdesemspeltbrood


Ik wilde dat toch eens zelf proberen, zelf zuurdesem maken, ook al heb je daar wat geduld voor nodig.

Waarom zuurdesemspeltbrood?

Dat brood is een variant in het laag FODMAP-dieet, en aangezien velen geen fan zijn van glutenvrij brood (mezelf meegerekend), leek dit brood een goed alternatief.

Je hebt speltbloem en speltmeel nodig om een zuurdesemspeltbrood te bereiden.

Ken jij het verschil tussen meel en bloem?

Bloem wordt gemaakt van de witte meelkern van een graankorrel. Als je die maalt en zeeft, krijg je bloem. Bloem is zachter van structuur en witter van kleur. Het wordt vaak gebruikt bij het bakken van wit brood, koekjes en gebak.
Meel is een mix van bloem en volkorenmeel. Hiermee bak je bruin brood.

Volkoren speltmeel krijg je door de hele graankorrel te malen. De zemel en de kiem worden zo ook gemalen en omdat hier de meeste voedingsstoffen in zitten, is volkorenspeltmeel gezonder.

 

Het proces om zuurdesembrood te maken duurt een kleine week. Het is belangrijk dat je elke dag ’s ochtends en ’s avonds de zuurdesem starter even goed doorroert en eventueel overdag ook nog een keer.

Benodigdheden:

  • Een glazen pot of kom waar ongeveer 1 liter in kan
  • 300 gram speltbloem (voor de starter)
  • 500 gram speltmeel (voor het brood)
  • 2 tl zout
  • Water

 

Dag 1

Meng in de pot 100 gram speltbloem met 100 ml lauwwarm water. Meng het tot een mooie gladde massa. Zet de pot dan in de keuken met een vochtige doek erover. Losjes afdekken met huishoudfolie kan ook.

Dag 2 en 3

Roer het mengsel ’s ochtends en ’s avonds goed door elkaar en eventueel tussendoor ook nog een keer.

Dag 4

Je zou nu luchtbellen in het mengsel moeten zien en het ruikt zurig.

Je mag je zuurdesem nu verder voeren. Voeg 100 gram speltbloem en 100 ml lauwwarm water toe aan de kom en roer het weer goed door elkaar. Zet het opnieuw weg met vochtige doek erover en roer het ook ’s avonds weer even door.

Het kan zijn dat je starter op dag 4 nog niet echt actief is (geen of weinig luchtbellen). Je kunt het dan nog een dag of twee aan kijken en de stappen van dag 2 en 3 herhalen: ‘s ochtends en ‘s avonds je zuurdesem goed doorroeren. Zolang het mengsel niet stinkt of er vies uitziet kan dat geen kwaad.

Wanneer je mengsel heel zurig ruikt en stinkt, dan is het mislukt en moet je helaas opnieuw beginnen. Je doet je mislukte mengsel weg, en zal helaas terug opnieuw moeten beginnen bij dag 1.

Bij mijn eerste poging ging er alvast iets mis, want de zuurdesem rook echt vies .  Ik begon dus opnieuw en moest opnieuw geduld hebben. Helaas niet mijn beste eigenschap. Maar mijn geduld werd beloond hoor!

Dag 5 – ochtend

Op dag 5 is de desem goed actief. Je mag hem nu nog een keer voeren. Voeg opnieuw 100 gram speltbloem en 100 ml lauwwarm water toe aan de schaal. Na het voeren moet je de desem nog ongeveer 8 uur laten staan. Als je je starter op dag 5 ‘s ochtends voert, kun je ‘s avonds het deeg maken en de volgende ochtend het brood bakken.

Dit is een voorbeeld van ‘actieve’ desem.

Dag 5 – avond (minstens 8 uur na de laatste keer voeren):

je kan nu het deeg voor je brood maken. Doe 500 gram speltmeel met het zout in een kom en maak er een kuiltje in. Giet er 350 gram van de zuurdesem starter bij. Voeg hier vervolgens 200-350 ml water aan toe. Het verschilt per zuurdesem starter hoeveel water je nodig hebt, dus begin met 200 ml en voeg nog wat meer toe als het deeg te droog is.

Kneed het deeg tot je een mooie elastische bal hebt, een 10-tal minuten moet zeker voldoen. Doe het deeg dan in een kom en leg er een vochtige doek over. Laat het deeg de hele nacht rijzen op kamertemperatuur.

Dag 6

Bekleed een langwerpige bakvorm met bakpapier. Kneed het deeg nog even heel goed door (anders krijg je luchtbellen in je brood) en doe het dan in de bakvorm. Leg er weer een vochtige doek overheen en laat het nog zo’n 2 uur rijzen, tot het deeg in omvang verdubbeld is. Als het deeg nog niet echt gerezen is na 2 uur kun je het nog 2 uur langer laten rijzen.

Verwarm de oven voor tot 230 graden. Zet het brood in de oven en spuit wat water in de oven met een plantenspuit. Dit geeft een stoomeffect en helpt om het brood een knapperige korst te geven.

Stel de oven in op 30 minuten. Verlaag de temperatuur na 5 minuten bakken naar 200 graden en als de resterende baktijd nog 15 minuten is naar 170 graden.

Haal het brood uit de oven en klop er even op om te horen of het gaar is.

Het was, zoals je ziet, een heerlijk brood met ook een aangename textuur.

Smakelijk en veel bakplezier!

Kelly

 

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!