Zit jij of ken jij iemand die in de eliminatiefase van het laag FODMAP-dieet zit? Of heb je het dieet gevolgd en ken je jouw triggers ondertussen?
Dan is deze blog voor jou. Regelmatig krijgen we vragen over de verschillende suikers en zoetstoffen en het laag FODMAP-dieet.
Vooral nu het buiten kouder is, wordt er meer gebakken. Niets zo gezellig als de geur in de keuken wanneer er gebak of koekjes in de oven staan.
Als we over zoetmakers spreken, delen we deze op in suikers en zoetstoffen. Onze klassieke tafelsuiker kennen we allemaal, maar onder de suikers verstaan we ook de steeds meer vertegenwoordigde agavesiroop, dadelsiroop of honing. We zien ze vaak verschijnen in voedingsmiddelen en recepten met een ‘gezond’ label. Je kan deze ingrediënten makkelijk vervangen door ahornsiroop of rijstsiroop.
Suikers:
- Klassieke tafelsuiker:
Tafelsuiker (sacharose) (zowel witte suiker, als rietsuiker, als bruine en kandijsuiker) bevat gelijke hoeveelheden glucose en fructose. Hierdoor geeft dit meestal geen problemen en is dit toegelaten. Enkel personen met een hoge gevoeligheid voor fructose/suiker kunnen op grote hoeveelheden reageren.
Suiker kan, maar gebruik het met mate. Toegelaten geteste portie: 40 à 50 g - Kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker bevat van nature aanwezige inuline. Dit is een prebioticum en behoort tot de fructanen. Hierdoor is kokosbloesemsuiker beperkt toegelaten. Toegelaten geteste portie: 4 g! Opgelet, dit is slechts een kleine koffielepel. - Palmsuiker:
Palmsuiker heeft een lager gehalte aan fructose dan klassieke tafelsuiker. Het is dan ook FODMAP-arm. Toegelaten geteste portie: 40 g - Ahornsiroop:
Ahornsiroop bestaat uit water, sacharose, glucose en nog een beperkt aantal andere suikers en is FODMAP-arm. Toegelaten geteste portie: 50 g - Rijstsiroop:
Rijstsiroop is fructosevrij en volledig veilig. Toegelaten geteste portie: 28 g - Glucosesiroop:
Glucosesiroop bestaat bijna volledig uit glucose. Vaak staat dit gelijk met maïssiroop.
Niet toegelaten suikers:
Agavesiroop, dadelsiroop, fructosesiroop, honing
Zoetstoffen:
Zoetstoffen bevatten in tegenstelling tot de suikers vaak meerdere ingrediënten. Hierdoor kan het zijn dat de zoetstof wel toegelaten is, maar een ander ingrediënt (meestal bulkmiddel) dat toegevoegd is niet toegelaten is.
Niet toegelaten zoetstoffen zijn: isomalt, maltitol, mannitol, sorbitol, xylitol (ook berkensuiker genoemd).
Voorbeelden van niet toegelaten bulk- of hulpstoffen zijn: inuline, lactose, oligosachariden, polydextrose.
Toegelaten zoetstoffen: aspartaam, sacharine, stevioglycoside, sucralose
! Opgelet heel wat toegelaten zoetstoffen bevatten niet toegelaten bulk- of hulpstoffen zoals inuline, lactose, oligosachariden, polydextrose.
De toegelaten zoetstoffen zijn buiten stevioglycoside niet getest maar zijn gezien hun struktuur fodmap-arm. Tagatose is niet getest en is onduidelijk.
Een vreemde eend in de bijt is erythritol. Erythritol is FODMAP-arm maar belemmert de opname van fructose. Dit wil zeggen dat erythritol in de eliminatiefase toegelaten is, maar in de herintroductiefase moet deze vermeden worden. Anders beïnvloedt dit de testresultaten van fructose. Als fructose een strikt te mijden trigger is, kan erythritol terug ingevoerd worden. Als fructose beperkt genomen kan worden, wordt erythritol best vermeden of er gaan sneller klachten optreden.
Let op want de samenstelling van voedingsmiddelen wijzigt regelmatig. Merken informatie is makkelijk maar de foto’s met productinfo geldt op het moment van het schrijven van deze blog. Jammer genoeg kan de informatie snel gedateerd zijn.
Groetjes,
An