Vandaag start het academiejaar. Een nieuwe stap voor veel jongeren die aan hun studententijd beginnen. Vast en zeker gaan ze een spannende periode tegemoet met veel leuke momenten in het vooruitzicht. En dat is ook de bedoeling. Toch kunnen er twijfels zijn als je als student met een (ernstige) allergie op kot gaat. Ook voor de ouders zullen er vragen en zorgen zijn.
Waarschijnlijk heb je de laatste jaren van het middelbaar al goed leren omgaan met je allergie. Je weet zelf goed wat je wel en niet kan eten, wat alternatieve voedingsmiddelen zijn, je hebt je medicatie (misschien wel een adrenalinepen) steeds bij je en weet wanneer en hoe je die moet gebruiken, je omgeving (klasgenoten, leerkrachten, zorgpersoneel) is op de hoogte van je allergie en weet hoe te handelen bij een noodsituatie. Dat alles maakt dat je in het middelbaar een nagenoeg normaal leven kan leiden.
Dan komt de volgende stap, studeren. Meestal kan dat niet in de gemeente/stad waar je woont, dus er moet een afstand overbrugd worden van thuis naar hogeschool/universiteit. Als spoor- of pendelende student (dan ben je niet op kot) blijf je voor een stuk in je vertrouwde thuissituatie. Wanneer je op kot gaat, is het toch wel een ander verhaal.
Spoorstudent of kotstudent, je zal een aantal uitdagingen tegenkomen en we helpen je graag al op weg met enkele aandachtspunten:
- Ga je op kot, dan is een geschikt kot vinden de eerste uitdaging. Dat zal vast al wel gelukt zijn, aangezien vandaag het academiejaar start.
- Verlucht je kamer dagelijks. Heb je een allergie voor huisstofmijt, sla je bed ’s morgens open zodat het zweet kan verdampen. Was je beddengoed regelmatig en neem wekelijks stof af.
- Kreeg je medicatie voorgeschreven, zorg dan dat je die bij je hebt. Bewaar eventueel een reserve dosis op je kot. Ga na waar je terecht kan bij een (studenten)arts/ziekenhuis.
- Heb je een ernstige allergie (met kans op anafylaxie), zorg dan dat er één of twee andere kotbewoners en medestudenten (die dezelfde richting volgen als jijzelf) goed op de hoogte zijn van je allergie. Toon hen je medicatie. Heb je een adrenalinepen (epi-pen®, jextpen®), laat hun oefenen met een trainerpen zodat ze je op de juiste manier kunnen helpen bij een noodsituatie.
- Als het kan, zorg voor een provisiekastje en een (kleine) koelkast, eventueel met vriesvak, in je eigen kamer. Zo ben je er zeker van dat je voeding op de juiste manier bewaard wordt en dat er geen kruiscontaminatie is.
- Meestal zijn er meerdere studentenkamers in een huis of heb je gekozen voor een studentenhome/flat. Wanneer je een ernstige allergie hebt en je deelt een keuken met medestudenten, breng dan iedereen die de keuken kan gebruiken op de hoogte van je allergie en zeker van de ernst ervan, vooral als jullie afspreken om samen te koken.
- Boodschappen doen was in het middelbaar waarschijnlijk iets dat je ouders deden. Als kotstudent moet je daar nu ook zelf voor zorgen. Op websites van de meeste grootwarenhuizen kan je voor bijna alle producten de allergenen nakijken. Je vertrouwde producten van thuis ken je natuurlijk. Maar ik kan me voorstellen dat je misschien wel eens iets anders wil proberen en dan is allergenen nakijken vaak noodzakelijk. Dat kan je op kot al doen voor je gaat winkelen of je doet je boodschappen online.
- Eet je iets on-the-go, kies zoveel mogelijk voor een voorverpakt product. Deze zijn voorzien van een etiket waarop de 14 verplichte allergenen duidelijk vermeld staan. Zo kan je snel kijken of het voor jou geschikt is of niet.
- Drink je iets onderweg, een koffie uit een barretje/station/foodtruck … die ter plaatse gemaakt wordt, vraag dan -indien nodig- goed na voor de allergenen die jij moet mijden.
- …
Het lijstje met aandachtspunten is niet volledig. Zie het als een begin en vul het zelf aan met alle hindernissen die je tegenkomt tijdens je studententijd.
Rest mij nog enkel alle studenten en fijn, leerrijk en vooral geslaagd jaar toe te wensen.
Mieke