Als je kind de diagnose krijgt van een allergie is het vaak even schrikken, maar soms ook een opluchting dat men gevonden heeft waar de reacties vandaan komen. Bij de start gaat men zich informeren en gaat men op zoek hoe men thuis kan opletten dat het kind niet in contact komt met het te mijden allergeen. In de winkel is het ook wel even zoeken naar vervangproducten. Eens je die onderzoekende periode gepasseerd bent, lukt het vaak vlot om het kind “veilige” voeding te geven en zo de kans op reacties en klachten te verminderen.
Maar dan gaan ze naar school en moet je hen toch in een wat voor jou aanvoelt als “niet zo veilige” omgeving achterlaten.
Belangrijk is om een persoonlijk allergieplan uit te werken, want iedereen is natuurlijk anders. Zodat de school en leerkracht goed op de hoogte zijn van het allergeen en de acties die moeten gebeuren bij een reactie. Veel scholen hebben zelf geen allergiebeleid. Contact opnemen met de leerkracht is belangrijk zodat je persoonlijk kan uitleggen waaraan jouw kind allergisch is en welke voedingsmiddelen dus problemen geven. Scholen zijn vaak niet voldoende op de hoogte van de allergieën die een leerling heeft en wat deze inhoud. Het is belangrijk te weten wanneer en hoe je moet ingrijpen bij een allergische reactie. En dat de info up-do-date is over de gezondheidstoestand van jouw kind.
Met de nieuwe wetgeving van GPDR mogen persoonlijk of medische gegevens, zoals een allergie, van het kind niet zomaar met iedereen gedeeld worden. De ouders moeten toestemming geven dat de gezondheidsgegevens van het kind enkel mogen worden doorgegeven aan de personen die betrekking hebben tot het kind. Dit maakt het moeilijk om de info bijvoorbeeld tot bij de vervangleerkracht te krijgen die tijdelijk verantwoordelijk zal zijn.
De communicatie tussen je kind en de leerkracht zal mogelijks ook niet steeds vlot verlopen, misschien krijgt je kind het niet goed uitgelegd, of is hij/zij nog te jong om het nut ervan in te zien …
Indien het kind aangeeft dat hij bepaalde voeding niet mag eten is het natuurlijk belangrijk dat ze dit ernstig nemen.
Een allergieplan kan volgende gegevens bevatten. Gegevens van het kind met een voedselallergie alsook de klas en leerkracht. Het bevat de informatie aan wat het kind allergisch is en de mogelijke klachten die kunnen voorkomen. In het plan staan ook de gegevens van de ouders, huisarts en eventueel een specialist met naam en Gsm-nummer. Als laatste wordt ook de medicatie, zowel benaming, dosis als wijze van toediening vermeld. Een voorbeeld hiervan kan je terugvinden op de website van Allergienet: www.allergieopschool.be
Op sommige scholen kan je kiezen voor een allergeenvrije maaltijd. Best informeren hoe deze bereid worden, vaak is dit via een externe firma en dan is het belangrijk dat de opwarming goed apart van de andere maaltijden gebeurt en ook hoe deze geserveerd wordt.
Zorg dat je altijd een veilig alternatief in de klas hebt voor als er een traktatie is in de klas. Een goede voorbereiding voor het kind is goed zodat het kind weet dat het niets van andere kinderen mag eten of dat het zeker goed de handen moet wassen voor het eten … Herhaal dus regelmatig de belangrijke punten met uw kind. Maar dramatiseer de zaken vooral niet. Het gaat hem om het aanleren van goede gewoonten en zeker niet om schrik aan te jagen!
Als er kans is op een anafylaxie is het belangrijk om een adrenaline injector steeds in nabijheid van het kind te hebben. De gebruiksaanwijzing kan je best ook meedelen aan de leerkracht en je kan altijd een testpen aanvragen zodat ze vooraf al eens kunnen voelen dat je hard moet duwen voor het lukt.
Als jij dat oké vindt of het belangrijk is om reacties te vermijden kan je ook de klasgenootjes en hun ouders attent maken op het allergie van jouw kind en een infomoment voorzien dat zij beter begrijpen wat belangrijk is. Want de kennis is vaak niet groot, allergie en intolerantie wordt door elkaar gehaald wat de kans op het onderschatten van ernstige reacties met zich meebrengt.
Succes alvast met een goede start van het nieuwe schooljaar voor jouw bengel.