Het ‘gunstige-boerderij-effect’ dat werd waargenomen bij kinderen die opgroeiden op een traditionele boerderij wordt toegekend aan 2 factoren: contact met stro en koeien en het gebruik van rauwe hoevemelk direct van de koe.
De grote verschillen tussen rauwe melk en melk verkocht in het warenhuis zit in het wijzigen van het vetgehalte en het verwarmen van de melk waardoor bepaalde componenten in de melk wijzigingen. Voorlopig bewijs schrijft het effect toe aan hitte-labiele bestanddelen en componenten aanwezig in de vetfractie van de rauwe hoevemelk.
Een recent opgestarte studie ‘Milk Against Respiratory Tract Infection and Asthma (MARTHA)’ doet onderzoek naar het gebruik van minimaal bewerkte volle melk (die veilig is) en ultra bewerkte (UHT) melk uit het warenhuis. Deze keuze sluit aan bij standaard aanbevelingen: het gebruik van melk is immers erg algemeen bij jonge kinderen. Kinderen kunnen deelnemen aan deze studie van de leeftijd tussen 6 en 12 maanden vanaf het moment dat de borstvoeding stopt en loopt tot ze 3 jaar zijn met een follow-up tot ze 5 jaar zijn. Dit is ook een periode waarin het jonge kind meestal dagelijks melk gebruikt. Als de resultaten van dit onderzoek goed zijn, zou deze aanpak in de toekomst een eenvoudige maar effectieve preventiestrategie bieden.
Bron: The beneficial effect of farm milk consumption on astma, allergies and infections. Jaci-inpractice volume 9 no 3 March 2020