Onze levensstijl kan heel veel positiefs betekenen voor ons darmmicrobioom, maar er zijn ook leefstijlfactoren die helaas een negatieve invloed hebben. Het is belangrijk om stil te staan bij een aantal factoren die een invloed hebben op het darmmicrobioom, namelijk: het gebruik van medicatie, het slaappatroon en diëten.
Antibiotica zouden niet alleen de overgroei aan ‘slechte’ bacteriën doen afnemen, ze kunnen ook schade aanrichten aan onze ‘goede’ bacteriën. Voor sommigen is het zelfs zo, dat het onevenwicht in slechte en goede bacteriën nooit meer herstelt. Vaak wordt er in deze context over antibiotica nagedacht, er is ook andere medicatie die de groei van de darmbacteriën kan beïnvloeden op een negatieve manier.
Niettegenstaande dat medicatie vaak zinvol kan zijn, is het belangrijk om de volgende keer de overweging goed te maken of je de antibiotica zou nemen. Wanneer je arts twijfelt of de antibiotica noodzakelijk zijn voor de behandeling, dan lijkt het dus zinvol om ze niet meteen te nemen. Natuurlijk overleg je dit met je arts.
Het is niet allemaal kommer en kwel: er zijn ook een heel aantal medicijnen die het darmmicrobioom positief beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is metformine (Glucophage ®, Metformax®), een geneesmiddel dat in de behandeling van diabetes type 2 gebruikt wordt.
Slaap
Slaapstoornissen, alsook nachtwerk en jetlag zouden een andere factor zijn die het darmmicrobioom verstoren. Net als wijzelf, hebben de darmbacteriën een slaap- en waakritme. De negatieve invloed op de darmbacteriën door een verstoord slaapritme kan ook, deels, het verhoogde risico op gewichtstoename en diabetes verklaren. Volgens studies zou het omgekeerde ook mogelijk zijn: dat een verstoord darmmicrobioom ook slaapstoornissen in de hand kan werken.
Het is dus van belang om enerzijds te zorgen voor een aantal wijzigingen in het eetpatroon om de slaap positief te beïnvloeden, en anderzijds te investeren in een goed slaapritme en -ritueel.
Het is dus zeker ook de moeite waard, om samen met de arts of diëtist, het slaappatroon te bespreken indien je darmklachten ervaart.
Diëten
Heeft het strenge vermageringsdieet, dat je bijvoorbeeld afgelopen zomer volgde, je darmmicrobioom beïnvloed? Dat is goed mogelijk …
Het microbioom kan na een paar dagen van extreem diëten al veranderd zijn, maar de algemene veranderingen die optreden bij de bacteriën na een korte termijn dieet zijn niet zo extreem als men zou denken. Wat er gebeurt, is dat de functie van de bacteriën zal veranderen, bij wijze van spreken zullen de taken die ze uitvoeren en de stoffen die ze produceren veranderen.
Onderzoek op dieren suggereert dat de snelle gewichtstoename die men ziet bij jojoën kan toegeschreven worden aan de darmbacteriën. De studie toonde niet alleen dat muizen met een gewichtstoename en -verlies in het verleden meer vatbaar waren voor snelle gewichtstoename, er werd ook aangetoond dat de neiging tot gewichtstoename kon overgedragen worden op andere muizen door stoelgangtransplantatie. Hieruit kan men concluderen dat de gewichtstoename niet veroorzaakt wordt door het metabolisme van de muizen, maar door hun darmmicrobioom. Er werd in deze studie ook aangetoond dat de neiging tot gewichtstoename snel kon omgekeerd worden door de voeding op een correcte manier aan te passen.
Vooraleer je nog eens een (onnodig) streng dieet volgt, onderschat de invloed ervan dan niet op je darmmicrobioom…
(Bron: Eat yourself healthy, Dr. Megan Rossi)