Inleiding:
Het is geweten dat het eten van groene kiwi’s constipatie kan verlichten. Eerdere studies hebben ook aangetoond dat maag-darmklachten hierbij kunnen verbeteren, maar deze studies waren altijd relatief klein. Deze studie, echter, is uitgevoerd over meerdere centra (en landen) en dus veel groter. Hier gaan ze het effect na van de dagelijkse inname van twee groene kiwi’s op de functie en de klachten van het maag-darmstelstel.
Methode:
Zowel mensen met constipatie, mensen met het prikkelbaredarmsyndroom met type constipatie (PDS-C) en gezonde personen deden mee aan de studie. Ze werden ook zo in 3 aparte groepen verdeeld. De opzet van de studie was dat ze eerst gedurende 4 weken dagelijks 2 groene kiwi’s moesten eten, wat ongeveer 6 g aan vezels aanlevert, of 7,5 g Psyllium per dag moesten eten, wat ook overeenkomt met 6 g vezels. Belangrijk om te melden is dat ze de kiwi’s zonder schil moesten eten. Dan kwam een periode van 4 weken waarin ze geen van beide producten mochten eten. Vervolgens moesten ze opnieuw gedurende 4 weken het andere product eten.
Tijdens de hele studie moesten de deelnemers dagelijks een dagboekje invullen (Daily Bowel Health Diaries) met daarin de beschrijving van hun stoelgangsdrang samen met de frequentie en volledigheid ervan en de spontaniteit van hun toiletbezoeken.
Het voornaamste resultaat uit deze studie was het aantal “CSBM” per week (Complete spontaneous bowel movements), zoals ze dat in deze studie verwoorden. Dit wil zeggen het aantal keer spontaan naar het toilet kunnen gaan met het gevoel dat de darm volledig geledigd is. Het aantal CSBM in de 4e week van elke interventieperiode (ofwel kiwi eten, ofwel psyllium eten) werd vergeleken met het aantal CSBM tijdens de startperiode (=eerste 2 weken voordat ze begonnen aan het experiment). Voor mensen met constipatie is een vermeerdering van > 1 CSBM per week klinisch relevant om te kunnen spreken van verbetering bij constipatie. In deze studie hebben ze een grenswaarde van >1,5 CSBM per week genomen om zeker klinisch relevante resultaten te bekomen.
Andere belangrijke resultaten waren: het niveau van maag-darmklachten, de vorm/consistentie van de ontlasting, de mate van persen tijdens het toiletbezoek, de levenkwaliteit (QoL) en veranderingen in gemoedstoestand.
Resultaten:
Het aantal CSBM per week was verhoogd met > 1,5 bij zowel de mensen met constipatie als de mensen met PDS-C na het eten van de kiwi’s. Na het eten psyllium was dit effect enkel te zien bij de mensen met PDS-C. Beide interventies (kiwi of psyllium) resulteerden in aanzienlijke en aanhoudende stijgingen in het aantal CSBM per week in alle studiegroepen.
Dagelijkse inname van 2 groene kiwi’s gaf een duidelijke afname (vergeleken met de startperiode) van algemene maag-darmklachten, zowel in de groep met constipatie als de groep met PDS-C. Dit effect werd enkel waargenomen in de PDS-C groep bij het eten van psyllium. Daarnaast werd gezien dat de dagelijkse inname van kiwi de stoelgang zachter maakte, het niveau van persen deed afnemen en de levenskwaliteit verbeterde in vergelijking tot de startperiode. Het eten van kiwi gaf ook duidelijk betere resultaten dan psyllium wat betreft de stoelgangsconsistentie en het persen. Er werden geen verschillen opgemerkt in gemoedstoestand en darmmotiliteit (beweeglijkheid van de darm).
Over het algemeen toont deze studie aan dat de dagelijkse inname van groene kiwi (2 stuks) geassocieerd is met een verbeterde stoelgang (meer laxatie) en minder maag-darmklachten bij personen met constipatie. Vers fruit en verse groenten zijn essentiële onderdelen van een gezond en evenwichtig eetpatroon.
Discussie:
Constipatie komt wereldwijd veel voor (>10% van de wereldbevolking) en is een belangrijke factor wanneer het gaat over maag-darmklachten. Het heeft een grote impact op de levenskwaliteit van mensen en het leidt tot een zware last voor de gezondheidszorg (door veel bezoeken binnen de eerste- en tweedelijnszorg). Bijkomend geven de resultaten van een vragenlijst bij patiënten weer dat 43% ontevreden is over de huidige farmacologische behandelingen voor constipatie. Daarnaast bestaan er veel vrij verkrijgbare supplementen en nutraceutische therapieën (=natuurlijke middelen met bio-actieve stoffen) om constipatie en klachten binnen het maag-darmstelsel te verbeteren. Echter, voor de meeste van deze middelen bestaat er geen ondersteunend wetenschappelijk bewijs. Deze studie toont aan dat omvangrijke, gecontroleerde experimenten/testen met niet-farmaceutische behandelingen (en hier dus voedingsmiddelen) succesvol uitgevoerd kunnen worden voor de behandeling van maag-darmklachten.
Als laatste werden er in deze studie via MRI-scanning belovende resultaten gezien: in tegenstelling tot de controlegroep, zag men duidelijk dat er meer water werd opgehouden in de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm bij het eten van 2 kiwi’s per dag. Daarnaast was er een verhoogd totaal stoelgangsvolume in de dikke darm. Deze bevindingen liggen in lijn met de gekende zwelling- en waterretentie effecten van kiwivezels.
Bron: The American Journal of Gastroenterology