Als de allergoloog na een controleconsult beslist dat de kans bestaat dat het kind uit zijn allergie gegroeid is en een voedselprovocatietest aangewezen is, weigeren de ouders vaak voor het inplannen van deze test. Tijdens een voedselprovocatietest wordt het allergene voedingsmiddel gegeven, dit als bevestiging dat het kind zijn allergie ontgroeid is als er geen reactie komt. Deze test kan de kwaliteit van het leven verbeteren doordat er terug een meer gevarieerde voeding kan aangeboden worden waardoor er ook een betere inname van voedingsstoffen mogelijk is.
De New-Yorkse allergoloog Dr. Scott Sicherer komt dit probleem van weigering ook bij zijn patiënten vaak tegen. Samen met zijn collega’s van de Jaffe Food Allergy Institute in de Icahn School of Medicine in Mount Sinai, heeft hij onderzocht waarom ouders deze orale voedselprovocatietest niet willen laten uitvoeren.
De 5 meest voorkomende redenen:
-> 57% vindt de test tijdrovend. De orale voedselprovocatietest neemt 4-6 uur in beslag. Velen gaven wel aan dat dit niet de enige reden was om de test te weigeren.
-> Geen interesse was bij 57% een reden om de test niet te doen. De ouders hadden zich goed aangepast aan het dieet, het voedingsmiddel werd gemeden en vervangen. Ze hadden er geen probleem mee om dit verder te blijven doen.
Ze stonden er wel niet stil bij dat bv. als ze koemelk zouden kunnen herintroduceren, ze ook andere melkproducten zoals kaas, yoghurt,… terug zouden kunnen eten waardoor het aanbod aanzienlijk uitgebreid werd.
-> Angst voor de orale voedselprovocatietest. De helft van de kinderen in de studie is met een allergische reactie op spoed beland waardoor de angst wel begrijpbaar is. “Er zijn risico’s en voordelen aan een voedselprovocatietest en 1 van de risico’s is een allergische reactie.” zegt Dr. Sicherer. Belangrijk is een goed gesprek over de voordelen versus de nadelen. De provocatie gebeurt ook onder medisch toezicht.
-> 29% van de ouders stelt dit uit omdat ze twijfelen dat hun kind de allergie ontgroeid is. Doordat ze zelf de bloed- en huidtest interpreteren maken ze vaak een verkeerde conclusie.
-> 17% probeert een eigen voedselprovocatietest zelf thuis te doen en geeft aan dat dit niet aanbevolen was door de allergoloog. De helft doet een allergische reactie hierop.
Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat het belangrijk is dat de arts en/of de andere hulpverleners de ouders duidelijk informeren over het nut van een voedselprovocatietest, hun angsten bespreken en hen motiveren om deze stap te zetten. Wanneer de allergoloog een voedselprovocatietest voorstelt, kan hij het resultaat helaas niet voorspellen. Voor de veiligheid van de patiënt is het daarom belangrijk dat de voedselprovocatietest onder medische supervisie gebeurt.