AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 - 4 + logo aanpassing 2018-2

Inhoud nieuwsbrief oktober:

 • Heeft kaas eten op peuterleeftijd een beschermend effect op het ontwikkelen van voedselallergie?
 • Weetje: Waarmee kan de allergiediëtist jou helpen na de diagnose van voedselallergie/intolerantie?
 • Een ongewone casus van voedselafhankelijke bewegingsgeïnduceerde anafylaxie
 • Tarte flambée met zalm
 • Meer lezen?

Heeft kaas eten op peuterleeftijd een beschermend effect op het ontwikkelen van voedselallergie?

cheese-1238395_1920
Preventie van voedselallergie is een hot topic. Er gebeurt veel onderzoek op dat vlak.
In eerdere studies kwam een beschermend effect naar voren bij vroege voedseldiversiteit. Dit is niet meer dan het aanbieden van zoveel mogelijk verschillende voedingsmiddelen (veel variatie).
Waarom onderzoek naar kaas? Dit heeft te maken met de hygiënehypothese, men weet ondertussen dat kinderen die landelijk opgroeien een lager risico hebben op ontwikkelen van astma, hooikoorts en voedselallergie. Dit landelijk opgroeien wordt in verband gebracht met het op jonge leeftijd in contact komen met vee, veevoeder en de consumptie van melkproducten. Daarnaast zijn er andere studies die positieve effecten zien bij het consumeren van rauwe melk (recht van bij de boer). Hoe komt dit? Waarschijnlijk zijn deze effecten allemaal terug te brengen tot de blootstelling aan meer maar ook meer verschillende bacteriën gedurende de eerste levensmaanden. Gefermenteerde melkproducten en traditionele kaas bevatten een grote hoeveelheid aan verschillende micro-organismen, zowel bacteriën als gisten en schimmels.
Tussen 2002 en 2005 werden zwangere vrouwen (3de trimester zwangerschap) gerekruteerd. 1133 kinderen werden toegelaten in de studie. Men deelde ze op in 2 groepen namelijk een groep die leefde op de boerderij (eender welke dieren er waren) en een groep die in dezelfde streek woonde maar niet op een boerderij. Daarna werden deze regelmatig opgevolgd namelijk op 2, 12, 18, 24 maanden en daarna jaarlijks tot 6 jaar.
Het eten van kaas op 18 maanden gaf:
 • Een lager risico op het ontwikkelen van atopisch dermatitis (= atopisch eczeem) op 6 jaar
 • Een lager risico op voedselallergie
Dit effect bleef bestaan als men rekening hield met mogelijke andere beschermende factoren zoals voedseldiversiteit op 12 maanden en het drinken van rauwe melk. Kinderen die nooit kaas aten vertoonden een hoger risico op het ontwikkelen van voedselallergie.
De studie laat vermoeden dat er een beschermend effect is op de ontwikkeling van atopisch dermatitis en voedselallergie.
De onderzoekers geven wel mee dat een mogelijk knelpunt van het onderzoek is dat misschien ouders van kindjes met atopisch dermatitis en/of voedselallergie al bepaalde voedingsmiddelen weglieten (waaronder bijvoorbeeld kaas). Hierdoor krijg je vertekende resultaten.

Bron: The protective effect of cheese consumption at 18 months on allergic diseases in the first 6 years

Weetje: Waarmee kan de allergiediëtist jou helpen na de diagnose van een voedselallergie/intolerantie?

De allergiediëtist kan je op verschillende manieren met je voeding helpen. Een belangrijk pluspunt is dat de allergiediëtist veel productkennis heeft. Daardoor kan ze jou helpen om de juiste producten te vinden en ze op een correcte manier leren te gebruiken. Ze is in staat om jouw praktische problemen op te lossen. Weet jij hoe je pannenkoeken bakt met een eivervanger? Of kan je pannenkoeken bakken zonder ei? Hoe komt het dat jouw pudding op basis van rijstmelk niet bindt en die op de foto van het recept wel? Hoe bak je een glutenvrij brood en glutenvrije koekjes? Kan je zelf mayonaise maken zonder ei? Hoe maak je een fodmap-arme spaghettisaus? … De allergiediëtist kan dus haar praktische ervaringen met je delen. Op onze website kan je trouwens gratis recepten downloaden. Heb je nood aan meer recepten? Volg ons dan via facebook. Regelmatig verschijnen er recepten "vrij van ... ". Wil je liever een ganse receptenbundel vrij van een bepaald allergeen? Die kan je aankopen via onze webshop. Omdat lekker eten voor iedereen belangrijk is! Zoek hier een allergiediëtist bij jou in de buurt.
Naamloos

Een ongewone casus van voedselafhankelijke bewegingsgeïnduceerde anafylaxie


Voedselafhankelijke bewegingsgeïnduceerde anafylaxie (FDEIA) is een ernstige allergische reactie wanneer er na inname van een allergeen beweging volgt. De beweging kan enkele uren na de inname van het voedingsmiddel volgen en soms kan er reactie optreden wanneer het voedingsmiddel na de beweging wordt ingenomen.
coach-dance-dancing-12312
In Europa zijn de meest voorkomende triggers bij FDEIA tomaten, pinda en granen. In Japan is tarwe het meest voorkomende allergeen. Beïnvloedende factoren zijn extreme temperaturen, vochtigheid, medicatie (vooral NSAID’s: ontstekingsremmers). De eerste beschreven casus van FDEIA in Bulgarije betreft een 31-jarige vrouw die gekend is met verschillende acute allergische reacties na inname van verschillende groenten en na beweging. De verdachte voedingsmiddelen waren tomaten, aardappelen, rijst en sla. Tijdens alle reacties traden de symptomen enkele minuten na aanvang van de sportactiviteit (dansen) en 30 tot 40 minuten na inname van het voedingsmiddel op. De eerste allergische reactie was tijdens de dansles, 30 minuten na inname van een tomatensalade. De dame omschreef de klachten als een brandend gevoel, gevolgd door urticaria over heel het lichaam, zwellen van de oogleden, handen en voeten, hartkloppingen en koorts. 4 weken later trad ongeveer 15 minuten na aanvang van de dansles een nieuwe reactie op. 40 minuten daarvoor at ze aardappelen met rijst en sla. Dezelfde klachten herhaalden zich en daar bovenop was er loomheid, overgeven en buikpijn. De dame vermeed gedurende 4 maanden aardappelen, rijst, sla en tomaten. Reacties bleven uit. Rijst en aardappelen werden terug toegevoegd aan haar dieet. Dezelfde dag had ze opnieuw een reactie tijdens de dansles.
De vermoedelijke triggers werden onderzocht in het bloed, uitgezonderd sla want dit is niet mogelijk. Enkel aardappel was positief. Er werd een provocatietest voorgesteld (= inname van vermoedelijke trigger en daarna bewegen in medische setting) om aardappel te bevestigen en de andere voedingsmiddelen zeker te kunnen uitsluiten maar de vrouw weigerde dit.
Tomaten en aardappelen horen beiden tot de nachtschadefamilie. Mogelijks is er toch sprake van kruisreactie waardoor de vrouw ook op tomaat reageerde.
Aardappel wordt doorgaans gezien als een veilig voedingsmiddel en reacties zijn niet echt gekend. Toch blijkt hier de inname van aardappel voor een sportactiviteit in combinatie met een warme vochtige sportzaal (in de danszaal was het heel warm en vochtig) een ernstige reactie op te wekken.

Bron: An Unusual and Rare Case of Food-dependent Exercise-induced Anaphylaxis Caused by Ingestion of Potatoes. Elefterova-Florova EV, Popova DN, Andreeva RV

Tarte flambée met zalm

Speciaal voor mensen met een histamine-intolerantie!
tarte flambé met zalm
Ingrediënten voor 1 taart:

deeg: 200 g bloem – 100 ml water – 18 g verse gist – 2 eetlepels olijfolie – 1 koffielepel zout – 1 snufje suiker

topping: 125 g zure room – 100 g (diepvries)zalm, in stukjes – 1 rode ui – 3 eetlepels diepvrieserwten – zout – handvol rucola

Bereiding:
 • Strooi de bloem uit op je werkblad en maak een kuiltje.
 • Los de verse gist op in het water. Giet het gistmengsel in het kuiltje.
 • Start met kneden, voeg de olijfolie, het zout en de suiker toe.
 • Kneed het mengsel met de hand tot een homogeen en glad deeg.
 • Kneed het deeg tot een bol.
 • Dek het deeg af met een schone keukenhanddoek.
 • Laat minstens 90 minuten rijzen op een warme plaats.
 • Net voor het bakken rol je het deeg uit tot een dunne taartbodem (zoals pizza).
 • Gebruik nog wat extra bloem om te vermijden dat je deeg gaat plakken op je werkblad.
 • Verwarm de oven voor op 200°C.
 • Besmeer de taartbodem met zure room.
 • Pel de ui en snijd in dunne halve ringen. Verdeel de ui over de taart.
 • Kook de erwten enkele minuten in water, giet af en verdeel over de taart.
 • Verdeel de stukjes zalm over de taart.
 • Draai erover met de zoutmolen.
 • Plaats de taart gedurende 15 minuten in de oven.
 • Garneer met een handvol rucola en serveer.
Vrij van:
alles behalve melk, vis en tarwe
Bevat:
melk, vis en tarwe
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

- Waarom krijg je buikpijn van appel en ui?
- Dag van het eczeem
- Variëren met pompoen
- Bikke bikke bik, ham ham ham, wat kan er op mijne boterham?
- Angst om te herintroduceren
facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 6 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.