AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 - 4 + logo aanpassing 2018-2

Inhoud nieuwsbrief april:

  • Duitse richtlijnen voor de behandeling van ongewenste reacties na inname van histamine
  • Weetje: chocolade paaseieren
  • 'Prunus Amygdalus Dulcis', wie weet wat dat is?
  • Lentefris paasdessert
  • Meer lezen?
beautiful-bloom-blooming-920154

Duitse richtlijnen voor de behandeling van

ongewenste reacties na inname van histamine

bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5346110/pdf/40629_2017_Article_11.pdf

Histamine-intolerantie wordt steeds vaker besproken in de media en op het internet. Daardoor vermoeden mensen steeds vaker dat histamine-intolerantie de oorzaak is van hun klachten. Het wetenschappelijk bewijs om het veronderstelde verband tussen de inname van histamine en de ongewenste reacties te ondersteunen is beperkt en een betrouwbare laboratoriumtest voor een juiste diagnose ontbreekt.
Een Duitse werkgroep* heeft een “position paper” (= een nota van hun standpunt) gemaakt die het klinische beeld van de klachten na inname van histamine beoordeelt, de belangrijkste aspecten en de gevolgen ervan samenvat en een manier voorstelt voor een diagnose en aanpak.
Aangezien er geen laboratoriumtesten mogelijk zijn berust de diagnose uitsluitend op basis van symptomen o.a. plotseling blozen, jeuk, huiduitslag op het lichaam, maag-darmklachten (misselijkheid, braken, diarree, buikpijn), ademhalingsproblemen, lage bloeddruk, duizeligheid en hartkloppingen. Men vermoedt dat de ingenomen histamine in de darm onvoldoende wordt afgebroken door het DAO-enzyme waardoor er klachten ontstaan. Dit is echter niet bewezen. Het is belangrijk om andere aandoeningen met dezelfde klachten uit te sluiten o.a. coeliakie, chronische maag-darmstoornissen, netelroos, allergie …
De diagnose kan eventueel bevestigd worden door een orale provocatie. Er wordt dan op een gecontroleerde manier histamine gegeten, liefst zonder dat de patiënt het weet, de klachten worden dan geregistreerd. Er zijn helaas verschillende factoren die het resultaat beïnvloeden o.a. het gebruik van bepaalde medicijnen, darmaandoeningen, alcoholgebruik, hormonenstatus, waarschijnlijk ook de samenstelling van het darmmicrobioom … Daarnaast wordt de diagnose en de behandeling eveneens belemmerd door het feit dat de histaminegehaltes in voeding sterk variëren afhankelijk van de rijpheid, de bewaartijd en de verwerking. Je kan dus moeilijk de hoeveelheid histamine in een maaltijd bepalen. Hierdoor is het ook moeilijk om via provocatie de klachten uit te lokken.
Patiënten met een vermoedelijke histamine-intolerantie kunnen best een klachten- en voedingsdagboek bijhouden zodat relevante hoeveelheden histamine en bijkomende factoren zoals eerder vermeld kunnen geïdentificeerd worden.
De ervaring heeft aangetoond dat de tolerantie voor histamine kan worden verhoogd door een voedingsaanpassing in 3 fasen, waarbij de hoeveelheden histamine langzaam verhoogd worden. Deze behandeling wordt aanbevolen om te strenge dieetvoorschriften, die de levenskwaliteit van de patiënt onnodig verminderen, op lange termijn te vermijden.

*Werkgroep "Food Allergy" van de Duitse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie (DGAKI) in samenwerking met de Duitse Allergologenvereniging (AeDA), de Society for Paediatric Allergology and Environmental Medicine (GPA), en de Zwitserse Society for Allergology and Immunology (SGAI).
paaseieren

Weetje: chocolade paaseieren

Wist je dat chocolade ook ei, gluten, lactose, melk, noten en pinda kan bevatten? Gelukkig behoren deze voedingsstoffen tot de 14 verplicht te vermelden allergenen en kan je ze terugvinden op de verpakking bij de ingrediëntenlijst
Daarnaast kunnen mensen die gevoelig zijn aan histamine reageren op de cacao in de chocolade, in uitzonderlijke gevallen ook mensen met een ernstige contactallergie voor nikkel. Dus ben je allergisch of gevoelig … opletten met chocolade paaseieren!

‘Prunus Amygdalus Dulcis’

Wie weet wat dat is?

Eind januari deed Amy Brown, een 19-jarige dame, een oproep in de Britse media. Sinds de leeftijd van 4 jaar heeft ze een levensbedreigende voedselallergie voor noten en sesam.
almonds-1740176_1920
Voor kerst kreeg ze een kadosetje van Nivea. Ze las gedetailleerd de buitenste verpakking en vond geen verboden ingrediënten terug. Amandelolie stond onder zijn chemische naam ‘Prunus Amygdalus Dulcis’ vermeld. Daar had Amy nog nooit van gehoord en ze dacht dat net als bij voedingsmiddelen noten altijd vermeld moesten worden.
Na gebruik van de lippenbalsem begonnen haar lippen te tintelen, kreeg ze uitslag op haar handen … Ze nam onmiddellijk medicatie en kon hiermee gelukkig de reactie stoppen.
Op de lippenbalsem zelf stond amandelolie wel vermeld, maar wie denkt dat de buitenkant anders is dan de producten zelf?
Amy wil meer helderheid en een betere vermelding op cosmetica. Op vlak van voedingsmiddelenwetgeving is er geen probleem met allergenen.
Cosmetica valt onder een andere wetgeving. Zij gebruiken de ‘International Nomenclature of Cosmetic Ingredients’ (INCI), waarbij de chemische benaming gebruikt wordt.
Nivea is dus wettelijk helemaal in orde, maar voor de consumenten is dit allemaal niet zo evident.
Benieuwd naar de benamingen van andere allergenen? In dit artikel vind je meer info.

Bron: https://www.dailymail.co.uk/health/article-6628439/Student-left-fearing-life-allergic-reaction-NIVEA-lip-balm-containing-nut-oils.html

Lentefris paasdessert

lentefris paasdessert (1)
Ingrediënten voor 6 personen

Bodem: 100 g glutenvrije speculaas -
40 g amandelmeel - 60 g sojamargarine
Vulling: 12 aardbeien - 2 dl sojadrink - 400 g alternatief voor yoghurt op basis van soja - 1 vanillestokje - 150 g rietsuiker - sap van 1 citroen - 1,5 koffielepel agaragar
Afwerking: 2 eetlepels bloemsuiker
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Smelt de sojamargarine en maal of verkruimel de speculaaskoekjes.
- Meng de gesmolten sojamargarine en de speculaaskruimels met het amandelmeel.
- Plaats 6 serveerringen in een ovenschaal.
- Verdeel het mengsel over de serveerringen.
- Druk goed plat met de achterkant van een lepeltje.
- Bak het deeg 15 minuten in de oven.
- Laat het gebakken deeg lichtjes afkoelen. Maak daarna de vulling.
- Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit.
- Verwarm de sojadrink met de rietsuiker, de vanillezaadjes, het vanillestokje en de agaragar.
- Breng het mengsel aan de kook en laat het 2 minuten doorkoken.
- Neem de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje.
- Roer het sojadrinkmengsel samen met het citroensap door de sojayoghurt.
- Verdeel het beslag onmiddellijk over de gebakken bodempjes.
- Snijd 6 aardbeien in kleine stukjes en verdeel deze over de taartjes.
- Duw de stukjes lichtjes in de taartjes.
- Laat enkele uren opstijven in de koelkast.
- Haal de taartjes uit de serveerringen. Garneer met schijfjes van de overige aardbeien.
- Bestrooi met bloemsuiker.

Vrij van:
alles behalve soja en noten
Bevat:
noten en soja
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer Lezen?

- Vegan, handig hulpje bij allergie
- Ledenfeest allergiediëtisten
- Pollen ... Heb jij er alvast last van? Ken je het verband met de voeding?
- Snelle, gezonde hap

facebook
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.