AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 - 4 + logo aanpassing 2018-2

Inhoud nieuwsbrief december:

 • Alles wat je moet weten over een notenallergie
 • Weetje: room tijdens de feestdagen
 • Verband tussen een antibioticabehandeling tijdens de zwangerschap en de kindertijd en het ontwikkelen van allergische aandoeningen
 • Risotto met paddenstoelen
 • Meer lezen?
advent-background-bow-1303085 (2)

Alles wat je moet weten over notenallergie

Een notenallergie is een van de acht meest voorkomende voedselallergieën. In Amerika schat men dat ongeveer 0,5 tot 1% van de bevolking ze heeft. Noten groeien aan bomen, terwijl pinda's ondergronds groeien en worden beschouwd als peulvruchten. Noten zijn onder andere amandelen, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten, pistache en walnoten.

Een allergie voor één noot betekent niet noodzakelijk dat men ook allergisch is voor andere noten. Bepaalde noten zijn nauw verwant met elkaar, cashew met pistache en pecan met walnoot. Vaak zijn personen met een notenallergie allergisch voor meer dan één noot.
baked-bakery-baking-2267868
Zo kunnen deze personen bepaalde noten veilig consumeren, terwijl ze andere noten strikt dienen te mijden. Deze beslissing moet worden genomen na zorgvuldig overleg met een allergoloog en moet gebaseerd zijn op meerdere factoren, waaronder de leeftijd van het individu, de resultaten van allergie testen, het risico van mogelijke kruisreactiviteit tussen de verschillende noten, levenskwaliteit en gezinsvoorkeuren. Als een persoon met een allergie voor bepaalde noten ervoor kiest om andere noten te consumeren, moet altijd rekening worden gehouden met het mogelijke risico van kruisbesmetting (de aanwezigheid van het allergene voedsel tijdens de bereiding, behandeling, bewaring, transport).

Hoewel 30% van de pinda-allergische personen ook allergisch zijn voor noten, betekent een notenallergie niet noodzakelijk dat hij/zij ook allergisch is voor pinda's. Personen met notenallergie kunnen meestal zaden consumeren zonder problemen, zoals sesam, zonnebloem en pompoen. Ze tolereren ook vaak pijnboompitten, dat zijn geen noten maar zaden. Hoewel men kokosnoot een noot noemt, toleert de overgrote meerderheid van de nootallergische personen zonder moeite kokosnoot. Kokosnoot is geen echte noot maar een vrucht en behoort tot de palmenfamilie. Nootmuskaat, waterkastanje, butternut squash en shea-noten zijn geen boomnoten (de term "noot" betekent niet dat het boomnoten zijn) en worden over het algemeen goed verdragen door mensen met notenallergie. Iedereen met een notenallergie doet er goed aan de te volgen dieetoverwegingen te bespreken met zijn/haar allergoloog die bekend is met voedselallergie.

Hoewel een allergie voor noten meestal in de kindertijd begint en het hele leven aanhoudt, kan ongeveer 10% van deze personen in de loop van de tijd zijn/haar notenallergie ontgroeien. Op basis van de resultaten van regelmatig herhaalde allergie-testen kan in het ziekenhuis een voeselprovocatie (een test waarbij in een opklimmende hoeveelheid het allergeen, hier dus noten, worden gegeten door de allergische persoon) worden overwogen als er een kans is op uitgroei van de allergie.

Voedselprovocatie moet eveneens worden overwogen bij patiënten met lage waarden van huid- en bloedtesten om de allergie al dan niet te kunnen vaststellen. Alle voedselprovocaties moeten worden uitgevoerd in een ziekenhuis dat allergische reacties kan herkennen en behandelen en steeds onder toezicht van een allergoloog.

Reacties op noten kunnen ernstig zijn, met inbegrip van levensbedreigende anafylaxie. Deze personen moeten steeds noodmedicatie (Epipen, Jextpen) ter beschikking hebben. Mits de juiste begeleiding kunnen personen met notenallergie een gevarieerde voeding gebruiken en genieten van een goede levenskwaliteit.

Dit artikel is geschreven door Thanai Pongdee, MD, FAAAAI en verschenen op de website van AAAAI (American Accademy of Allergy, Asthma & Immunology).
Fijne feestdagen

Weetje: room tijdens de feestdagen

Room is niet weg te denken tijdens de feestdagen. Denk maar aan een lekker roomsoepje, romige sauzen bij wild of gebraad, feestelijke ovenschotels met room en zoete desserten op basis van room, met of zonder poef slagroom die je zeker ook kan terugvinden op het feestgebak.
Helaas kan niet iedereen genieten van room. Denk maar aan de mensen met koemelkeiwitallergie, lactose-intolerantie of een fodmap-arme voeding. Zij gaan best op zoek naar alternatieven! Misschien volstaat het om een lactosevrije room te gebruiken. Daarnaast bestaan er ook alternatieven voor room op basis van amandelen, haver, kokos, rijst, soja en spelt. Opkloproom is te vinden op basis van soja. Je kan ook kokosroom opkloppen. Plaats hiervoor een blik kokosroom in de koelkast gedurende enkele uren. Open het blik en gebruik de dikke kokosroom, niet het waterige gedeelte. Klop de kokosroom op en laat het smaken!

Verband tussen een antibioticabehandeling tijdens de zwangerschap en de kindertijd en het ontwikkelen van allergische aandoeningen


Allergieën zijn een groot gezondheidsprobleem en hun voorkomen stijgt wereldwijd. De rol van antibiotica in het ontwikkelen van allergieën is al meermaals besproken echter zonder duidelijkheid. Door een toename van astma ziet men een groeiende trend in het voorschrijven van antibiotica. Er zijn vermoedelijk 3 biologische mechanismen die de link tussen antibioticagebruik en allergie ondersteunen. Als eerste kunnen antibiotica de infectie veranderen wat een wijziging van het immuunsysteem kan veroorzaken en zo aanleiding kan zijn voor het ontstaan van allergische aandoeningen. Als tweede hebben experimentele studies uitgewezen dat verschillende soorten antibiotica bepaalde stoffen in het lichaam onderdrukken waardoor allergische aandoeningen zich gemakkelijker ontwikkelen. En als laatste hebben studies op dieren aangetoond dat het gebruik van een bepaalde soort antibioticum kort voor en kort na de geboorte veranderingen kan veroorzaken in het darmmicrobioom (de verschillende soorten bacteriën aanwezig in de darmen) wat een verhoogde kans geeft op het ontwikkelen van astma.

Het doel van deze studie was het verband te onderzoeken tussen het gebruik van antibiotica voor en na de geboorte en het ontwikkelen van allergische aandoeningen zoals huidaandoeningen (atopische dermatitis), astma en allergische loopneus.

Uit de studie kwam naar voren dat het gebruik van antibiotica tijdens de zwangerschap een verhoogde kans gaf op het ontwikkelen van huidaandoeningen (atopische dermatitis) en voedselallergie gedurende het eerste levensjaar. Men zag eveneens een verhoging van huidaandoeningen bij een toenemend aantal antibioticakuren. Er werd geen verband gevonden voor het ontwikkelen van astma tussen 3 en 6 jaar.

Bij het gebruik van antibiotica tijdens het eerste levensjaar zag men een verhoogde kans op huidaandoeningen (atopische dermatitis) tot de leeftijd van 4 jaar en de kans op het ontwikkelen van astma tussen 3 en 6 jaar. Men zag geen verhoogd voorkomen van voedselallergie, allergische neusloop of allergische aanleg tot de leeftijd van 6 jaar.

Bron: PAI 2019;30:423-433 Association between antibiotic treatment during pregnancy and infancy and the development of allergic diseases.

Risotto met paddenstoelen op het feestmenu

Heerlijk, geserveerd met een stukje wild of zalm uit de oven!
Vrolijk Kerstfeest
Ingrediënten voor 4 pers:


200 g risottorijst (meet af in een beker)
1 sjalot
3 eetlepels olijfolie
500 g boschampignons
1 bakje gemengde paddenstoelen
1 groente- of kippenbouillonblokje
40 g gemalen parmezaanse kaas
peper en zout
Bereiding:
 • Breng in een kookpot 3 x de hoeveelheid water aan de kook als de hoeveelheid rijst in de beker.
 • Los hierin de bouillon op.
 • Pel de sjalot en snipper fijn.
 • Maak de paddenstoelen schoon en snijd in stukjes.
 • Verwarm de helft van de olijfolie in een ruime kookpot, fruit de sjalot en voeg de risottorijst toe.
 • Roer goed om, de rijst moet even bakken op een laag vuur.
 • Voeg vervolgens 1/3 van de bouillon toe, breng aan de kook en zet het vuur lager.
 • Als de rijst het water heeft opgenomen, voeg dan nog eens 1/3 van de bouillon toe.
 • Is ook deze bouillon opgenomen door de rijst, voeg dan de rest van de bouillon toe.
 • Laat de rijst langzaam garen, roer regelmatig om.
 • Verwarm ondertussen de rest van de olijfolie in een ruime pan.
 • Voeg de paddenstoelen toe en bak ze gaar. Giet ze af in een vergiet en laat goed uitlekken.
 • Neem de risotto van het vuur, voeg de paddenstoelen toe en roer de Parmezaanse kaas erdoor.
 • Kruid, indien nodig, bij met peper en zout.
Vrij van:
alles behalve melk en selder
Bevat:
melk en selder
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

- Hij komt, hij komt ...
- Informeren blijft belangrijk
- Notentijd
- PAAM 2019, wij waren present en content
Fijne Feestdagen
facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 6 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.