AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 - 4 + logo aanpassing 2018-2

Inhoud nieuwsbrief juni:

 • Patiënten allergisch voor vis verdragen doorgaans rog
 • Wist je dat ... goed informeren zeer belangrijk is!
 • Het effect van voedingsvezel en prebiotica bij kinderen met functionele darmproblemen
 • Asperges met zalm en dragonsaus
 • Meer lezen?
kids2
Visallergie is gekend als een levenslange allergie. De symptomen variëren in ernst en kunnen zelfs levensbedreigend zijn met risico op anafylaxie. Vissen kunnen worden ingedeeld in 2 groepen: beenvissen en kraakbeenvissen. Bijna alle studies die gebeuren rond allergie voor vis zijn uitgevoerd met beenvissen. Over de allergeniciteit en de mogelijke kruisreactiviteit van kraakbeenvissen is nog niet veel gekend.
Diagnostische testen voor het vaststellen van een visallergie zijn beperkt en enkel beschikbaar voor beenvissen. Er zijn geen testen voor kraakbeenvissen. Daar er een grote kans is om te reageren op meerdere vissen van dezelfde groep en door een gebrek aan goede diagnostische producten (niet voor alle beenvissen zijn er testen beschikbaar) resulteert de aanbeveling vaak in het vermijden van alle vissen bij visallergie.
Het belangrijkste allergeen parvalbumine verantwoordelijk voor visallergie is hittestabiel. Dit wil zeggen dat wanneer de vis wordt gekookt, de allergeniciteit blijft bestaan.
Bestaande onderzoeken bewezen reeds de grote kans op kruisreacties tussen verschillende beenvissen of met kikkers of kippen. De kruisreactiviteit tussen beenvissen en kraakbeenvissen is nog nauwelijks onderzocht. Bij dit onderzoek werd gekeken naar de kruisreactiviteit tussen kabeljauw en zalm of rog. De kruisreactiviteit tussen kabeljauw en zalm was hoog en persoonsafhankelijk. Terwijl de kruisreactiviteit tussen kabeljauw en rog erg laag was.
De voedingswaarde van kraakbeenvissen is vergelijkbaar met deze van beenvissen en hebben alzo vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Voor de verschillende soorten kraakbeenvissen kunnen diagnostische testen als HPT (huid priktesten) en provocatietesten (het eten van het allergeen (in dit onderzoek rog) in een veilige (ziekenhuis) omgeving) aangewend worden om na te gaan of personen die allergisch zijn voor beenvissen bepaalde soorten kraakbeenvissen kunnen verdragen. Dit klein onderzoek kan aanleiding zijn voor de medische wereld om de levenskwaliteit van personen met een visallergie zo optimaal mogelijk te maken. Door verdere onderzoeken met meer deelnemers uit te voeren kunnen diagnostische tools uitgewerkt worden om personen met een visallergie op een zo goed mogelijke manier te kunnen behandelen.

Wist je dat ...

goed informeren zeer belangrijk is!

Vind jij het ook moeilijk om jouw kind met een voedselallergie deel te laten nemen aan zomerkampen, speelpleinwerking … ? Het is nochtans belangrijk dat jouw kind zelf leert omgaan met zijn voedselallergie en niet in een sociaal isolement terecht komt.
boys-childhood-children-51349
Informeer de leiding zeer goed op een rustig moment. Zorg dat de info bij de juiste personen komt. Geef duidelijke richtlijnen, zet deze op papier, zorg indien nodig voor alternatieven. Vermeld hoe en wanneer medicatie dient gegeven te worden en leer hen omgaan met de adrenalinepen. Heb vertrouwen dat het goed komt. Niet gemakkelijk …
vegetables-1238252_1920

Het effect van voedingsvezel en prebiotica

bij kinderen met functionele darmproblemen

Bron: Carrie A. M. Wegh, Margriet H. C. Schoterman, Elaine E. Vaughan, Clara Belzer & Marc A. Benninga
Pages 1031-1045 | Received 26 Feb 2017, Accepted 21 Jul 2017, Accepted author version posted online: 24 Jul 2017, Published online: 01 Aug 2017

Functionele darmklachten, waaronder kolieken, functionele buikpijn, prikkelbare darmsyndroom en functionele constipatie zijn veelvoorkomende problemen bij kinderen. De betrokkenheid van het darmmicrobioom is hierin duidelijk.
Het microbioom wordt bij de geboorte bepaald en is afhankelijk van de de geboorte (vaginaal of via keizersnee), of het kind borstvoeding of flesvoeding kreeg tijdens de eerste levensmaanden en de samenstelling van het vast voedsel op latere leeftijd. Ook het gebruik van antibiotica, medicatie, geboorteland, stress en hygiëne hebben een invloed op het microbioom.
Er is steeds meer bewijs dat het microbioom ook een rol speelt in het ontstaan van inflammatoire darmziekten, diabetes, obesitas, prikkelbare darm en functionele constipatie. Een oorzakelijk verband is nooit aangetoond.
Functionele darmaandoeningen komen vaak voor op kinderleeftijd. Steeds meer studies tonen het effect van voedingsvezels en prebiotica op het microbioom. Prebiotica en voedingsvezels kunnen de groei van bepaalde gunstige bacteriën in het microbioom stimuleren en de spijsvertering bevorderen.
De auteurs in deze review vonden bewijs van verschillen in de samenstelling van het microbioom bij huilbaby’s, zuigelingen met kolieken en jonge kinderen met PDS in vergelijking met dat van gezonde kinderen.
De gegevens van samenstelling van het microbioom van geconstipeerde kinderen in vergelijking met die van gezonde kinderen zijn daarentegen tegenstrijdig.
Hoewel verschillende studies positieve resultaten laten zien voor het gebruik van prebiotica en vezels bij functionele maagdarmaandoeningen, konden de auteurs geen duidelijke conclusies trekken.
Door de verschillende analysemethoden, populatie, duur, follow-up, dosering en samenstelling van de voedingsvezels en de prebiotica-stammen, was het moeilijk om studieresultaten te vergelijken en algemene conclusies te trekken.
Er is meer onderzoek nodig naar de exacte rol van voedingsvezels en prebiotica in de behandeling van functionele darmklachten op kinderleeftijd.

Asperges met zalm en dragonsaus

Daar is de lente en daar zijn de asperges, lekker en gezond
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg witte asperges
4 stukken (diepvries) zalmfilet
1 sjalotje
2 handjes verse dragonblaadjes
2 dl sojaroom
1 koffielepel mosterd
peper
zout
olijfolie
Asoerges met zalm en dragonsaus
Bereiding
 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Vet een ovenschaal in met olijfolie.
 • Leg de vis in de ovenschaal, kruid met peper en zout.
 • Plaats de zalm gedurende 10 minuten in de oven, diepvrieszalm 20 minuten.
 • Draai de zalm halverwege om.
 • Schil de asperges en breek er de houtachtige uiteinden af.
 • Leg de asperges in een langwerpige schotel met een bodem water.
 • Kruid met peper en zout.
 • Plaats de asperges gedurende 11 minuten in de microgolf op de hoogste stand.
 • Laat uitlekken.
 • Pel en snipper de sjalot, stoof hem glazig in olijfolie.
 • Voeg een handvol dragonblaadjes toe en stoof even mee.
 • Voeg de sojaroom en de mosterd toe.
 • Breng verder op smaak met peper en zout.
 • Laat inkoken tot de gewenste dikte.
 • Verdeel de asperges over de borden.
 • Leg er de vis bij en dresseer met de dragonsaus.
 • Garneer met verse blaadjes dragon.
 • Serveer met aardappelpuree of krieltjes.
Vrij van:
alles behalve vis, mosterd en soja
Bevat:
mosterd, soja en vis
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer Lezen?

- Welk zetmeel is glutenvrij?
- Glutenvrij en lactosevrij: lasagne met zalm en spinazie
- Buikpijn bij kinderen, kan een aangepaste voeding helpen?
- Bewerkte voeding, triggers bij een overgevoelige darm?
facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 6 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.