AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 - 4 + logo aanpassing 2018-2

Inhoud nieuwsbrief november:

 • De verschillende gradaties van voedselovergevoeligheid
 • Weetje: pannenkoekensyndroom
 • De hersen-darm-as
 • Waterzooi van vis
 • Meer lezen?
autumn-decoration-autumn-mood-forest-bright-1389460

De verschillende gradaties van voedselovergevoeligheid

Bron: Allergie & Voeding, Sacha Visser, dietist@voedselallergie.nl

Er is nogal eens verwarring over de interpretatie van allergietesten. De taak van de allergiediëtist is om duidelijk info te geven met als doel (nieuwe) reacties na het eten van bepaalde voedingsmiddelen te voorkomen, maar evenzeer waakt zij erover om onnodig strenge (eliminatie)diëten te mijden.
Drie voorbeelden uit de praktijk om aan te tonen dat er verschillende reacties mogelijk zijn bij een voedselovergevoeligheid. Enkel bij klachten moeten deze voedingsmiddelen (strikt) gemeden worden.

1. Jeroen gaat met hooikoortsklachten naar de huisarts. Uit de bloedtesten blijkt dat hij naast een pollenallergie ook positief test voor pinda en tarwe. Nu blijkt dat Jeroen dagelijks tarwebrood eet zonder klachten en als hij pindakaas eet voelt hij wel een kriebel aan zijn lippen. Hetzelfde voelt hij na rauwkost, waar Jeroen niet van houdt. We spreken hier van een kruisreactie op de graspollen. Als Jeroen pinda eet of rauwe wortel of tomaat, dan krijgt Jeroen jeuk aan zijn lippen of in zijn mond. We spreken dan van een milde reactie, OAS of Oraal Allergie Syndroom. Dit komt omdat kleine onderdeeltjes van de eiwitcomponenten van pinda, wortel of tomaat lijken op die van de graspollen. Het lichaam ‘vergist’ zich als het ware. Als de wortel of tomaten bewerkt worden, opwarmen is vaak al voldoende, kunnen de klachten voorkomen worden. Zijn er toch klachten, dan kan je ze door water te drinken sneller weg krijgen.

2. Manon heeft buikklachten, waarvan ze vermoedt dat die het gevolg zijn van het eten van bepaalde producten. Om na te gaan waarop ze reageert, laat ze allergologische testen doen die allen negatief blijken. Het is niet omdat er geen allergie is (het immuunsysteem reageert niet) dat voeding geen invloed heeft op de klachten. Hier is een mooie taak voor de diëtist weggelegd. Aan de hand van een uitgebreide anamnese, een voedings- en klachtendagboek, zoekt de diëtist het verband tussen bepaalde voedingsmiddelen en de klachten. We spreken hier over een voedselintolerantie. Er zijn veel voedingsmiddelen die de klachten kunnen uitlokken. Via een eliminatie- en herintroductiedieet gaat de diëtist uitzoeken welke persoonlijke triggers Manons klachten uitlokken. Enkel de voedingsmiddelen die bij haar klachten veroorzaken worden dan op lange termijn (way of life) gemeden met aandacht voor volwaardige voeding en voldoende vocht en vezels

3. De kleine Thomas van anderhalf eet steeds vaker mee met zijn ouders. Na pasta met groenten, zalm en pesto, braakte hij alles uit en kwam in ademnood. De ouders gingen met Thomas naar de spoed waar hij goed reageerde op de gegeven medicatie en een allergische reactie werd vastgesteld. Bij de allergoloog werden, na een anamnese, HPT (huidpriktesten) gedaan waarbij hij positief op walnoot en cashew testte. Verder component-onderzoek werd gedaan om te zien op welk stuk allergeen Thomas positief testte, wat uitsluitsel kan geven over de ernst van de reactie. Voor Thomas bleek dat de cashewnoot de boosdoener was die strikt gemeden moest worden tot verder onderzoek op later leeftijd (ander) uitsluitsel geeft.
baking-blueberry-delicious-350344

Weetje: pannenkoekensyndroom

Mensen met coeliakie of een allergie voor tarwe, ei of melk moeten oppassen met pannenkoeken. Dat is zeer duidelijk. Maar ook mensen met een schaaldierenallergie hebben risico op een ernstige allergische reactie na het eten van pannenkoeken. Dit blijkt te worden veroorzaakt door de aanwezigheid van mijten in het meel. Dit wordt “Oraal Mijten Anafylaxie (OMA)” genoemd, ook wel het “pancake syndrome”.
Bij het bakken van de pannenkoeken worden de mijten wel gedood maar de allergene eiwitten zijn nog steeds aanwezig. En deze eiwitten zijn vergelijkbaar met de eiwitten die voorkomen in schaaldieren, een kruisreactie dus. Voor mensen met een schaaldieren- of huisstofmijtallergie kan de consumptie van met mijten besmet meel dus een ernstig gezondheidsrisico inhouden. Bewaar geopende verpakkingen van meel daarom best in een luchtdichte voorraadbus. Producenten van meel en meelproducten dienen extra hygiënemaatregelen te nemen om besmetting van mijten en vermeerdering daarvan in producten te voorkomen. (bron: voeding en allergie 2//2019)

DE HERSEN-DARM-AS

Clair R. Martin, Vadim Osadchiy, Amir Kalani, and Emeran A. Mayer

Verschillende studies hebben interacties in twee richtingen aangetoond tussen de hersenen en de darm. Via de darm-hersen-as communiceert het darmmicrobioom (darmflora) met het centrale zenuwstelsel.
Dit stelt de hersenen in staat om de darmfunctie te regelen en ook het darmmicrobioom in staat de hersenen te beïnvloeden.
Elke miscommunicatie binnen dit systeem kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Niet enkel klassieke maagdarmaandoeningen zoals o.a. het prikkelbare darm syndroom maar ook een groeiende lijst van psychiatrische en neurologische ziekten waaronder autismespectrumstoornissen, ziekte van Parkinson, multiple sclerose en chronische pijn … Hoewel men de samenstelling van het darmmicrobioom associeert met gezondheid, ontwikkeling en ziekte van de mens, blijft het oorzakelijk bewijs schaars.
Verdere studies zijn nodig en zullen leiden tot nieuwe therapieën en behandelingsstrategieën.
In deze review wordt het huidige bewijs bekeken ter ondersteuning van communicatie tussen de darm en de hersenen enerzijds en tussen de hersenen en de darm anderzijds binnen de hersen-darm-as en het opkomende bewijs ter ondersteuning van zijn bijdrage aan menselijke ziekten.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6047317/

WATERZOOI VAN VIS

WATERZOOI
Ingrediënten voor 4 pers:

800 g aardappelen – 500 g vaste vis – 200 g garnalen – 4 stengels selder – 2 wortelen – 1 prei – 4 eetlepels melkvrije margarine – 2 eetlepels maïsbloem – 5 dl visbouillon – 2 dl sojaroom – 2 eetlepels citroensap – peper – zout

Bereiding:
 • Snijd de vis in gelijke stukken.
 • Schil de aardappelen en snijd in de lengte in 4 en kook ze gaar in 20 minuten.
 • Spoel en snijd de wortelen, de prei en de selder in kleine stukjes.
 • Breng de visbouillon aan de kook, doe er de vis in en laat 10 minuten garen.
 • Smelt 1 eetlepel margarine en stoof de wortelen, de prei en de selder gedurende 12 minuten.
 • Kruid met peper en zout.
 • Haal de vis uit de kookpot en zet de bouillon opzij.
 • Smelt 2 eetlepels margarine en voeg de bloem al kloppend toe. Laat even drogen op het vuur.
 • Voeg beetje bij beetje de visbouillon toe en roer tot een licht gebonden saus.
 • Voeg room en citroensap toe.
 • Doe de vis, de garnalen en de aardappelen bij de gestoofde groenten en giet de soep erbij,.
 • Laat nog even opwarmen.
Vrij van:
alles behalve schaaldieren, selder, soj, vis
Bevat :
schaaldieren, selder, soja, vis
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

- Het laag fodmap-dieet en eiwitbronnen voor vegetariërs en veganisten
- Halloween
- Misverstanden rond het laag fodmap-dieet
- Zelf bakken of kant-en-klare koekjes of gebak bij een ei- en melkallergie?
facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 6 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.