AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 - 4 + logo aanpassing 2018-2

Inhoud nieuwsbrief september:

 • Terug naar school met een voedselallergie
 • Ontwikkelingen in de aanpak van de voedselallergische patiënt
 • Voedselallergiekennis, attitudes en hun determinanten bij horecamedewerkers
 • Glutenvrije mini-broodjes
 • Meer lezen?

Terug naar school met een voedselallergie


- Informeer de school ieder jaar opnieuw.
- Informeer de leerkracht, de klasgenootjes en de ouders.
- Leg uit welke voedingsmiddelen wel/niet mogen.
- Leg uit welke voorzorgsmaatregelen de school kan nemen.
- Bezorg de school een anafylaxienoodplan indien er een risico op anafylaxie bestaat.
- Zorg dat er een adrenalinepen aanwezig is op school.
- Geef instructies over het gebruik van de adrenalinepen.
back-view-backpack-boy-207697

Ontwikkelingen in de aanpak van de

voedselallergische patiënt

J Allergy Clin Immunol. 2018 Jun;141(6):2002-2014. doi: 10.1016/j.jaci.2017.12.1008. Epub 2018 Mar 8

Voedselallergie brengt op zowel medisch, psychosociaal als economisch vlak negatieve effecten met zich mee. Doordat er heel veel nieuwe ontwikkelingen zijn (zowel voor het stellen van de juiste diagnose als naar de behandeling) is de zorg voor patiënten met een allergie verbeterd.

VOORKOMEN VAN VOEDSELALLERGIE
Hoewel het voorkomen lijkt te stijgen, is het moeilijk een echte schatting te maken. 15% van de volwassenen geeft zelf aan een voedselallergie te hebben, daar waar het geschatte voorkomen bij kinderen 4% en bij volwassenen 1% is.

OORZAKEN
Mogelijke oorzaken voor de toename van het aantal patiënten met een voedselallergie zijn:
 • Mogelijke wisselwerking omgeving – erfelijkheid
 • Darmmicrobioom (= geheel van micro-organismen (bacteriën) in ons darmstelsel)
 • Hygiënehypothese
Baby’s met eczeem en hierdoor huidbeschadiging hebben een hoger risico voor het ontwikkelen van een voedselallergie. Als er meer broers en zussen zijn, is er een lager risico op het ontstaan van voedselallergie. Er is ook een nieuwe hypothese waar men het gebruik van bewerkte voedingsmiddelen en de toegevoegde suikers mee verantwoordelijk acht voor de toename van voedselallergie. Door de aanwezigheid van zowel eiwitten als suikers ontstaan er bepaalde eindproducten (AGE’s genaamd). In het dagdagelijkse leven kennen we deze reactie (maillardreactie genoemd) als het bruin kleuren van een appel. Deze hypothese moet nog verder onderzocht worden.

PREVENTIE
Daar waar vroeger aanbevolen werd om het geven van hoog allergische voedingsmiddelen uit te stellen, geldt nu de aanbeveling om bijvoorbeeld pinda’s zo snel mogelijk aan zuigelingen en peuters te geven. Hoog risico zuigelingen (aanwezigheid van ernstige eczeem, ei-allergie of beiden) moeten eerst langs de allergoloog alvorens pinda in te voeren. Zuigelingen met milde tot gemiddelde eczeem kunnen pinda veilig introduceren rond de leeftijd van 6 maanden om alzo het risico op pinda-allergie te verkleinen. Bij zuigelingen met een laag risico (geen eczeem of voedselallergie) wordt pinda geïntroduceerd samen met de klassieke vaste voeding.

DIAGNOSTISCHE AANPAK
Een juiste diagnose stellen gebeurt aan de hand van het verhaal van de patiënt, de juiste vragen van de arts, de geschiedenis en het klinische onderzoek. Daarnaast kunnen bloedanalyses, voedselprovocaties, huidpriktesten … helpen om een juiste diagnose te stellen.

MANAGEMENT
Het huidige zorgplan bij een IgE-gemedieerde voedselallergie bestaat uit het strikt vermijden van het allergeen en het hebben van een anafylaxis management plan. Dit bestaat uit het altijd toegankelijk zijn van een adrenalinepen, een medicatieplan, een zorgplan na toedienen van medicatie en continue evaluatie en educatie tot zelfzorg.

NIEUWE THERAPIEEN
In de literatuur vind je meer en meer rond nieuwe therapieën zoals orale (via de mond) immunotherapie (OIT), sublinguale (onder de tong) immunotherapie (SLIT), epicutane (huid) immunotherapie (EPIT). Op dit moment blijven alle onderzoeken experimenteel.

EFFECTEN VAN VOEDSELALLERGIE
De voorbije jaren is er belangrijk onderzoek geleverd naar de psychosociale effecten. Zowel in Amerika als in heel wat Europese landen zijn vragenlijsten opgemaakt zodat zorgverleners overal op een zelfde manier kunnen polsen naar de kwaliteit van leven bij patiënten met een voedselallergie.

TOEKOMST
2 belangrijke toekomstdoelen zijn:
 • De ontwikkeling van veilige en effectieve therapieën
 • De vroegtijdige preventie van voedselallergie
adults-chef-cook-2696064

Voedselallergiekennis, attitudes en hun determinanten

bij horecamedewerkers

De prevalentie van voedselallergieën is aanzienlijk en treft > 10% in Europa.
De behandeling van een voedselallergie bestaat uit het vermijden van het voedselallergeen. Het dagelijks vermijden van het voedselallergeen is uitdagend en zeker buitenshuis zoals op restaurant eten.
Het verstrekken van geschikt voedsel op restaurant is afhankelijk van de kennis en de attituden van het personeel en de bereiding. Uit studie blijkt dat er veel misvattingen zijn zoals: contaminatie van voeding kan geen kwaad of door opwarming van het allergeen mag het wel gegeten worden.
Er is een grote internationale variatie met betrekking tot voedselallergiekennis bij restaurantpersoneel.
Er werd onderzoek gedaan naar kennis en attitudes van voedselallergieën bij restaurantpersoneel in Duitsland. 295 horecamedewerkers in verschillende wijken van Düsseldorf werden bevraagd. Slechts 30% noemde 3 vaak voorkomende voedselallergenen en 41% antwoordde correct op de 5 waar/onware stellingen.
De meerderheid sprak een positieve houding uit ten aanzien van de behoefte voor de allergische klant. Maar de bediening ten opzichte van de klant was eerder slecht, er was vaak ongeloof naar de voedselallergie toe.
Uit statistische analyse blijkt dat er factoren zijn die invloed hebben op de kennis en houding ten opzichte van voedselallergieën. Vaak is er meer kennis bij managers en hoger opgeleid personeel.
Er zijn aanvullende studies nodig om systematisch de potentiële determinanten te onderzoeken om zo educatie te geven aan horecamedewerkers.

Bron: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0214625

Glutenvrije mini-broodjes

Heerlijk ... zelfgebakken broodjes mee naar school!
Ingrediënten voor 20-tal broodjes:
(5 cm diameter)

450 g glutenvrije (meergranen) broodmix – 7 g gedroogde gist – 1 theelepel kaneel – 350 ml lauwwarm kraantjeswater – 50 ml maïsolie – 60 g notenmengeling – 30 g zonnebloempitten – 30 g pompoenpitten – 60 g rozijnen – 30 g gedroogde cranberries
x
Bereiding:
 • Doe de broodmix, kaneel en gist in een kom.
 • Maak een kuil in het midden en doe hierin het water en de olie.
 • Meng het geheel met een mixer met deeghaken gedurende een 5-tal minuten.
 • Meng de noten, het gedroogd fruit en de pitten met de hand door het deeg.
 • Maak, volgens de grootte die je wenst, bolletjes van het deeg en plaats deze op bakpapier op een bakplaat.
 • Laat dit geheel een uur rijzen, afgedekt met een keukenhanddoek, in een warme, tochtvrije ruimte.
 • Verwarm de oven voor op 200°C.
 • Plaats na het rijzen, de broodjes gedurende 15 minuten in de oven.
 • Laat afkoelen en klaar.
 • Besmeer een broodje met margarine en hartig of zoet beleg.
 • Smakelijk!
Vrij van:
alles behalve noten
Bevat:
noten
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

- Back to school
- Woordzoeker allergie/intolerantie
- D.O.N.U.T.S.
- Lactose-intolerant en zin in een koek?
facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 6 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.