AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 - 4 + logo aanpassing 2018-2

Inhoud nieuwsbrief januari:

  • Gefermenteerde voeding voor een gezonde darm
  • Weetje: benauwd na een glaasje wijn?
  • Een nieuwe collega
  • Knolselderpuree met kippenburgers
  • Meer lezen?
new-years-eve-4722438_1920

Gefermenteerde voeding voor een gezonde darm

Fermentatie beschrijft het proces waarbij bacteriën en gist, voedingsmiddelen en dranken ‘voorverteren’ of doen veranderen van eigenschappen. Wanneer fermentatie plaatsvindt, produceren ze een brede waaier aan vitamines, nuttige organische zuren en bio-actieve stoffen, alsook smaakstoffen, gassen en in sommige gevallen ook alcohol.
sauerkraut-1675109_1280
Fermentatie van voeding wordt al vele jaren toegepast, maar heeft de laatste jaar veel aan interesse en populariteit gewonnen, aangezien er veel positieve effecten aan toegeschreven worden.
Veel voedingsmiddelen die dagelijks gebruikt worden, zijn gefermenteerd zonder dat we erbij stilstaan dat ze gefermenteerd zijn. Denk hierbij aan brood, chocolade, kaas, yoghurt, olijven, azijn, sojasaus, koffie en zelfs alcohol.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle gefermenteerde voedingsmiddelen een voorkeurskeuze moeten zijn in je dagelijkse voeding. Niet alle gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten levende micro-organismen, vele micro-organismen sterven bij verwarming tijdens het productieproces en verdwijnen door filtraties. Wanneer een voedingsmiddel gefermenteerd is maar veel vetten en/of suikers bevat, zal het ook geen voorkeurskeuze zijn in het eetpatroon.

Een aantal mogelijke voordelen van traditioneel gefermenteerde voeding (niet elk gefermenteerd voedingsmiddel zal elk voordeel veroorzaken):
- Ze bevatten mogelijks levende micro-organismes die gelinkt zijn aan een brede waaier aan gezondheidsvoordelen.
- Ze verbeteren de smaak, textuur en verteerbaarheid: bijvoorbeeld het verlagen van lactose in melkproducten
- Ze verhogen mogelijks de concentratie aan vitamines (vitamine B2, B11 en B12)
- Ze bevatten vaak nuttige stoffen: zoals organische zuren die de bloeddruk helpen dalen
- Ze kunnen toxines en antinutriënten (die de opname van andere stoffen verhinderen) doen dalen of verwijderen uit voedingsmiddelen.

De voordelen zijn niet alleen toe te schrijven aan de aanwezigheid van levende micro-organismen. Een zuurdesembrood zal geen levende organismen meer bevatten omwille van het bakken van het brood, maar het zou wel een betere respons hebben op de bloedsuikerspiegel dan een ‘gewoon’ brood. Een ander voorbeeld is yoghurt: er zitten meer bacteriën in de ene dan in de andere yoghurt, en toch ziet men positieve effecten op de gezondheid bij mensen die veel yoghurt eten (zonder rekening te houden met het type yoghurt die men gebruikt) tegenover diegenen die alleen ongefermenteerde melkproducten gebruiken.
1 ding is duidelijk: er is absoluut nog meer onderzoek nodig naar de voordelen van gefermenteerde voeding.

In het laag FODMAP-dieet wordt er alleszins al aandacht aan besteed: het fermenteren van voedingsmiddelen kan het FODMAP-gehalte duidelijk verlagen. Denk hierbij aan zuurdesembrood waarbij de bacteriën in zuurdesem het FODMAP-gehalte van brood verlagen, ook bij het pekelen van ui en look is er een duidelijke daling van de FODMAP’s in ui en look. Natuurlijk is de boodschap hier niet om deze zonder beperking in te schakelen, maar zoals het standaard gebeurt in het laag FODMAP-dieet is het belangrijk om de individuele tolerantie te bepalen.
red-wine-2443699_1920
WEETJE: BENAUWD NA EEN GLAASJE WIJN?

Misschien is sulfiet de boosdoener! Sulfiet wordt als bewaarmiddel toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen. De Romeinen hadden al ontdekt dat bepaalde toevoegingen (nu gekend als sulfiet) de houdbaarheidsdatum van sommige voedingsmiddelen verlengde en dat er vooral een impact op de kleur en smaak was.
Een allergie voor sulfiet komt niet zo vaak voor. Maar vooral bij personen met asthma en allergische rhinitis geeft sulfiet weleens klachten. De meeste klachten zijn niezen, benauwd aan de borst en hoesten. In zeldzame gevallen kan sulfiet aanleiding geven tot anafylactische shock.
Toch zin in dat glaasje wijn? Er bestaat ook wijn zonder toegevoegde sulfiet. Wijn zonder sulfiet bestaat niet aangezien er altijd een kleine hoeveelheid van nature aanwezig is. Meestal geeft dit echter geen klachten.

EEN NIEUWE COLLEGA

Kelly Van Meerbeeck
Als nieuwe allergiediëtiste kreeg ik de opdracht van mijn lieve collega’s om mezelf voor te stellen aan jullie. Ik ben de nieuwste maar ook de jongste collega van het team.
Samen met mijn man Kris en onze 2 kleuters wonen we in Muizen, bij Mechelen (dat kennen jullie zeker van Planckendael)…
Kelly-Van-Meerbeeck
Als zelfstandig diëtiste werk ik ondertussen sinds 2011 in Mechelen. Daarnaast ben ik ook één van de gemotiveerde docenten in de opleiding bachelor voedings- en dieetkunde aan UC Leuven, waar ik voornamelijk de toegepaste dieetleer en klinische voeding voor mijn rekening neem. Klinische voeding interesseert me zeker al langer, ik was , ondertussen al een aantal jaren geleden, ook werkzaam in het UZLeuven.

Allergie en intolerantie zijn onderwerpen die ook onze studenten in de opleiding meer en meer gingen interesseren en dan wordt er binnen het team gezocht naar specialisatie. Allergiediëtisten kwamen op mijn pad, ik ging me bijscholen. Ik volgde de opleiding voor diëtisten bij de collega’s, ging mee op congressen omtrent allergie en op korte tijd was de interesse in allergie en intoleranties enorm groot geworden.

Sinds een jaar ben ik mezelf aan het inwerken als allergiediëtiste, dus ik vermoed dat jullie mijn naam of schrijfsels hier en daar al eens de revue zagen passeren.
En wat heb ik in dat jaar tijd al veel bijgeleerd omtrent allergie en intoleranties. Het is ook ongelofelijk om te zien hoe deze collega-diëtisten, die ieder hun eigen zelfstandige praktijk hebben zoveel tijd samen investeren in het maken van materialen, geven van voordrachten en opleidingen en … noem maar op.

Patiënten melden zich ook steeds vaker aan in mijn praktijk in verband met allergie of intolerantie: lid zijn van allergiediëtisten betekent dus ook dat je naam als allergiediëtiste verspreid wordt. Zeer gevarieerd werken is het zeker: samen met de patiënt uitzoeken welke problemen die ervaart, eetdagboekjes analyseren, artsen contacteren … en niet bij een eerste idee onmiddellijk advies willen geven, geen overhaaste conclusies trekken, nog een keer alles overschouwen, toch nog even andere klachten bevragen bij de patiënt… Geduldig zijn, dat heb ik zeker ook al bijgeleerd als allergiediëtiste (en geloof mij, dat is niet mijn aard ;-))
Het is bovenop mijn andere werkzaamheden hard werken om het tempo van de collega’s te volgen, maar stilaan vind ik mijn draai in het team en voel ik me volwaardig teamlid.

Hopelijk brengt het komende jaar opnieuw veel boeiende uitdagingen en inspiratie.
Ik heb er alvast veel zin in ;-)

Kelly

KIPPENBURGERS MET KNOLSELDERPUREE

Lekker voor de kinderen!
IMG_0616
Ingrediënten voor 4 pers:
400 g glutenvrij kippengehakt
50 g gemalen kaas
150 g gezouten spekblokjes
4 eetlepels glutenvrij paneermeel
1,5 eetlepel mayonaise
2 lente-uitjes
1 kleine knolselder
500 g aardappelen
2 eetlepels margarine
beetje lactosevrije melk
zout, peper, nootmuskaat
Bereiding:
- Meng het gehakt met het paneermeel, mayonaise, fijngesneden lente-uitjes, gemalen kaas en kruid met peper.
- Vorm uit het gehakt een 8-tal kleine hamburgers.
- Schil de aardappelen en knolselder en snijd in kleine blokjes.
- Kook ze in een ruime hoeveelheid water gaar.
- Giet de aardappelen en groenten af en pureer ze.
- Voeg margarine en een beetje lactosevrije melk toe om de puree smeuïg te maken.
- Kruid de puree met peper en nootmuskaat.
- Bak ondertussen de spekblokjes in een pan (je hebt hiervoor geen margarine nodig)
- Meng een deel van de gebakken spekblokjes onder de puree en hou een kleine hoeveelheid apart om te dresseren.
- Grill de hamburgers in een grillpan of tussen de grill.
- Serveer de puree met de spekblokjes en 2 kleine hamburgers per persoon.

Vrij van:
Afbeeldingvrij van
Bevat:
bevat
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

new-year-4675090_1920
facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.