groepsfoto 2022
AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
Inhoud nieuwsbrief september:
 • Naar school met een allergie
 • Wist je dat?
 • TETI studie
 • Recept: Witte bonenwafeltjes met vers fruit
 • Meer lezen?
naar school met een allergie
Als je kind de diagnose krijgt van een allergie is het vaak even schrikken, maar soms ook een opluchting dat men gevonden heeft waar de reacties vandaan komen. Bij de start gaat men zich informeren en gaat men op zoek hoe men thuis kan opletten dat het kind niet in contact komt met het te mijden allergeen. In de winkel is het ook wel even zoeken naar vervangproducten. Eens je die onderzoekende periode gepasseerd bent, lukt het vaak vlot om het kind “veilige” voeding te geven en zo de kans op reacties en klachten te verminderen.
Maar dan gaan ze naar school en moet je hen toch in een wat voor jou aanvoelt als “niet zo veilige” omgeving achterlaten.
Belangrijk is om een persoonlijk allergieplan uit te werken, want iedereen is natuurlijk anders. Zodat de school en leerkracht goed op de hoogte zijn van het allergeen en de acties die moeten gebeuren bij een reactie. Veel scholen hebben zelf geen allergiebeleid. Contact opnemen met de leerkracht is belangrijk zodat je persoonlijk kan uitleggen waaraan jouw kind allergisch is en welke voedingsmiddelen dus problemen geven. Scholen zijn vaak niet voldoende op de hoogte van de allergieën die een leerling heeft en wat deze inhoud. Het is belangrijk te weten wanneer en hoe je moet ingrijpen bij een allergische reactie. En dat de info up-do-date is over de gezondheidstoestand van jouw kind.
Met de nieuwe wetgeving van GPDR mogen persoonlijk of medische gegevens, zoals een allergie, van het kind niet zomaar met iedereen gedeeld worden. De ouders moeten toestemming geven dat de gezondheidsgegevens van het kind enkel mogen worden doorgegeven aan de personen die betrekking hebben tot het kind. Dit maakt het moeilijk om de info bijvoorbeeld tot bij de vervangleerkracht te krijgen die tijdelijk verantwoordelijk zal zijn.
De communicatie tussen je kind en de leerkracht zal mogelijks ook niet steeds vlot verlopen, misschien krijgt je kind het niet goed uitgelegd, of is hij/zij nog te jong om het nut ervan in te zien …
Indien het kind aangeeft dat hij bepaalde voeding niet mag eten is het natuurlijk belangrijk dat ze dit ernstig nemen.
Een allergieplan kan volgende gegevens bevatten. Gegevens van het kind met een voedselallergie alsook de klas en leerkracht. Het bevat de informatie aan wat het kind allergisch is en de mogelijke klachten die kunnen voorkomen. In het plan staan ook de gegevens van de ouders, huisarts en eventueel een specialist met naam en Gsm-nummer. Als laatste wordt ook de medicatie, zowel benaming, dosis als wijze van toediening vermeld. Een voorbeeld hiervan kan je terugvinden op de website van Allergienet: www.allergieopschool.be
Op sommige scholen kan je kiezen voor een allergeenvrije maaltijd. Best informeren hoe deze bereid worden, vaak is dit via een externe firma en dan is het belangrijk dat de opwarming goed apart van de andere maaltijden gebeurt en ook hoe deze geserveerd wordt.
Zorg dat je altijd een veilig alternatief in de klas hebt voor als er een traktatie is in de klas. Een goede voorbereiding voor het kind is goed zodat het kind weet dat het niets van andere kinderen mag eten of dat het zeker goed de handen moet wassen voor het eten … Herhaal dus regelmatig de belangrijke punten met uw kind. Maar dramatiseer de zaken vooral niet. Het gaat hem om het aanleren van goede gewoonten en zeker niet om schrik aan te jagen!
Als er kans is op een anafylaxie is het belangrijk om een adrenaline injector steeds in nabijheid van het kind te hebben. De gebruiksaanwijzing kan je best ook meedelen aan de leerkracht en je kan altijd een testpen aanvragen zodat ze vooraf al eens kunnen voelen dat je hard moet duwen voor het lukt.
Als jij dat oké vindt of het belangrijk is om reacties te vermijden kan je ook de klasgenootjes en hun ouders attent maken op het allergie van jouw kind en een infomoment voorzien dat zij beter begrijpen wat belangrijk is. Want de kennis is vaak niet groot, allergie en intolerantie wordt door elkaar gehaald wat de kans op het onderschatten van ernstige reacties met zich meebrengt.
Succes alvast met een goede start van het nieuwe schooljaar voor jouw bengel.
verhitte voeding bij ei- en melkallergie
Wist je dat: 73 % van de kinderen met een ei-allergie wel verhit ei kunnen verdragen en dat 75% van de kinderen met een melkallergie wel verhitte melk kunnen verdragen. Zij kunnen dus cake, koekjes, pannenkoeken ... eten waarin melk en/of ei aanwezig zijn. Test dit niet op eigen houtje! Vraag raad aan je allergoloog of allergiediëtist.

TETI studie: stapsgewijze herintroductie van ei op thuisbasis bij kippenei allergische kinderen die tolerant zijn voor sterk verhit kippenei

foto 1 Teti studi
Liselot De Vlieger, Dominique MA Bullens
Onderzoek heeft aangetoond dat het merendeel van de kinderen met kippenei allergie sterk verhit kippenei (bv: cake – min 120°C, 30’) kan verdragen en dat het consumeren van sterk verhit kippenei de resolutie van ei allergie versnelt. Tot nu toe zijn er echter maar weinig studies die de stapsgewijze thuisintroductie van ei bestudeerden, nadat kinderen sterk verhit kippenei konden eten zonder allergische symptomen te ontwikkelen (=tolerantie). Het doel van de TETI studie was daarom de klinisch gunstigste duur te bepalen voor de stapsgewijze herintroductie van kippenei op thuisbasis, bij kinderen die reeds sterk verhit kippenei tolereerden. Deze studie werd uitgevoerd in samenwerking met de departementen kinderallergologie van UZ Leuven, AZ Maria Middelares, Jessa ziekenhuis, Imelda ziekenhuis en AZ Sint-Jan ziekenhuis.
Achtenzeventig ei allergische kinderen (> 1 jaar) die reeds sterk verhit kippenei tolereerden werden at random verdeeld over een korte en lange arm. Deze tolerantie voor sterk verhit kippenei werd bepaald op basis van: a) een geslaagde cake provocatietest in het ziekenhuis of b) een geslaagde thuisprovocatie, na advies van de pediater, op basis van een specifiek IgE voor ovomucoid ≤1.2 kUA/L dewelke 97% kans biedt op tolerantie voor sterk verhit kippenei. In de korte arm werd de stapsgewijze thuisintroductie bestudeerd over 18 maand versus 30 maand in de lange arm. Kinderen werden onder begeleiding van een allergoloog en diëtist door dit protocol geleid waarbij stap voor stap minder verhitte vormen van ei werden geïntroduceerd: startend met cake, gevolgd door hardgekookt ei, omelet/wafel/pannenkoek, zachtgekookt ei en ten slotte rauw ei. Indien er een allergische reactie optrad tijdens de herintroductie van ei (bv: stap 2), werd de vorige stap (in dit geval stap 1) in het protocol herhaald.

58/78 kinderen ontwikkelden na het doorlopen van het protocol tolerantie voor rauw ei, waarvan 80% in de korte arm en 69% in de lange arm. De overige 20/78 kinderen bereikten tijdens de observatieperiode de laatste stap niet, 10 verdwenen uit opvolging en 10 stopten voortijdig met de studie (algemene toename eczeem, het kind weigerde de ei inname of ouders vonden inname rauw ei overbodig). In de korte arm was de mediane tijd voor rauw ei tolerantie 24 maand (95% CI 21-27 maand) in vergelijking met 30 maand (95% CI 28-32) in de lange arm (p=0.005). Tijdens beide protocollen werd er geen levensbedreigende anafylaxie of klinische indicatie voor eosinofiele oesofagitis vastgesteld. In totaal herhaalden 15 kinderen een voorafgaande stap in het protocol, waarvan 11 omwille van een allergische reactie tijdens stap één (n=2), twee (n=6), vier (n=1) of vijf (n=2). Deze allergische reacties omvatten oedeem van het aangezicht, urticaria, jeuk, hoest, buikkrampen, diarree en/of braken. Echter, na het herhalen van de voorafgaande stap waren de kinderen in staat om over te gaan tot de volgende stap. Hierbij merkten we geen verschil op in het aantal allergische reacties die optraden tussen de korte en lange arm.
Conclusie: ons stapsgewijze korte arm protocol blijkt veilig en stelt clinici in staat om kinderen die tolerant zijn voor sterk verhit kippenei te begeleiden naar complete rauwe ei tolerantie op thuisbasis. Hierbij raden wij ten sterkste een begeleiding aan van een pediater en diëtist.
Bron: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/falgy.2022.886094/full
foto Teti studi

Witte bonen wafeltjes met vers fruit

bonenwafels
Ingrediënten: +/- 15 wafels
400 g witte bonen (blik) - 5 eieren - 150 g glutenvrije bloem - 16 g glutenvrij bakpoeder - 100 g suiker - 1 zakje vanillesuiker - plantaardige olie, bijv maïs- of zonnebloemolie – evt. vers fruit

Bereiding:
 • Mix de witte, uitgelekte bonen met de eieren tot een gladde massa
 • Voeg nadien de rest van de ingrediënten toe en meng tot een egaal beslag
 • Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand
 • Vet het wafelijzer in met olie tegen het plakken
 • Bak de wafels goudbruin
 • Serveer met bloemsuiker en/of fruit naar keuze
Vrij van:
icoontjes zonder ei
Bevat:
ei
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een netwerk van ondertussen meer dan 20 gediplomeerde allergiediëtisten. Op zoek naar een allergiediëtist, op onze website vind je een diëtist bij jou in de buurt.
We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.