AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie

Inhoud nieuwsbrief juni:

 • COVID19-prik veilig voor bijna alle mensen met allergie
 • Een allergie voor Cannabis kan een kruisreactie met voeding geven
 • Allergisch voor verschillende groenten en fruit, is LTP de boosdoener?
 • Boekentip voor kinderen: Anne krijgt een taart!
 • Recept: Lenterisotto met asperges
 • Meer lezen?

COVID19-prik veilig voor bijna alle mensen met allergie

vaccination-5884515_1280
Alleen bij mensen met een eerder vastgestelde allergie voor polyethyleen glycol (PEG) is de kans iets groter dat ze een allergische reactie krijgen op het COVID19-vaccin. Voor alle andere allergieën is het vaccin veilig zonder vooraf overleg met een allergoloog.

Eind 2020 hebben wetenschappers in het Massachusetts General Hospital alle mogelijke allergische reacties op het COVID19-vaccin doorgenomen. Nu het vaccin inmiddels aan 65.000 medewerkers is toegediend, publiceren ze hun resultaten, waaruit blijkt dat het veilig is voor bijna iedereen met een allergie.
Allergische reacties op het vaccin zijn sowieso erg zeldzaam. De wetenschappers zien alleen een verhoogd risico bij mensen die recentelijk heftig hebben gereageerd op polyethyleen glycol (PEG). Die kunnen vooraf een afspraak met een allergoloog maken om te kijken of het voor hen verstandig is zich in te laten enten, al dan niet onder extra toezicht. Voor mensen met alle overige allergieën voor voeding, medicijnen, latex, insectensteken of -gif, is het vaccin veilig.
Na het vaccineren wordt aangeraden 15 tot 30 minuten te wachten, zodat er kan worden ingegrepen mocht er toch iets gebeuren.

Een allergie voor Cannabis kan een kruisreactie met voeding geven

Afbeelding2
Ondanks dat het gebruik van cannabis in de meeste landen illegaal is, wordt het product frequent gebruikt omdat het een relaxerend en euforisch effect geeft. Meestal worden hiervoor de bloemen van de vrouwelijke plant als drugs gebruikt die dan vervolgens gerookt, verdampt, gekauwd of geconsumeerd worden. Doordat het gebruiken van deze drugs illegaal is, zijn er niet zo veel studies over een cannabis allergie. Toch is er een eerste gevalsbeschrijving in 1971. Sindsdien lijkt IgE-gemedieerde cannabis allergie in opmars te zijn. Zowel een actieve (vb: huidcontact) als passieve (zoals inhalatie) blootstelling aan cannabis allergenen kan leiden tot een cannabis sensibilisatie en/of allergie. De symptomen van een cannabisallergie kunnen variëren van milde tot levensbedreigende reacties, vaak afhankelijk van de blootstellingsroute. Personen die cannabis roken kunnen zo klachten krijgen t.h.v. keel, neus en oren zoals een loopneus, rode ogen, asmatische klachten en ook klachten van de huid zoals het krijgen van rode vlekken (atopische dermatitis). Luchtwegklachten kunnen ook ontstaan bij inhalatie en wetende dat Canabis sativa een windbestuiver is, kan dat in gebieden waar veel van deze planten voorkomen een pollenallergie veroorzaken. Dit is het geval in Nebraska waar tussen juli en september 35% van de pollen bestaan uit cannabispollen. Contact allergie voor plant Cannabis bestaat ook en geeft voornamelijk huidklachten. Daarnaast zijn er gevallen van anafylaxie gemeld na inname van cannabiszaden of marihuanathee. Er is ook één fatale afloop gekend in de literatuur door het injecteren van cannabis.

Het belangrijkste cannabisallergeen lijkt tot op vandaag een niet specifieke lipide-transfer-proteïne (ns-LTP) te zijn. Het blijkt dat sensibilisatie voor cannabisallergene kan leiden tot verschillende kruisallergieën, meestal voor planten afgeleide voedingsmiddelen. Deze kruisreactie wordt ook wel het "cannabis-fruit/groentesyndroom" genoemd en kan kruisreactiviteit met fruit, groenten, noten en zaden. Er is zelfs één geval beschreven van een 8-jarig kind met een meervoudige voedselallergie, veroorzaakt door passieve blootselling aan cannabis die door de vader werd gerookt. Ook kan er een kruisreactie voor alcoholische dranken ontstaan. Doordat niet alle bieren en wijnen dezelfde concentratie aan ns-LTP’s bevat, komt het voor dat de cannabis allergische persoon niet op alle bier en wijn soorten reageert. Tot slot is er ook kruisreactie mogelijk voor tabak en latex doordat deze ook diezelfde ns-LTP’s bevatten.
Hieronder een figuur dat de meest voorkomende kruisreacties van een cannabis-allergie in beeld brengt.
Afbeelding1
Hoe kan er dan een diagnose gesteld worden voor een cannabis-allergie en de eventuele kruisreactie – het cannabis-fruit/groentesyndroom? Momenteel berust de diagnose van cannabisallergie op een grondige anamnese, aangevuld met huidtests met extracten van knoppen, bloemen en bladeren van de cannabisplant, specifieke IgE-antilichamen en basofielenactiveringstests. Al moet hierbij vermeld worden dat de prikproeven voor cannabis onmogelijk gestandaardiseerd kunnen worden gezien de onvoorspelbare variaties in samenstelling en mogelijke contaminaties met andere allergenen van het bronmateriaal.

Momenteel is er geen genezing voor IgE-gemedieerde cannabis-allergie mogelijk, noch voor het cannabis-fruit/groentesyndroom. Daarom bestaat de behandeling uit strikte vermijdingsmaatregelen. Hieronder wordt verstaan dat de patiënt volledig stopt met verdere blootstelling aan cannabis en dat blootstelling aan allergenen die betrokken zijn bij het individuele kruisreacties vermeden moeten worden.

Cannabisallergie en de voedsel gerelateerde kruisallergie zullen de komende jaren waarschijnlijk toenemen door de toename van cannabis gebruik. Hierdoor verdient dit een bijzondere aandacht en waakzaamheid van ons als allergiediëtisten om het in ons achterhoogd te houden zodat we bij een vermoeden van een cannabis-voedselallergie kunnen doorsturen voor allergologisch onderzoek.Bronnen:
(1) cannabis allergy & associated food allergies, I. Decuyper,
(2) cannabis allergy: what do we know anno 2015 https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s00005-015-0352-z.pdf
(3) Cannabis et allergie croisée alimentaire https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0761841717301207

Allergisch voor verschillende groenten en fruit,

is LTP de boosdoener?

roughage-2701476_1920
Oorspronkelijk dacht men dat LTP allergie (LTP’s zijn bepaalde eiwitstrukturen aanwezig in verschillende plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten, noten, zaden, fruit, granen) enkel in Zuid-Europa voorkwam. Maar in heel Europa en omstreken is sensibilisatie voor LTP’s in opmars. Sensibilisatie wil zeggen dat de marker voor LTP van een bepaald voedingsmiddel positief is. Zonder klachten is er niets aan de hand. Bij klachten ben je ervoor allergisch. Perziken zijn regelmatig de belangrijkste boosdoener, hoewel meerdere voedingsmiddelen betrokken kunnen zijn. Typisch bij LTP is dat er bij inname van het betrokken voedingsmiddel een cofactor (beweging, alcohol, nsad’s ontstekingsremmende pijnstillers, cannabis) aanwezig is die klachten veroorzaakt.
Het is niet eenvoudig de diagnose te stellen aangezien een positieve huidpriktest ook op sensibilisatie kan wijzen. Je lichaam is er mee in contact geweest maar daarom ben je nog niet allergisch. De klinische geschiedenis (waar en wanneer vond een reactie plaats, wat was er gegeten, mogelijke oorzakelijke voedingsmiddelen, tijdstip van ontstaan reactie, reproduceerbaarheid van klachten, hoeveelheid van inname, bereiding, aanwezigheid cofactoren …) is zeer belangrijk. Voedselprovocaties zijn de gouden standaard, maar momenteel zijn hier nog geen protocollen voor.
De typische klachten zijn zeer divers, van milde contact urticaria (zwelling in gezicht) tot anafylaxie. Sommige personen reageren enkel op 1 voedingsmiddel, bijvoorbeeld perzik, anderen hebben het zogenaamde LTP-syndroom en reageren op heel wat voedingsmiddelen die behoren tot dezelfde plantengroep.
LTP is vooral aanwezig in de schil en de zaden van de plantaardige voedingsmiddelen. Hierdoor wordt geschild fruit soms wel verdragen. Verhit fruit, met aanwezigheid van de schil, geeft echter wel reacties. Een voorbeeld, bij 40 tomaat-allergische patiënten reageerde 25% ook op gekookte tomaat. Deze patiënten waren allemaal LTP-gesensibiliseerd. Zij konden ook geen tomaten in blik, tomatenpuree en tomatenpasta verdragen.
Als cofactoren bijdragen tot de allergische reactie, kan de patiënt het voedingsmiddel wel eten in afwezigheid van de cofactor. Beweging en medicatie (nsaid’s) zijn de best gekende cofactoren maar let op ook vasten, alcohol, maagzuurremmer, temperatuur, oestrogeen, bloeddrukverlagende medicatie, stress en vermoeidheid kunnen een cofactor zijn.
Centraal in het management van de voedselallergie is het weglaten van de boosdoener en, indien nodig, de correcte vervanging van het voedingsmiddel indien dit nodig is om voedingstekorten te voorkomen. Dit is niet eenvoudig aangezien LTP’s stabiel zijn, in heel wat voedingsmiddelen aanwezig zijn en cofactoren de reactie kunnen versterken. Het dieetadvies is zeer persoonlijk. Een studie rapporteerde dat indien patiënten slechts matig reageerden (met lokale reacties) en ze bleven de bewuste voedingsmiddelen eten, dit leidde tot ernstige reacties. Het heeft wel geen zin om voedingsmiddelen waarop geen reactie was maar die gelinkt zijn aan de boosdoener, te mijden. Het heeft ook geen zin om ‘sporen van …’ te vermijden.
Patiënten die op meerdere voedingsmiddelen reageren, hebben meer risico om in de toekomst op nieuwe plantaardige voedingsmiddelen te reageren of feller te reageren in aanwezigheid van cofactoren. Voor hen moet er overwogen worden een adrenalinepen voor te schrijven en een individueel risicoplan op te maken.
De laatste tijd is er meer en meer onderzoek naar immunotherapie bij voedselallergie. Sublinguale immunotherapie (smelttabletjes onder de tong) blijkt veilig en te werken. Daar perzik gezien wordt als het eerste voedingsmiddel waarop klachten ontstaan, is hier ook onderzoek naar immunotherapie op gebeurd. Op dit moment is de behandeling enkel mogelijk in Spanje. Meer onderzoek is nodig zodat dit ook in andere landen kan opgestart worden.

Bron: The diagnosis and management of allergic reactions in patients sensitized to non- specific lipid transfer proteinsIsabel, J. Skypala et al., feb 2021

Boekentip voor kinderen: Anne krijgt een taart!

Schermafbeelding 2021-06-01 om 10.28.36
Het boek 'Anne krijgt een taart!' gaat over een meisje met een voedselallergie.
Zou het lukken om voor haar ook een mooie en lekkere verjaardagstaart te bakken, ondanks de voedselallergieën die ze heeft?
Dit boek is een hardcover prentenboek geschreven voor kinderen van 3 tot 7 jaar.
Naast het verhaal dat geschreven is bevat het boek aan het eind ook de uitleg van een voedselallergie, geschreven in kindertaal en ondersteund met illustraties.

Lenterisotto met asperges

(4 pers.)
aspergerisotto
Ingrediënten:
500 gram ongepelde scampi’s (diepvries) – 500 gram asperges – 250 gram risottorijst – 50 gram parmezaan (blok) – 1,5 kippenbouillonblokje – 1 venkel – 1 courgette – 1 onbehandelde citroen – 3 eetlepels margarine – 1 eetlepel olijfolie – 2 sjalotten – 1 teentje knoflook – platte peterselie – peper – zout

Bereiding:
 • Laat de scampi’s ontdooien en verwijder de bruine draad. Dep goed droog.
 • Los 1,5 blokje kippenbouillon op in 750 ml kokend water.
 • Snipper de sjalotten en het knoflook fijn.
 • Schil de asperges en snijd in kleine, schuine stukken.
 • Snijd de venkel in de lengte in 4 en verwijder de harde kern en snijd vervolgens fijn.
 • De courgette in 4 snijden en daarna in dunne plakjes.
 • Verhit de olijfolie in een kookpot en stoof de sjalotten en het knoflook glazig. Voeg de rijst toe en roerbak deze 2 minuten op een hoog vuur tot de korrels glazig zijn.
 • Overgiet de rijst met de kippenbouillon en voeg de asperges toe. Laat 18 minuten sudderen op een klein vuurtje.
 • Rasp de citroenschil (niet het wit) en pers ½ citroen.
 • Snipper de peterselie fijn en rasp de parmezaan.
 • Smelt 1 eetlepel margarine in een kookpot en stoof de venkel en courgette 5 minuten tot ze nog knapperig zijn. Meng de citroenzeste en het sap eronder.
 • Smelt 1 eetlepel margarine in een pan en bak de scampi’s 1 minuut aan elke kant. Kruid wat met peper en zout.
 • Meng de venkel, de courgette onder de risotto.
 • Roer 1 eetlepel boter en de parmezaan onder de risotto en meng er vlak voor het serveren 2/3 van de peterselie onder.
 • Schep de risotto in een bord en serveer met de scampi’s. Als afwerking strooi er wat peterselie over.
Vrij van:
aspergerisotto bevat niet
Bevat:
aspergerisotto bevat
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.