AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie

Inhoud nieuwsbrief april:

 • Pollenbarometer
 • Appels eten als therapie bij allergie voor berkenpollen
 • Kruisreactie tussen mango, pistache en cashewnoten
 • Dieet helpt beter dan medicatie bij pds
 • Recept: groentelasagna
 • Meer lezen?
pollenbarometer

Pollenbarometer

De symptomen van stuifmeelallergie zijn zeer uiteenlopend: prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen, niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, lopende neus, verlies van smaak- en reukzin, jeuk achterin de mond of in de keel.
De symptomen worden makkelijk verward met die van andere ziekten zoals een verkoudheid of COVID-19. Belangrijk om te weten is dat een allergie geen koorts of spierpijn veroorzaakt. Er is ook geen incubatietijd, je krijgt dus symptomen van zodra je aan een bepaalde hoeveelheid blootgesteld wordt. In geval van twijfel neem je best contact op met je arts.
Benieuwd welke pollen in april en mei rond dwarrelen? De pollenbarometer toont het je.
Bron: vrt.be

Appels eten als therapie bij allergie voor berkenpollen

appel-k-k
Appels eten als therapie bij allergie voor berkenpollen

Het afgelopen decennium komt er steeds vaker een berkenstuifmeelallergie voor, waardoor er ook een toename is van kruisallergieën op rauw plantaardig voedsel waarvan het eiwit op dat van het belangrijkste berkenpollenallergeen lijkt. Vooral bij appels is er een sterke klinische kruisreactiviteit met het berkenpollenallergeen dat het orale allergie syndroom (OAS) uitlokt bij meer dan 70% van de patiënten met een berkenpollenallergie (BPA). Tot op heden zijn er slechts een paar appelsoorten waarvan wetenschappelijk is beschreven dat ze door patiënten met milde pollen-gerelateerde voedselallergie verdragen worden (b.v. Santana, Elise). Een belangrijke behandelingskwestie zou zijn om een manier te vinden voor patiënten met een BPA om permanente tolerantie voor appels en tegelijkertijd voor berkenstuifmeel te ontwikkelen.Vandaar de opstart van deze piloot studie met als doel: bepalen of BPA en pollen-gerelateerde voedselallergie kunnen worden verminderd door een continue dagelijkse inname van verse appels. Indien haalbaar, zou immunotherapie* met verse appels een gezonde, kostenbesparende, en gemakkelijke manier voor BPA behandeling bieden.
De methode die gebruikt werd voor deze pilootstudie was: het consumeren van een dagelijks gedefinieerde toenemende hoeveelheid van de geselecteerde appelsoorten (Red Moon®, Pink Lady®, Topaz, Golden Delicious) door 16 patiënten. Dit zorgde voor een verhoogde inname van allergeen over een periode van ten minste 8 maanden. Ter controle van de werkzaamheid werd er: (1) specifieke antistoffen voor een BPA en voor pollen-gerelateerde voedsel gemeten in het bloed, (2) het allergeen werd in contact gebracht met de ogen en de mond, (3) de huidreacties opgevolgd en (4) de gemiddelde dagelijkse allergische neus- en oog- klachten gecombineerde symptoom- en medicijnenscore gemeten tijdens het berkenpollenseizoen.
Na 8 maanden therapie vertoonden de patiënten een verhoogde tolerantie voor appels en een verminderde huidreactiviteit op appels. Het orale allergiesyndroom voor andere berkenpollen gerelateerde voedselallergie dan appel nam ook af. Bovendien daalde de dagelijkse rhinoconjunctivitis symptoom- en medicijnenscore met 34%, net als de conjunctivale reactiviteit op berkenpollenextract met 27%, terwijl de antistoffen in het bloed voor de appel en de BPA toenam.
Vooraleer we met zijn allen in de appels vliegen zijn er wel enkele bedenkingen die gemaakt moeten worden bij deze studie: (1) het was een kleine studie met slechts 16 patiënten, (2) het is bekend dat onderzoek met het geneesmiddel zonder werkzame stof (placebo) ook ongeveer 30% verbetering geeft en (3) de pollenconcentraties waren lager in het 2e jaar waardoor de symtoomscore met voorzichtigheid moet worden geïnterpreteerd. De conclusie van deze piloot studie is dat de studie aantoont dat orale immunotherapie met verse appels haalbaar en veilig is voor de behandeling van zowel BPA als berkenpollen gerelateerde voedselallergie. Echter dit moet bevestigd worden in een grotere gecontroleerde studie met als onderzoeksvraag: “zou dagelijkse appelconsumptie een natuurlijke, gezonde en kostenbesparende causale behandeling voor BPA en berkenpollen gerelateerde voedselallergie kunnen bieden met een hoog potentieel voor klinische toepassing”.

Bron: Oral birch pollen immunotherapy with appels: Results off phase II clinical pilot study, Notheggeer et al.

Kruisreacties tussen mango, pistachenoten en cashewnoten

Ontwerp zonder titel (1)
Pistachenoten en cashewnoten behoren tot dezelfde botanische familie, de Anacardiaceae family. Kruisreactiviteit tussen deze twee noten zijn gekend en het vermijden van beide noten wordt meestal aanbevolen wanneer er een bewezen allergie is voor één van deze noten. Hoewel mango eveneens behoort tot dezelfde botanische familie lijkt het erop dat deze goed verdragen wordt door personen allergische voor pistachenoten en/of cashewnoten. En dat was ook het doel van dit kleinschalig Spaans onderzoek. Nagaan of er kruisreacties zijn tussen pistachenoten, cashewnoten en mango bij kinderen allergisch voor één of voor beide noten.
Aan dit onderzoek, van 2018, namen 18 kinderen deel. 11 waren allergische voor pistachenoten, 4 voor cashewnoten en 3 hadden nooit cashewnoten en pistachenoten gegeten maar allergisch voor andere noten en waren gesensibiliseerd voor cashewnoten en/of pistachenoten.
Alle deelnemers ondergingen een HPT (huid prik test) met het extract van cashewnoten en pistachenoten, een prik prik test van de volledige noten en een prik prik test met mango pulp. Alle deelnemers hadden voor beide HPT met de noten een positief resultaat. Slechts één deelnemer had eveneens een positief resultaat voor mango. Bij 16 van de 18 deelnemers werd het sIgE (marker voor allergie te meten in het bloed) bepaald van pistachenoten, cashewnoten en mango. Alle 16 deelnemers hadden en verhoogde waarde voor beide noten, 11 van de 16 hadden ook een verhoogde waarde voor mango.
Voor het onderzoek werd een open food challenge (OFC) gedaan. Dit wil zeggen dat de deelnemers beide noten en mango gegeten hebben in een gecontroleerde veilige omgeving in het ziekenhuis. De reacties na het eten van de noten waren vooral urticaria (huiduitslag), OAS (Oraal Allergie Syndroom) en gastro-intestinale klachten (maag-darmklachten). De helft van de deelnemers had een milde systemische reactie, niemand had een ernstige systemische reactie (anafylaxie). Van de 5 kinderen die allergisch waren voor cashewnoten verdroeg 1 kind tijdens de OFC pistachenoten. 2 van 13 kinderen allergische voor pistachenoten verdroegen tijdens de OFC cashewnoten. Geen enkele deelnemer had een reactie op mango.
Op basis van dit kleine experiment, zich bewust zijnde van de beperkingen van de studie door het lage aantal deelnemers en het ontbreken van een blinde Food challenge, besluiten de onderzoekers dat mango niet gemeden moet worden door personen allergisch voor pistachenoten en/of cashewnoten. Verder adviseren ze om bij personen allergisch voor één van beide noten door middel en van een open food challenge na te gaan of de andere noot verdragen wordt. Dit om te voorkomen dat er onnodig voedingsmiddelen vermeden worden in het dieet.

Bron: Clinical Cross-reactivity among mango, pistachio nut, and cashew nut in allergic children.
Oihana Martines Azcona, MD; Laura Romero, MD; Borja Bartolome, PhD; Vanessa Balboa, MD and Leticia Vila, MD, PhD
The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice Volume 8 No. 9 October 2020

Dieet helpt beter dan medicatie bij pds

fodmap
Patiënten die naar de huisarts stappen met symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom kunnen uitstekend geholpen worden met een speciaal dieet. Een Leuvense studie vergeleek 2 jaar lang patiënten die via een nieuwe app een eenvoudig prikkelbaredarmsyndroom-dieet volgden met patiënten die de klassieke medicatie namen voor hun probleem. De app zal vanaf juni beschikbaar zijn via de huisarts.
De DOMINO-studie volgde 470 patiënten die voor de eerste keer naar de huisarts gingen met symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom. De helft van de patiënten kreeg een behandeling in de vorm van een vereenvoudigd laag-fodmapdieet, dat bepaalde voedingsgroepen afbouwt of uitsluit. Dat dieet konden ze volgen via een app, ontwikkeld door de diëtisten van UZ Leuven. De andere helft van de patiënten kreeg een behandeling met de klassieke geneesmiddelen voor prikkelbaredarmsyndroom, de zogenaamde spasmolytica.
Na een eerste opvolgbezoek bij de huisarts 8 weken later bleek dat zowel het dieet als de medicatie goede resultaten gaven. Maar het dieet scoorde beter dan de geneesmiddelen: met medicatie zag 62 procent van de mensen na 8 weken de symptomen verminderen of verdwijnen, met het dieet was dat 71 procent. Na 6 maanden bleken bijna alle patiënten gemotiveerd om de behandeling verder te zetten, zowel met de medicatie (82 procent) als met het dieet (91 procent).
Prof. dr. Jan Tack, gastro-enteroloog in UZ Leuven: “We zijn zelf verrast door de goede resultaten. Het is de eerste keer dat er zo’n grote studie over het prikkelbaredarmsyndroom liep via de huisarts. Het laag-fodmapdieet bestaat al langer bij gespecialiseerde diëtisten, maar was niet toegankelijk voor een breed publiek. We maakten een app die zo eenvoudig is dat iedereen hem zonder uitleg kan gebruiken. Bijna alle patiënten die het dieet volgden in het kader van de studie, bleven het ook na afloop van de studie gebruiken.”
“Het is de eerste keer dat we in de praktijk kunnen aantonen dat een dieet beter werkt dan de bestaande medicatie. Dat betekent niet dat een de app voor iedereen even goed werkt. Wie een druk internationaal leven leidt of vaak op restaurant eet, is vermoedelijk beter af met de medicatie. En patiënten met ernstige en langdurige klachten van prikkelbaredarmsyndroom blijven we natuurlijk doorverwijzen naar gespecialiseerde diëtisten, die hen kunnen begeleiden bij de uitgebreidere versie van het laag-fodmapdieet.”
De app zal verkrijgbaar zijn vanaf juni via de huisartsen. Patiënten kunnen de app zelfstandig gebruiken na een eerste diagnose en verdere begeleiding door de huisarts. De studie werd bekostigd door het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Nota van de allergiediëtisten: Fijn dat onderzoek aantoont dat dieet werkt bij pds. Voor ons brengt de app weinig nieuws. Wij werken de laatste jaren al met een stroomdiagram. Eerste stap gezonde voeding met leefsstijlaanpassingen. Als dit niet helpt, bekijken we de mogelijke triggers en starten we een 'light' fodmapdieet op. Bij een kleine groep is het nodig het strikte fodmapdieet op te starten. De app is zeker voor ons een mooie aanvulling om te gebruiken in de praktijk. Wel maken we ons zorgen over die groep mensen die al veel voedingsmiddelen weglaten omdat ze vermoeden dat deze klachten geven. De app kan dan leiden tot een eenzijdige inname en sommige patiënten gaan vermoedelijke triggers die in werkelijkheid onschuldig zijn blijvend elimineren. Bij deze een oproep aan de huisartsen, evalueer tijdig de voedingsinname en bij twijfel stuur door naar een allergiediëtist / fodmapdiëtist.

Groentelasagna

Afbeelding1

Nodig: 9-tal glutenvrije lasagnebladen – 1 ui – 2 teentjes knoflook – 2 paprika’s – 1 dikke prei – 5 wortelen – 1 blik tomatenblokjes – 500 g tomatenpassata – 70 g tomatenpuree – 1,5 koffielepel gedroogde basilicum – 1,5 koffielepel oregano – ½ glutenvrij bouillonblokje – 1 bol mozzarella – 75 g gemalen kaas – 2 eetlepels olijfolie – snuifje zout en peper
Bereiding:
 • Pel de ui en de look en snipper fijn.
 • Schil de wortelen, kuis de prei en de paprika’s.
 • Snijd alle groenten in kleine blokjes en spoel ze.
 • Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
 • Verwarm de olie in een kookpot, fruit de ui met de knoflook.
 • Voeg na een paar minuten de andere verse groenten toe en laat gedurende een 10-tal minuten stoven.
 • Voeg de tomatenblokjes, passata, tomatenpuree, bouillonblokje en kruiden toe.
 • Laat de saus voor minstens 10 minuten sudderen.
 • Neem een ovenschotel, schep een deel van de groentesaus op de bodem.
 • Leg er lasagnebladen overheen.
 • Daarna terug een laag saus en een laag lasagnebladen. Herhaal dit tot de lasagnebladen en saus op zijn: je eindigt met een laag saus.
 • Verdeel de plakjes mozzarella hierover en strooi als laatste de gemalen kaas eroverheen.
Smakelijk!

Vrij van:
Schermafbeelding 2020-12-10 om 08.29.31
Bevat:
melk en selder
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.