AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie

Inhoud nieuwsbrief februari:

 • Zorg goed voor mekaar
 • Het FAVV waakt over de veiligheid en de kwaliteit van ons voedsel
 • Wist je dat ... de Covid vaccinaties lopende zijn, maar wat met voedselallergie?
 • Pinda-allergie in de toekomst makkerlijker vast te stellen?
 • Recept: veganmousse met appelcrumble
 • Meer lezen?
Bak eens een koekje

Zorg goed voor mekaar

We merken zowel bij ons zelf, als bij onze omgeving, als in onze praktijk dat corona (we willen het zelfs niet meer horen) in onze kleren zit. We zijn het beu, het begint mentaal z'n sporen na te laten. Iedereen gaat daar anders mee om. De ene praat erover, de andere zwijgt. De ene sport nog intensiever, de andere kruipt knus in de zetel. Wat je ook doet, het is oké. Wees zeker niet te streng voor jezelf.
In deze tijden is het vooral belangrijk stil te staan bij wat dit allemaal met je doet maar ook de mensen rondom jou mee te checken. Vraag jij wel eens: Hoe gaat het met je? Heb oog en oor voor mekaar. Het kan zo’n verschil maken. In het kader van goed voor jezelf en je naaste zorgen, hebben wij 2 aanraders:
 • Het Rode kruis ontwikkelde een interessante app HOUVAST. Compleet met dagboek, zelfzorgplan en tips over hoe omgaan met iemand die het moeilijk heeft.
En misschien bak jij wel graag? Februari (de maand van de liefde), de moment om je huisgenoten, je buren, je vrienden te verrassen met een zakje zelfgemaakte koekjes. Je kan ze veilig aan de deur zetten en op afstand vragen hoe het met hen gaat. Een babbeltje kan deugd doen. Op onze website vind je heel wat recepten, afhankelijk van je voedselovergevoeligheid. Enkele voorbeelden:
- Valentijnskoekjes (melkvrij)
- Glutenvrije havermoutkoekjes, pinda-kaaskoekjes, zandkoekjes (gluten- en tarwevrij)
- Rozijnen- of chocoladekoek (koemelk- en eivrij)
- Maïswafeltjes (gluten-, pinda-, noten-, koemelk- en lactosevrij, fodmaparm)
- Liefdeszoete cake met blauwe bessen en kokosroom (melk-, gluten-, soja- en tarwevrij)

Het FAVV (federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) waakt over de veiligheid en kwaliteit van ons voedsel.

FAVV
Om de noodzakelijke analyses te kunnen uitvoeren heeft het Agentschap 5 eigen laboratoria. Voor minder courante analyses doen ze een beroep op een zeventigtal erkende externe laboratoria.

De preventie en het beheer van incidenten in de voedselketen behoort tot de kerntaken van het Agentschap. FAVV houdt een open en transparante communicatie hoog in het vaandel. Daarom geven ze een maximum aan informatie: persberichten, productterugroepingen, waarschuwingen voor allergenen, publicaties, video's ...
Voor ons, AllergieDiëtisten, en voor jullie, onze lezers, geïnteresseerd in voedselovergevoeligheden, zijn de waarschuwingen voor allergenen natuurlijk zeer belangrijk. Wist je dat het FAVV ook een facebookpagina heeft waar al deze waarschuwingen telkens gemeld worden? Uiteraard kan je al deze informatie ook op de website terug vinden. Heb jij of heeft iemand in je gezin een ernstige voedselallergie, dan is het zinvol het FAVV te volgen.
Heb jij een vraag over de veiligheid van de voedselketen? Of wens je een klacht in te dienen?
Daarvoor is het meldpunt opgericht. Dit meldpunt is bestemd voor de consument.
Hoe neem je contact op met het meldpunt?
Er zijn verschillende manieren om FAVV te bereiken. Het online formulier is de snelste en meest efficiënte manier: hiermee kan je op elk moment de nodige informatie geven voor een vlotte afhandeling van jouw vraag of klacht.
Je kan het FAVV ook telefonisch bereiken op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en op woensdag van 13.00 tot 16.30 uur op het gratis nummer 0800 13 550.
Het Meldpunt beantwoordt jouw vragen en neemt jouw klachten op. Wist je trouwens dat men verplicht is elke klacht te onderzoeken?

Het FAVV waakt niet alleen voortdurend over Belgische voedingswaren maar ook over voedingswaren afkomstig uit andere landen. Via een snel alarmsysteem (RASFF, Rapid Alert System for Food and Feed) zijn ze permanent verbonden met 30 andere Europese landen zodat ze optimaal kunnen inspelen als er zich een incident voordoet.
Om jullie een beeld te geven omtrent de waarschuwingen wat allergenen betreft, de eerste 2 weken van december zijn er teruggeroepen:
 • Product: Ketchup van het merk Danival. Allergeen niet vermeld op het etiket: mosterd.
 • Product: Tortillachips van het merk Pirato. Allergeen niet vermeld op etiket: melk.
 • Product: Macarons de Pauline Fraise-Pistache-Chocolat 108 g. Probleem: verkeerde informatie op de verpakking: houdbaarheidsdata en allergeen melk niet vermeld.
 • Product: Kruidenkaas Italiaanse Stijl Jong Belegen 50+. Allergeen niet vermeld op etiket: eieren.
 • Product: Choco Balls van het merk Bauckhof (300 g). Allergeen niet vermeld op etiket: “melk” (melkeiwit).
 • Producten: AH Peterselie 30 gram met THT 08-12-2020. Allergeen niet vermeld op etiket: selderij.
Bron: website FAVV

Wist je dat ... de Covid vaccinaties lopende zijn, maar wat met voedselallergie?

Covid vaccinatie

Corona vaccinatie, is dit wel veilig voor mensen met Allergie of eczeem?

Binnenkort zal iedereen de kans krijgen om zich te laten vaccineren tegen Corona. Maar is dit wel aan te raden of veilig voor mensen met allergie of eczeem? Moet je je laten vaccineren? Best wel, want de kans dat je ziek wordt van Covid-19 en/of zware complicaties krijgt, is honderden malen groter dan wanneer je het vaccin krijgt, volgens viroloog Steven Van Gucht. De meeste mensen met één of meerdere allergieën zullen geen last hebben van het coronavaccin (cfr. Dokter Devroey/radio2). Algemeen kan je stellen dat indien je allergisch bent aan bepaalde voedingstoffen, pollen of andere zaken, je geen problemen mag verwachten met het corona vaccin. Ook niet voor mensen die bijvoorbeeld op voedsel een anafylactische reactie hebben gekregen. Enkel mensen die allergisch zijn aan bestandsdelen van het vaccin kunnen beter niet ingeënt worden. Voor het Pfizer vaccin zijn dit polythyleenglycol of polysorbaat. Voor mensen die een anafylactische reactie hebben gehad op eerdere vaccinaties of medicijnen of een anafylactische reactie hadden waarvan de oorzaak onbekend is, raden wij aan de huisarts of specialist te raadplegen. Voor mensen met eczeem is er geen belemmering om te vaccineren tegen Corona. Ook patiënten die afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken zoals prednison, dupilumab, baricitinib, ciclosporine, methotrexaat, etc. mogen gevaccineerd worden.
Weetje: Bij het Pfizer vaccin is er een kans op anafylaxie van 1 op 100000!
Tips: Heb je een EpiPen? Zorg er dan voor dat je die bij je hebt als je het vaccin laat zetten. Ben je een allergisch persoon, laat dit dan weten in het vaccinatiecentrum. Blijf zeker een kwartiertje na de injectie.
Bron: allergienet vzw
www.anafylaxie.be www.info-coronavirus.be

Pinda-allergie in de toekomst makkelijker vast te stellen?

pinda-allergie-bij-kinderen-668x300
Pinda-allergieën behoren tot de meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen. Een pinda-allergie heeft een belangrijk effect op het leven van allergische patiënten, daarom is een nauwkeurige diagnose heel belangrijk.
Momenteel wordt de diagnose van een pinda-allergie gesteld met behulp van een huid-priktest of IgE-test, maar dit kan resulteren in een over-diagnose of een vals-positief resultaat omdat deze testen geen onderscheid maken tussen sensibilisatie en echte voedselallergie.
De meer specifieke meting van componenten, in dit geval de meting van Ara h 2-specifieke IgE is nauwkeuriger, maar wordt geassocieerd met vals-negatieve resultaten. Daarom moet een aanzienlijk deel van de patiënten een orale voedselprovocatie* ondergaan, de huidige gouden standaard voor de diagnose van voedselallergieën. Deze voedselprovocatietest draagt het risico in zich om (ernstige) allergische reacties te veroorzaken, waaronder anafylaxie.

Een nieuwe labotest om pinda-allergie te voorspellen is beter dan de bestaande, zo laten Alexandra Santos e.a. in hun studie zien.
De door hen ontwikkelde test zou vooral kunnen ingezet worden als de uitkomst van de huidpriktests of IgE-bepalingen onzeker zijn.
Het gaat om een ‘mast cel activation test (MAT)’, waarbij de activiteit in de mestcellen uit het bloed van de(allergische) patiënt in het labo wordt gemeten na het toedienen van een beetje pinda-allergeen.

De onderzoekers gingen de werking en effectiviteit van deze test na bij bloedstalen van 174 kinderen – waarvan er 73 gekend waren met een pinda-allergie.
Door de MAT konden ze niet alleen met 98% zekerheid zeggen of iemand allergisch is voor pinda. Ook stelden ze vast dat patiënten met een ernstigere allergie een hoger aantal geactiveerde mestcellen hadden. Tevens konden ze voorspellen hoe heftig de patiënt op pinda zal reageren. Dat laatste was tot voorheen niet mogelijk.
De mestceltest is vijf keer goedkoper en efficiënter dan een voedselprovocatietest (nog steeds de gouden standaard). In vergelijking met andere veelgebruikte diagnostische tests, bleek MAT een betere diagnostische nauwkeurigheid te bieden, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen patiënten met echte pinda-allergie en patiënten die gesensibiliseerd maar tolerant zijn voor pinda's. Bovendien is er geen kans op vals-positieve resultaten of ernstige allergische reacties in tegenstelling met de huidige testen .
De onderzoekers willen daarom graag aan de slag buiten het laboratorium, om de effectiviteit ook in een normale ziekenhuisomgeving te testen. Daarnaast loopt een onderzoek of de test ook werkt bij melk-, ei-, sesam- en notenallergie. In de toekomst zou de test misschien ook gebruikt kunnen worden voor het meten van andere allergenen in voedsel.

Bron: Journal of Allergy and Clinical Immunology; https://doi.org/10.1016/j.jaci.2018.03.011

*Bij een orale voedselprovocatietest wordt een voedingsmiddel, in opklimmende hoeveelheden, toegediend aan de patiënt. Dit gebeurt telkens onder toezicht van een verpleegkundige en een arts.

Veganmousse met appelcrumble

Vegan mousse

voor 4 personen

Nodig:
200 g soja greek style – 125 ml kikkererwtenvocht – 4 eetlepels ahornsiroop – 1 grote appel – 1 theelepel kaneel – sojamargarine voor te bakken Crumble: 30 g haverbloem – 30 g maïsbloem – 30 g sojamargarine voor te bakken – 3 eetlepels ahornsiroop

Bereidingswijze:
 • Klop het kikkererwtenvocht ongeveer 5 minuten samen met 3 eetlepels ahornsiroop tot het stijf is.
 • Klop in een andere kom de soja greek style en 1 eetlepel ahornsiroop luchtig.
 • Spatel het opgeklopte kikkererwtenvocht nu voorzichtig door het sojamengsel.
 • Giet de veganmousse in 4 glaasjes en laat ze minimaal 3 uur (het liefst een hele nacht) opstijven in de koelkast.
 • Voor de crumble verwarm je de oven voor op 200°C.
 • Doe de haver- en maïsbloem met de sojamargarine en de ahornsiroop in een kom en maak hier met je vingers grove kruimels van.
 • Verdeel de crumble over een bakplaat bekleed met bakpapier en bak de kruimels in 12 à 15 minuten goudbruin.
 • Laat de kruimels vervolgens afkoelen op de bakplaat.
 • Schil de appel en snijd deze in blokjes.
 • Verwarm wat margarine in een pan en bak de appelstukjes samen met wat kaneel goudbruin. Laat de appelstukjes iets afkoelen.
 • Verdeel de appelstukjes over de veganmousse en doe de crumble er overheen.
Vrij van:
NB feb
Bevat:
NB feb2
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.